Acasă Stiri ExterneEuropa Germania a cerut Belgiei să închidă două reactoare nucleare

Germania a cerut Belgiei să închidă două reactoare nucleare

de A

nuclearGermania a cerut Belgiei să închidă temporar două reactoare nucleare, din motive de securitate, după ce a adresat o solicitare similară Franţei în cazul unei centrale nucleare de la frontiera celor două state, informează BBC News.

Ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks, a cerut Belgiei miercuri să încheie activitatea de la două reactoare nucleare, Tihange 2 şi Doel 3, „până chestiunile legate de securitate sunt clarificate”.

Oficialii germani au invocat îngrijorări privind fisuri în structura reactoarelor, motiv pentru care au fost închise timp de doi ani, dar şi-au reluat activitatea în decembrie anul trecut.

Hendricks a declarat într-un comunicat că solicitarea de închidere a celor două reactoare nucleare „constituie un semnal puternic de alarmă, ca măsură preventivă”, iar, dacă va da curs cererii, „Belgia va demonstra că tratează cu seriozitate îngrijorările exprimate de Germania”.

Cu toatea acestea, autoritățile belgiene au respins cererea Germaniei, precizând că nu este nevoie de această măsură din punct de vedere al securității nucleare. Germania, care plănuieşte să-şi închidă toate reactoarele nucleare din ţară până în 2022, avertizează în privinţa chestiunilor de securitate legate de centralele nucleare din alte state europene.

Guvernul german a solicitat deja Franţei să-şi închidă cât mai repede posibil cea mai veche centrală nucleară din ţară, din localitatea Fessenheim, de la graniţa cu Germania.

din aceeasi categorie