Acasă Economie Întrajutorare comunitară pe gaze naturale

Întrajutorare comunitară pe gaze naturale

de L M

conducta-gazeDeputații europeni au adus amendamente semnificative la textele legislative privind măsurile de solidaritate între statele comunitare în caz de criză de gaze, ce trebuie discutate și însușite de structurile comunitare. Pachetul este mult mai larg și vizează și contractele de aprovizionare cu energie din terțe țări, dar și modul în care sunt recompensate entitățile ce renunță la propriul consum pentru ca unele state să nu sufere de lipsă de gaze.

O țară din UE care se confruntă cu un deficit de gaze în situații de urgență ar putea apela la alte state membre să îi furnizeze gaze naturale prin intermediul coridoarelor de aprovizionare”, se arată într-u comunicat de presă al Parlamentului European. Aceste coridoare ar urma să lege țările UE din șapte regiuni transnaționale, în conformitate cu un proiect de lege ce introduce „un mecanism de solidaritate regională, după cum a fost modificată și aprobată de către Comitetul pentru Energie din Parlamentul European. În același timp, Comisia a aprobat un proiect de lege separat, care ar impune statelor membre să notifice Comisiei UE atunci când negociază pentru aprovizionarea cu energie cu terțe părți, subliniază comunicatul.

Rezoluția legislativă privind măsurile de solidaritate pentru a asigura aprovizionarea cu gaz, elaborat de Jerzy Buzek (PPE, PL), a fost aprobat cu 55 de voturi pentru, 4 împotrivă și 2 abțineri. Noile proiecte de norme ar da dreptul țărilor din UE să apeleze la alte state membre să le furnizeze gaze naturale în cazuri de urgență în situația în care securitatea și sănătatea consumatorilor protejați din acele state ar fi în pericol, iar deficitul nu poate fi asigurat folosind planurile de urgență regionale ale acestora.

În acest scop, deputații europeni au sprijinit planurile de a crea șapte regiuni de cooperare”, legate de gazele UE prin „coridoare de aprovizionare”, după cum sunt numite, în scopul de a ajuta statele membre să atenueze efectele oricărei întreruperi a aprovizionării.

Deputații au modificat, de asemenea, proiectul de act normativ astfel încât să existe certitudinea furnizării gazelor către consumatorii casnici și a serviciilor esențiale într-un stat membru care a solicitat măsuri de solidaritate (de exemplu, livrările de urgență), ceea ce presupune că acești ar avea prioritate față de furnizarea de gaz oricărei alte categorii de consumatori din țara UE care poate ajuta statul membru în nevoie. În acest scop, deputații solicită armonizarea legislației privind desemnarea unor astfel de consumatori protejați pe întreg teritoriul Uniunii, susține comunicatul.

Totodată, deputații susțin că „mecanismul de solidaritate este o măsură de ultimă instanță și ar trebui să includă o compensație corespunzătoare pentru a atenua consecințele pentru părți de pe piață implicate, completează documentul.

Supraveghere atentă din partea CE

Mecanismul de solidaritate vine „la pachet” cu alte măsuri ce au relevanță pentru piața de profil. Astfel, „detalii referitoare la contractele de furnizare de energie pe termen mai mare de un an, inclusiv prețul gazului, ar trebui să fie comunicate autorităților competente și Comisiei Europeană, pentru a oferi o imagine de ansamblu a pieței interne a energiei din UE și să se asigure normele sale sunt respectate”, spun deputații europeni. În cazul în care Comisia constată termenii unui contract de furnizare de gaze naturale ar putea dăuna măsurilor de asigurare a fluxului de gaz neîntrerupt în Uniune, se poate lua în considerare lansarea unor proceduri suplimentare, în conformitate cu dreptul Uniunii în materie de Concurență, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, deputații consideră că statele membre ar trebui să implice Comisia în pregătirea și negocierea oricărui contract de furnizare pentru cumpărarea, comercializarea, vânzarea, tranzitul, depozitarea sau furnizarea de energie”, inclusiv construirea sau exploatarea infrastructurii energetice conectate la cel puțin un stat membru. Aceste prevederi sunt cuprinse într-o rezoluție legislativă separată, elaborată de Zdzisław Krasnodebski (ECR, PL) și adoptată de deputați. Totul ar urma să se desfășoare în condițiile în care se asigură libertatea deplină de negociere a statelor, Comisia Europeană urmând să aibă doar rolul de a consilia guvernele naționale astfel încât acestea să ia măsuri în concordanță cu dreptul și obiectivele UE

În perioada următoare, deputații vor îndepe discuțiile cu Consiliul pe margea noilor modificări întreprinse.

din aceeasi categorie