Acasă Analize Încă doi ani de monopol pentru Poşta Română

Încă doi ani de monopol pentru Poşta Română

de M G

posta-romanaAutoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat în dezbatere publică proiectul de strategie, prin care va reglementa domeniul serviciilor poștale în perioada 2017-2020 și va analiza, până la finalul lui 2018, în ce măsură serviciul universal va putea fi oferit și de către alte companii în afara Companiei Naționale Poșta Română (CNPR). Astfel, până în anul 2019, Poşta va continua să aibă monopol pe acest tip de serviciu. Dar, înseamnă şi că, până în anul 2019, Poşta Română va fi privatizată.

CNPR are o rețea de peste 1.200 de unități poștale la nivel național, fiind singurul jucător care poate asigura în prezent livrarea scrisorilor și coletelor în toate localitățile din țară, inclusiv în sate și comune. Acesta este și principalul motiv pentru care compania a fost desemnată de ANCOM să fie unicul furnizor de servicii poștale universale, în schimbul unor compensații financiare. Din 2019, această situație s-ar putea schimba. Autoritatea va analiza în ce măsură serviciul universal va putea fi oferit și de către alte companii în afara Companiei Naționale Poșta Română (CNPR).

”Până la sfârșitul anului 2018, când expiră perioada pentru care CNPR este desemnat ca furnizor de serviciu universal, ANCOM va analiza dacă este oportună organizarea unei noi proceduri de desemnare ori dacă serviciile din sfera serviciului universal pot fi asigurate prin intermediul mecanismelor concurențiale din piață”, se arată în proiect.

Actuala propunere a fost elaborată de ANCOM în continuarea strategiei din perioada 2012-2016. În intervalul respectiv, autoritatea a urmărit obiective-cheie precum monitorizarea modului în care furnizorii de servicii poștale își respectă obligațiile și evaluarea măsurilor necesare pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la serviciile poștale.

În perioada respectivă, ANCOM a derulat peste 4.000 de acțiuni de control menite să asigure buna funcționare a domeniului serviciilor poștale din România.

Totodată, ANCOM a propus revizuirea legislației secundare în materie, prin lansarea în consultare publică, în data de 29 noiembrie 2016, a proiectului de decizie privind regimul furnizării serviciilor poștale, act normativ care urmează să intre în vigoare în prima parte a anului 2017.

Pentru perioada 2017-2020, ANCOM își propune să continue procesul de monitorizare a calității serviciilor poștale incluse în sfera serviciului universal și acțiunile de informare a utilizatorilor cu privire la drepturile lor în relația cu furnizorii.

Activitatea ANCOM va fi axată în următorii trei ani, în primul rând, pe monitorizarea modului în care furnizorul de serviciu universal își îndeplinește obligațiile și stabilirea măsurilor de reglementare în ceea ce privește tarifele aferente acestor servicii.

Astfel, ANCOM va modifica modul de stabilire a tarifelor aferente serviciilor din sfera serviciului universal.

Totodată, ANCOM va analiza necesitatea stabilirii unor condiții de acces la rețeaua poștală publică a Poștei Române și ar putea stabili condițiile în care se poate realiza accesul la această rețea și un model de calculare a costurilor rețelei, ale elementelor de infrastructură și serviciilor furnizate de către compania de stat.

Persoanele interesate pot trimite observații și propuneri legate de proiectul de strategie pentru perioada 2017-2020 până în data de 20 februarie 2017.

Director general interimar la Poştă

Cum directorul general al CNPR, Alexandru Petrescu, a devenit ministru al Economiei, directorul executiv al Direcţiei Juridice, Control şi Resurse Umane din Poşta Română, Andrei Stănescu, va asigura interimatul la conducerea companiei până la definitivarea procedurilor de selecţie a noului director general.

„Ca urmare a cererii domnului Alexandru Petrescu de renunţare la mandatul de director general şi la mandatul de administrator al Companiei Naţionale Poşta Română, aprobată în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, din data de 04.01.2017, postul de director general al CNPR a devenit vacant. Totodată, având în vedere necesitatea continuării activităţii companiei, conform hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 100/04.01.2016, până la definitivarea procedurilor referitoare la numirea directorului general (numire provizorie, respectiv numire conform selecţiei prevăzută de OUG nr. 109/2011), exercitarea atribuţiilor curente, aferente funcţiei de director general, va fi realizată de către domnul Andrei Stănescu – director executiv Direcţia Juridică, Control şi Resurse Umane”, se arată într-un comunicat de presă.

Compania Naţională „Poşta Română” (CNPR) precizează că, în conformitate cu prevederile art. 35 alin. 4 din OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, astfel cum aceasta a fost modificată prin Legea nr. 111/2016, „directorii, indiferent dacă sunt selectaţi din cadrul Consiliului de Administraţie sau din afara acestuia, sunt numiţi de Consiliul de Administraţie, la recomandarea comitetului de nominalizare, în urma unei proceduri de selecţie pentru poziţia respectivă …”.

din aceeasi categorie