Acasă Economie Sinteza Oradea a vândut două depozite cu deșeuri periculoase

Sinteza Oradea a vândut două depozite cu deșeuri periculoase

de A

Sinteza Oradea a vândut două depozite cu deșeuri periculoase, utilizate de către companie până în anul 2006. Noul proprietar se angajează să închidă aceste depozite în conformitate cu un plan deja depus la APM Bihor, arată compania într-un anunț transmis Bursei de Valori București (BVB), fără a preciza care este valoarea tranzacției și nici cine este cumpărătorul.

”Sinteza SA informează investitorii și persoanele interesate că în data de 12.12.2024, în conformitate cu Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din data de 09.12.2024, s-a semnat contractul de vânzare / cumpărare a terenului pe care se află cele doua depozite cu deșeuri periculoase utilizate de către Sinteza până în anul 2006. De atunci activitatea acestor depozite este sistată, ele urmând să intre într-un proces de ecologizare. Tranzacția mai sus amintită cuprinde clauze prin care societatea comercială care preia acest activ, preia integral și obligațiile, răspunderile și masurile de mediu stabilite pentru acest sit, precum și cele care decurg din legislația (inclusiv europeană) aplicabilă în domeniul”, arată anunțul.

Noul proprietar se angajează să închidă aceste depozite în conformitate cu un plan deja depus la APM Bihor, potrivit News.ro.

”Dobânditorul este o societate comercială autorizată, parte a unui grup cu o largă experiență în decontaminarea siturilor poluate. Acest grup a finalizat cu succes multiple lucrări ecologice de închidere de depozite cu substanțe periculoase”, precizează compania, fără a divulga numele cumpărătorului.

Depozitele de deșeuri ale fabricii Sinteza se află pe Calea Borșului din Oradea. În 2006, APM Bihor a interzis fabricii Sinteza să mai depună alte deşeuri şi a cerut întocmirea unui plan de închidere şi ecologizare.

În 2017,Comisia Europeană a acționat în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozite municipale de deșeuri neconforme. Ulterior, pentru că România nu a închis toate cele 68 de depozite neconforme de deșeuri, pe 23 februarie 2022 CJUE a transmis cererea introductivă de instanță având ca obiect procedura de infringement împotriva României privind neexecutarea hotărârii pronunțate de Curte. La acel moment, din total, județul Bihor deținea nouă depozite cu deșeuri industriale periculoase.

Sinteza SA este o companie românească cu peste 100 de ani de experienţă în industria chimică, având ca obiectiv tranziţia afacerii de la producţia de acid benzoic la energie verde.

Compania a raportat pierderi de 5,33 milioane lei în primele nouă luni ale anului, la venituri de 2,59 milioane de lei.

din aceeasi categorie