Acasă EconomieIndustrie Legea Dării în plată ar putea lovi puternic piața de locuințe

Legea Dării în plată ar putea lovi puternic piața de locuințe

de A

Bucuresti HerastrauPiața imobiliară locală va fi puternic influențată de Legea Dării în plată și de forma finală pe care o va avea aceasta, iar stabilirea unui avans de 30-35% la achiziția unei locuințe noi prin credit ipotecar va avea un impact major în piața de locuințe mass-market, potrivit estimărilor Regatta Real Estate.

“Legea Dării în plată va influența foarte mult programul Prima Casă și planurile foarte multor dezvoltatori care se bazează pe acest program. Băncile au o anumită autoritate în piața imobiliară și trebuie să existe o relație bună între bănci și jucătorii din piață. Deocamdată, dezvoltatorii de proiecte imobiliare sunt în expectativă și nu cumpără terenuri, pentru că nu pot estima efectele legii. Legea dării în plată poate provoca un cutremur în sistemul bancar și în toată piața imobiliară”, spune Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate.

Dacă avansul crește la 30%, puțini cumpărători vor putea să vină la bancă cu 15.000- 18.000 euro în loc de 3.000 -5.000 de euro. În ultimii ani s-au dezvoltat mult cartierele de la periferia Capitalei, în zona de vest – Militari Residence, în cea de sud – cartierele din Popești-Leordeni, în zona de nord, aria unde se află Cosmopolis – acestea sunt tipurile de ansambluri rezidențiale care vor avea de suferit dacă se majorează avansul la creditele ipotecare.

În contextul în care de la începutul anului pe plan internațional căderea burselor a generat o degringoladă pe piață, iar prețul petrolului a scăzut de asemenea, lucruri care se reflectă și în economia locală, Legea dării în plată poate provoca un cutremur pe piața imobiliară.

“O lege dură a Dării în plată înseamnă să lovim în finanțator, iar într-o industrie orizontală cum este cea imobiliară – constructorii, dezvoltatorii, finanțatorii, consultanții stau toți în același cerc – dacă lovești în finanțarea de la bănci distrugi piața, pentru că nu există altă opțiune de finanțare. Trebuie să gândim rațional și să vedem ce efect are această lege pe termen mediu și lung. Nici aroganța băncilor nu este bună, dar nici această lege. Banca este motorul pieței imobiliare și al economiei. Ar trebui să existe și alte surse de finanțare, dar în România există numai băncile, deci trebuie să existe o relație bună între piața imobiliară și acestea”, spune Eduard Uzunov.

Pe segmentul proprietăților premium și de lux, piața este stabilă, și este posibil ca prețurile să crească ușor, cu procente de 1-5%. O serie de investitori așteaptă să vadă cum va evolua piața, însă există și investitori care  achiziționează constant terenuri și dezvoltă proiecte. Printre cele mai interesante proiecte se numără cele ce urmează a fi dezvoltate în zonele Herăstrau/Aviației și Primăverii/Charles de Gaulle, proiecte aflate în stadiu de construcție sau de autorizație, dar de care clienții sunt deja interesați.

Pe segmentul proprietăților de închiriat, piața este stabilă și este posibil ca nivelul chiriilor să înregistreze în 2016 o ușoară creștere. Acest lucru va apărea în contextul în care stocul de proprietăți de închiriat în zonele cele mai căutate din București este din ce în ce mai redus. În același timp, în contextul în care se obțin mult mai greu autorizații de construcție pentru blocuri noi, segmentul de vile cu arhitectură, cumpărate și apoi renovate, cunoaște o creștere importantă.

Predictibilitatea generală pentru 2016 este minimă, întrucât piața imobiliară evoluează în același ritm ca și economia. Situația instabilă a burselor pe de o parte și scăderea dobânzilor din sistemul bancar, pe de altă parte, influențează semnificativ piața imobiliară și apetitul de cumpărare.

“Putem estima că pe acest fond se vor face investiții în lucruri care aduc plusvaloare și profit, iar domeniul imobiliar este unul dintre acestea. România este geostrategic amplasată senzațional și a fost până acum pe un val de creștere economică: teoretic investitorii străini ar trebui să se îndrepte către România, mai ales că yield-uri de aici sunt greu de găsit în alte țări din UE. Aceste yield-uri au fost anul trecut de 7-8% și estimăm că ele vor scădea, datorită cererii pentru produse bune”, mai spune Eduard Uzunov.

Pe segmentul de office, stocul de spații este încă insuficient, iar cei mai activi dezvoltatori rămân în continuare Globalworth, Skanska și NEPI. Pe termen mediu și lung identitatea companiilor se va răsfrânge mult mai mult în spațiul în care își desfășoară activitatea, iar interesul pentru clădirile de birouri în locații bune este în creștere. Retailerii din zona de restaurante și cafenele, dar nu numai, sunt interesați de zonele de aglomerare urbană generate de clădirile de birouri, zone care încep să funcționeze ca mini-orașe independente. Cele mai căutate sunt zonele din apropierea stațiilor de metrou Aurel Vlaicu (Barbu Văcărescu/Floreasca), Pipera (Dimitrie Pompei/Fabrica de Glucoză) și în viitorul apropiat Grozăvești (Orhideea).

“Acum câțiva ani dezvoltatorii construiau birouri în Otopeni și în multe alte zone, bazându-se pe o dezvoltare ulterioară a infrastructurii orașului, dezvoltare care nu a mai avut loc. S-a vorbit de două linii de centur și despre Bucureștiul metropolitan care se întindea până la Mogoșoaia – nimic nu s-a concretizat. Asta demonstrează o lipsă de comunicare între autoritățile locale și dezvoltatori, lucru fără de care niciun oraș nu se poate dezvolta și nu poate fi atrăgător pentru investitori”, aprecizează Eduard Uzunov.

Compania Regatta Real Estate a fost înființată în 1993 și este una din companiile de top în domeniul imobiliar din România. Oferta companiei include terenuri și celelalte tipuri de proprietăți (rezidențiale, comerciale, industriale etc.), studii de fezabilitate, evaluări, marketing și promovare și până la servicii în domeniul arhitecturii și amenajărilor interioare.

din aceeasi categorie