Acasă OFF THE RECORD Spune cât poluezi, ca să afli ce ai de făcut pentru a proteja mediul!

Spune cât poluezi, ca să afli ce ai de făcut pentru a proteja mediul!

de Cos

Indiferent care ar fi tipul de imobil în care locuim, vrând-nevrând, lăsăm în urmă o mulțime de deșeuri. Și ne plângem de aerul poluat, fără să conștientizăm cât de mult contribuim, fiecare în parte, la vicierea acestuia.

Traiul în orașele mari este scump și, de aceea, mulți dintre noi sunt tentați să achiziționeze imobile la bloc, cu suprafețe mici. Prețul unei garsoniere este relativ mai mic, iar cheltuielile legate de întreținere sunt reduse. Dar faptul că locuim într-un imobil mic nu înseamnă că reducem și poluarea. Mijloacele de transport pe care le utilizăm, hrana pe care o consumăm, becurile și aparatele pe care le ținem în funcțiune, apa pe care o consumăm, cantitatea de deșeuri nereciclabile pe care o producem ori numărul de zboruri cu avionul reprezintă indicii clare ale gradului de poluare pe care îl generăm permanent, fiecare dintre noi, după cum afirmă Bogdan Constantinescu, manager general al Brai Cata, companie de salubritate care activează în județele Hunedoara, Brașov, Vâlcea, Călărași, Brăila și Giurgiu.

Știi cât poluezi?

Fiecare dintre noi ne lăsăm amprenta de carbon asupra mediului înconjurător. Iar tendința ultimilor ani, la nivel mondial, este de a reduce la maximum gradul de poluare individuală la cel mult 2 tone de emisii de CO2 în 12 luni. Din păcate, acest lucru nu este deloc ușor. Având în vedere că o persoană obișnuită generează în medie 3,5 de tone de CO2 anual, adică aproape dublu decât ar fi normal! Spre exemplu, faci asta dacă te numeri printre cei care consumă carne zilnic și cumpără acest aliment de fiecare dată când merg la piață. Dacă mergi zilnic cu mașina sub 2 ore pe zi și nu folosești trenul sau autobuzul niciodată. Dacă locuiești într-o casă încălzită cu gaz și păstrezi o temperatură ambientală de peste 21 de grade Celsius, având pereți izolați și centrală termică. Sau dacă ești printre aceia care au cumpărat măcar un aparat electric sau electrocasnic în ultimul an, echipamente sau unelte de bricolaj și reciclează doar plastic.

Așa contribui la reducerea poluării

„Există deja mai multe site-uri și aplicații care ne pot ajuta să calculăm amprenta individuală de carbon, doar răspunzând la câteva întrebări despre comportamentul alimentar, călătorii, casă și echipamentele electrice pe care le utilizăm. Important este ca, în funcție de rezultat, fiecare să aplicăm corecțiile necesare. Astfel încât să reducem gradul individual de poluare. Dacă ar fi să trasăm câteva linii general valabile prin care am reuși să scădem consumurile am putea enumera: reducerea numărului device-urilor conectate permanent la curent; izolarea locuinței astfel încât consumurile pentru încălzire să se diminueze; achizițiile responsabile atât la capitolul mâncare, cât și la cel de diverse; folosirea becurilor economice și utilizarea la maximum a luminii naturale ori utilizarea mult mai rară a mașinii personale, în favoarea transportului în comun ori a bicicletei, dacă este posibil. Toate acestea vor fi o picătură în efortul global de reducere a impactului emisiilor de dioxid de carbon, care influențează schimbările climatice”, a explicat Bogdan Constantinescu.

Deșeurile trebuie separate

Specialistul Brai Cata subliniază, de asemenea, importanța colectării separate a deșeurilor și creșterea permanentă a cantității de materiale reciclabile care ajung în recipientele pentru fracția uscată, în defavoarea cantității de deșeuri mixte reziduale.

Mai mult decât atât, având în vedere apropierea sezonului vacanțelor, specialistul recomandă:

-să optăm pentru utilizarea unui mijloc de transport cu un consum redus de combustibil, pentru a ajunge la destinație, iar acolo să folosim mai ales transportul public;

-să alegem locuri de petrecere a concediului la distanțe acceptabile față de casă; -să facem cumpărături responsabile, fie că este vorba despre alimente, haine sau alte obiecte.

din aceeasi categorie