Acasă MediuDezvoltare Durabila Frăție împotriva poluării din București

Frăție împotriva poluării din București

de L M

Poluarea din București a adunat toți responsabilii de la nivel central și local ca să găsească soluții, dar, mai ales, să anunțe că sunt hotărâți să aplice legea. Ministrul Mediului și primarii din București, inclusiv primarul general, sunt deciși ca, de la 1 februarie să se treacă la controale ferme, cu amenzi pe măsură, pentru nerespectarea legislației privind poluarea mediului. De altfel, Comisia Europeană a deschis împotriva României o procedură de infringement din cauza poluării din Capitală, procesul fiind pierdut în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

„Bucureştiul trebuie să devină un oraş smart, iar asta înseamnă în primul rând un oraş sănătos, în care regulile de mediu sunt respectate. De aceea, trebuie să acţionăm ferm împreună, indiferent că vorbim despre poluarea aerului sau despre managementul deşeurilor, principalele probleme ale Capitalei. Sunt convins că putem avea rezultate în acest sens doar printr-o viziune comună între noi, autoritatea care reglementează protecţia mediului din România şi dumneavoastră, cei care puteţi implementa măsuri concrete şi cu efecte cuantificabile în viaţa comunităţii bucureştene”, a afirmat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, în cadrul unei întâlniri de lucru online, cu primarii din Capitală, potrivit unui comunicat de presă.

Tanczos a adăugat că ministerul pe care îl conduce este pregătit să-şi asume rolul de catalizator al acestor măsuri care, pe de-o parte, să reinstaureze regulile de mediu în Capitală, iar pe de altă parte, să pună capăt procedurilor de infringement pe care Bucureştiul le are în relaţia cu Comisia Europeană.

„Anul acesta e nevoie de asumarea unor măsuri pe toate planurile: de la traficul auto, cea mai mare sursă de poluare în Bucureşti, la autorizarea şi monitorizarea lucrărilor din construcţii şi activităţile industriale şi până la măsuri care să vizeze încălzirea rezidenţială din Capitală, care în sezonul de iarnă provoacă an de an episoade ale creşterilor concentraţiilor de poluanţi în aer”, a spus ministrul.

În privinţa poluării aerului din Bucureşti s-a stabilit ca, până la elaborarea de către Primăria Generală a Capitalei a noului Plan de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului, PMB împreună cu primăriile de sector să conceapă un Plan provizoriu de măsuri care să poată fi implementate imediat pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi din aerul Capitalei.

Totodată, pe tema managementului deşeurilor s-a convenit ca, în următoarea săptămână, să fie organizate echipe mixte de control între comisarii de mediu, reprezentanţi ai poliţiei locale şi ai Poliţiei Române, care să acţioneze, începând cu 1 februarie 2021, împotriva tuturor celor care depozitează ilegal deşeuri.

„Vom avea echipe de control în fiecare sector în parte. Acestea vor acţiona ferm împotriva tuturor celor care vor fi prinşi că depozitează ilegal deşeuri şi se vor alege, dincolo de amenzi, inclusiv cu confiscarea autoturismului implicat în acţiunea ilegală. Aceste echipe de control, pe care le vom organiza prin colaborarea între Garda Naţională de Mediu şi reprezentanţii poliţiei locale, vor fi în teren până când toată lumea va înţelege că deşeurile au reguli clare de depozitare şi că organele de control urmăresc îndeaproape respectarea legii. În paralel cu aceste acţiuni, PMB împreună cu primăriile de sector vor trebui să se decidă în privinţa strategiei de dezvoltare de noi platforme de depozitare a deşeurilor în Capitală”, a subliniat Barna Tanczos.

Participanţii au căzut de comun acord, la propunerea ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, să organizeze două întâlniri pe lună, în vederea eficientizării acţiunilor pentru Bucureşti, susține comunicatul. Totodată, vor fi organizate echipe tehnice comune pe trei subiecte majore – deşeuri, calitatea aerului şi control – care vor elabora măsuri şi soluţii în urma celor convenite în întâlnirile la nivel de demnitari.

Ulterior videoconferinţei, ministrul Barna Tanczos a avut o întrevedere cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, la sediul MMAP, în cadrul căreia au fost abordate subiecte privind managementul deşeurilor şi calitatea aerului.

La întâlnirea de miercuri au participat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi reprezentanţi ai primăriilor din cele şase sectoare ale Bucureştiului, respectiv Radu Mihaiu – primarul Sectorului 2, Robert Negoiţă – primarul Sectorului 3, Ciprian Ciucu – primarul Sectorului 6 şi city managerii sectoarelor 4 şi 5, a anunțat Ministerul Mediului.

din aceeasi categorie