Italia a ieșit din recesiune, însă Grecia intră iar în criză. Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunțat vineri Oficiul elen de Statistică (ELSTAT), confirmând estimarea preliminară de la începutul acestei luni, transmite Reuters.
Miercuri seară, premierul elen Alexis Tsipras a anunțat că Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii săi, UE și FMI, care va permite deblocarea unei tranșe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia să nu intre în faliment. Declarațiile lui Tsipras au fost contrazise, însă, de ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia nu s-au înregistrat progrese semnificative în discuțiile dintre cele două părți.
Italia scapă de recesiune
Italia, a treia economie a zonei euro, a ieşit din recesiunea care a durat trei ani, înregistrând un avans de 0,3% în primul trimestru din 2015, după o creştere zero în precedentele trei luni, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Istat), transmit Ansa şi Reuters.
În ritm anual, PIB-ul a crescut cu 0,1% în perioada ianuarie-martie 2015, primul avans din ultimele 13 trimestre. În ultimele trei luni din 2014 declinul economiei a fost de 0,4%.
Guvernul de la Roma se aşteaptă la o expansiune de 0,7% a economiei în acest an, după un declin de 0,4% în 2014, de 1,7% în 2013 şi de 2,8% în 2012.
Cererea pe plan intern şi investiţiile au avut o contribuţie pozitivă, în timp ce consumul privat a rămas scăzut, arată datele Istat.
Specialiştii susţin că economia zonei euro arată semne de redresare datorită creşterii încrederii în urma anunţării noului program BCE de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să evite riscul unei spirale deflaţioniste. De asemenea, scăderea preţului la ţiţei şi deprecierea monedei europene sprijină evoluţia economiilor celor 19 state din zona euro.
Luna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în acest an la 0,4%, faţă de estimarea de 1,3% din iulie, apreciind că măsurile de consolidare fiscală au ajutat ţara să reducă dimensiunile recesiunii.
În 2016, creşterea PIB-ului Italiei ar urma să accelereze la 1,2%, deşi se menţin incertitudini considerabile şi revenirea investiţiilor în afaceri trebuie încurajată pentru a se stimula avansul economiei.