Acasă EconomieIndustrie Obligaţiuni globale de peste 2.000 de miliarde de dolari

Obligaţiuni globale de peste 2.000 de miliarde de dolari

de A

bani-dolariValoarea emisiunilor de obligațiuni lansate de companiile din întreaga lume a trecut pragul de 2.000 de miliarde de dolari pentru al patrulea an consecutiv, iar o nouă relaxare a politicii monetare a Băncii Centrale Europene încurajează firmele să profite de nivelul redus al dobânzilor, scrie Financial Times.

Potrivit datelor firmei de consultanță Dealogic, emisiunile de obligațiuni care vor fi lansate săptămâna aceasta de grupul american de distribuție Whole Foods, producătorul elvețian de ciment LafargeHolcim și grupul energetic austriac OMV vor duce vânzările globale de obligațiuni corporatiste la 2.010 de miliarde de dolari. Cifra, care exclude emisiunile de obligațiuni ale băncilor, este sub cifra record de 2.270 miliarde de dolari înregistrată anul trecut., scrie Agerpres.

Ofertele de bonduri denominate în euro ale creditorilor non-europeni au accelerat în lunile octombrie și noiembrie după ce oficialii BCE au semnalat că sunt gata să extindă programul de relaxare cantitativă. Gardienii euro se reunesc joi iar analiștii se așteaptă ca dobânda overnight să fie coborâtă și mai mult în teritoriul negativ. În paralel, SUA se pregătesc de prima majorare a dobânzii de referință din partea Rezervei Federale din ultimii ani, ceea ce determină companiile care caută costuri de finanțare mai mici să se uite spre alte piețe de bonduri, cum este Europa, unde randamentele sunt mai mici.

Pe ansamblu, emisiunile în euro ale companiilor non-europene au ajuns la 107,8 miliarde de dolari, depășind pentru prima dată în istorie pragul de 100 de miliarde de dolari.

„Această tendință va continua iar numărul companiilor interesate să acceseze piețele europene ca sursă de finanțare va crește de asemenea”, a declarat Fraser Lundie de la Hermes Investment Management.

Ritmul vânzărilor de obligațiuni a fost alimentat de un val de fuziuni și achiziții, companiile accesând piețele de obligațiuni pentru a finanța tranzacții de mai multe miliarde de dolari. Însă emisiunile record ale companiilor americane, care includ și emisiunile în euro ale grupurilor americane, au fost contrabalansate de emisiunile reduse ale companiilor europene și asiatice.

„În prima jumătate a anului viitor vom vedea un nivel ridicat de noi emisiuni deoarece o parte din marile fuziuni și achiziții anunțate în acest an nu vor fi finanțate până în 2016”, a declarat Jeff Cucunato, de la BlackRock.

La finele lunii trecute, compania americană Pfizer Inc a anunțat că va achiziționa rivala Allergan Plc, producătorul Botox, pentru suma de aproximativ 160 de miliarde de dolari, o tranzacție care va crea cel mai mare producător mondial de medicamente. Acționarii Allergan vor primi 11,3 acțiuni ale entității combinate pentru fiecare dintre titlurile lor, în timp ce acționarii Pfizer obțin o acțiune a entității combinate. Tranzacția ar urma să se finalizeze în semestrul doi din 2016. Aceasta va fi cea mai mare fuziune anunțată în acest an, devansând preluarea Plc de către Anheuser-Busch InBev, cu 107 miliarde de dolari.

din aceeasi categorie