Acasă Analize Minerii ameninţă iar cu greva

Minerii ameninţă iar cu greva

de GM

Gavril BAICAN
foto: Ion Curelariu

Prim-vicepreședintele Federației Mine Energie, Ion Rușeț, amenință că minerii de la Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO)vor declanşa greva generală, dacă nu vor ajunge la un numitor comun cu managementul companiei. Reprezentanții sindicatelor au participat luni la discuții cu ministrul Energiei, Constantin Niţă, timp de câteva ore, fiind nemulțumiți de reducerea salariilor și a zilelor de lucru.

Sindicaliștii acuză conducerea companiei că nu a respectat contractul colectiv de muncă. Potrivit lui Ion Ruşeţ, o decizie privind reducerea salariilor și a numărului de zile de muncă nu se poate lua decât cu acordul sindicatelor, ceea ce nu s-a întâmplat. Reamintim, la CE Oltenia s-a hotărât reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile. Decizia a fost luată ca urmare a creşterii ofertei de energie electrică ieftină, produsă de centralele eoliene şi hidrocentrale, precum şi a scăderii consumului. Energia scumpă, produsă în termocentrale, practic, nu mai are loc pe piaţa românească. De aceea, minerii au produs cărbune, dar acesta „n-a fost ars” în termocentralele complexului (Turceni, Rovinari, Işalniţa şi Craiova II), ceea ce a condus la acumularea de stocuri, cu risc major de autoarprindere. Stocurile normale de cărbune ar trebui să fie de 1-1,2 milioane tone, însă, în prezent, acestea au ajuns la circa 2 milioane tone.

Sindicaliştii l-au acuzat în repetate rânduri pe managerul privat Laurențiu Ciurel că ar conduce Complexul Energetic Oltenia de parcă s-ar afla în insolvență.

Au existat sincope în dialogul social din cauza managementului. Suntem deschiși dialogului, însă, dacă nu se rezolvă prin dialog, mergem pe alte acțiuni. Sperăm să ne rezolvăm problemele în această lună. În caz contrar, suntem dispuși să ieșim iar în stradă”, a declarat prim-vicepreședintele Federației Mine Energie, Ion Rușeț, la ieșirea de la discuțiile din sediul Departamentului pentru Energie. Acesta precizat că manifestările angajaţilor CE Oltenia ar putea culmina cu greva generală.

Potrivit sindicaliștilor, conducerea societății nu a fost de acord cu soluția propusă de aceștia, de a intra zece zile în șomaj tehnic, și nici cu aceea de a nu lucra două zile în iunie și două în iulie (în loc de patru zile într-o singură lună). Aceasta a fost propunerea sindicaliștilor, pe baza estimărilor faptului că în lunile iulie, august și septembrie, din cauza secetei, producția de energie verde va scădea, astfel că s-ar putea înregistra o creștere a vânzărilor de energie termo.

Numai orgoliul lui Laurențiu Ciurel a dus la situația explozivă de la Complexul Energetic Oltenia”, a afirmat Ion Rușeț.

De altfel, miercuri, 12 iunie, va avea loc o nouă întâlnire, la Târgu Jiu, între sindicaliști și managementl companiei, mediată de Gavril Baican, consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Se doreşte ca întâlnirea să se finalizeze cu un protocol, care să detensioneze situaţia de la CE Oltenia.

De remarcat este că la baza acestor neînțelegeri între conducerea sindicatelor, pe de-o parte, și cea a companiei, de cealalită parte, ar putea sta afilierea politică a părților. Laurențiu Ciurel este fost șef al PSD Gorj, în timp ce Ion Rușeț este șef al PDL Gorj și fost senator PDL

Reamintim, circa 4.000 de mineri de la Complexul Energetic Oltenia au protestat la sfârșitul lunii mai la Târgu Jiu, cerând demisia managerului companiei, Laurențiu Ciurel, care a decis diminuarea salariilor şi reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână.

Complexul Energetic Oltenia este controlat de Ministerul Economiei și a fost înființat anul trecut prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari și Turceni și a Societății Naționale a Lignitului Oltenia. Compania numără circa 19.000 de salariați. Aproape 17.000 dintre aceștia sunt afiliați la Federația Mine Energie (6.500 energeticieni și 11.500 mineri).

din aceeasi categorie