Acasă EconomieBanci & Asigurari Fuziunea BancaTransilvania-Volksbank, finalizată. Instituțional

Fuziunea BancaTransilvania-Volksbank, finalizată. Instituțional

de A

Banca TransilvaniaBanca Transilvania a anunţat luni finalizarea procesului de fuziune cu Volksbank, circa 10% dintre cele 2,2 milioane de clienţi provenind de la banca achiziţionată, precum şi 400 de persoane dintre cei 7.300 de angajaţi. Mai rămâne ca și clienții Volksbank să fie preluați în bune condiții de către noul proprietar, pentru că activitatea multor firme este perturbată din cauza lipsei transferului în totalitate a activității bancare.

„La opt luni de la achiziţionarea Volksbank România avem ocazia să anunţăm încheierea cu succes a integrării VBRO în structura BT şi fuziunea celor două bănci. Acum suntem o singură bancă, o singură echipă”, se arată într-un comunicat al Băncii Transilvania.

La achiziţionarea, integrarea Volksbank în structura Băncii Transilvania şi fuziunea prin absorbţie au contribuit peste 600 de persoane din ambele bănci, dintre care circa 100 au avut responsabilităţi permanente în domenii-cheie.

„Am pornit la drum în acest proiect cu gândul că dorim să păstrăm clienţii Volksbank România, să construim, de la început, o relaţie pozitivă. La momentul achiziţionării VBRO am făcut public angajamentul faţă de aceştia, pe care l-am respectat: aproximativ 34.000 de clienţi Volksbank România au beneficiat de reduceri şi de beneficii din partea BT”, se precizează în comunicat.

Clienţii Volksbank au beneficiat de o reducere a datoriei totale de 1,5 miliarde lei, reprezentând restituirea comisionului de risc pentru credite, indiferent de monedă, discount-uri pentru conversia creditelor în franci elveţieni şi diminuarea automată a datoriei totale pentru creditele curente.

Banca Transilvania a semnat în decembrie 2014 un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank România, iar în aprilie 2015 a anunţat finalizarea tranzacţiei. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice.

Operaţiunea a fost aprobată, la sfârşitul lunii august, de Banca Naţională a României, data efectivă fiind ultima zi a lunii decembrie a anului trecut, când a încetat de drept valabilitatea autorizaţiei de funcţionare a Volksbank România.

Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar românesc în funcţie de active, după BCR şi BRD, iar în urma integrării va concura cu BRD pentru a doua poziţie pe piaţă.

BT avea la 30 septembrie active de 39,39 miliarde lei, în urcare cu 10,6% faţă de finele anului trecut, în timp ce BRD a raportat active de 47,6 miliarde lei, de la 45,18 miliarde lei la sfârşitul lui 2014.

Dacă, la nivel instituțional, fuziunea prin absorbție a fost finalizată, preluarea clienților Volksbank dă bătăi de cap atât acestora, cât și personalului bancar. Organizarea internă este cea care a afectat activiatea multor firme, care s-au trezit, de exemplu, fără carduri pentru angajați chiar în preajma sărbătorilor de iarnă. Multe bancomate, Banca Transilvania și Volksbank, nu au funcționat în ajunul Anului Nou, operațiuni simple nu au putut fi făcute la început de an la aceleași bancomate din cauza unor defecțiuni de soft, iar angajații nu au fost instruiți cum trebuie ca să răspundă întrebărilor clienților preluați de la Volksbank.

În concluzie, preluarea Volksbank de către Banca Transilvania mai durează în ceea ce privește clienții.

din aceeasi categorie