Acasă Analize Rompetrol vrea să colaboreze cu statul

Rompetrol vrea să colaboreze cu statul

de GM

Conducerea The Rompetrol Group (TRG) discută despre o viitoare colaborare cu statul român, care deţine 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cu un grup de lucru format de Executiv, a declarat Zhanat Tussupbekov, director general executiv al TRG.

,,Guvernul României este acţionar al companiei. Deţine 44,69% din acţiuni. Aici intră Petromidia şi Downstream. Din partea Guvernului s-a format un grup de lucru cu care discutăm problema colaborării pe viitor”, a spus Tussupbekov, întrebat despre posibilitatea unei răscumpărări a obligaţiunilor convertite în acţiuni.

Recent, directorul general executiv al TRG afirma că Rompetrol Group este deschis continuării discuţiilor cu statul român în vederea găsirii celei mai bune soluţii, benefice ambelor părţi, în cazul acţiunilor Rompetrol Rafinare.

“Salutăm decizia Guvernului de a transfera acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinare, de la Ministerul Finanţelor Publice în administrarea Ministerului Economiei şi a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. Compania noastră rămâne deschisă la continuarea dialogului constructiv, în vederea găsirii unei soluţii benefice ambelor părţi. În acelaşi timp, avem încredere că negocierile vor fi transparente şi realităţile economice cotidiene vor fi luate în considerare. Suntem pregătiţi să cooperăm cu Guvernul român, ca acţionar al companiei. Totuşi, dacă Guvernul României vrea să nu mai fie acţionar, Rompetrol este dispus să discute acest aspect”, a spus Tussupbekov.

Acesta a adăugat că negocierile cu Guvernul României pe subiectul obligaţiunilor convertibile sunt în derulare. O delegaţie a acţionarului majoritar, KazMunayGaz (KMG), condusă de directorul executiv al companiei, Lyazzat Kiinov, a participat la sfârşitul lunii mai la o întâlnire cu Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. În timpul acestei întâlniri, ambele părţi şi-au exprimat intenţia de a grăbi negocierile şi a ajunge la o înţelegere în vederea stabilirii unui grup de lucru inter-ministerial, cu membri din cadrul Ministerului Economiei şi Ministerului Finanţelor.

Statul român deţine în prezent, prin Ministerul Finanţelor Publice, 44,69% din acţiunile companiei Rompetrol Rafinare după ce, în 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia în acţiuni a unor datorii către stat ale companiei. În Hotărârea AGA din 30 septembrie 2010, a fost aprobată majorarea capitalului social al companiei cu 1,9 miliarde lei, emiterea de noi acţiuni şi atribuirea acestora, în mod direct către stat, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.

În anul 2003, statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, a subscris obligaţiuni emise de S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere – datorate şi neachitate de către S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa. Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost stabilită pentru 30 septembrie 2010, dată la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societăţii cu 1,971 miliarde de lei.

Modernizări la Petromidia

Grupul Rompetrol a finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petromidia, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 380 milioane dolari.

“Investiţia s-a ridicat la 380 milioane dolari, contractorul principal fiind Rominserv. 200 de companii au participat, în total, la acest proiect, în care au fost implicaţi 4.000 de oameni, pe parcursul etapelor de desfăşurare. Circa 200 de echipamente principale au fost folosite, cântărind peste 13.000 de tone”, a afirmat Arman Kairdenov, vicepreşedinte al grupului, transmite Agerpres.

Iniţiat în 2006, programul a vizat nouă proiecte majore, construcţia a cinci instalaţii noi şi modernizarea/extinderea altor patru.

În urma finalizării programului de modernizare, capacitatea de producţie a rafinăriei creşte de la 3,5 milioane tone pe an, la 5 milioane tone pe an, iar producţia anuală de motorină se va majora de la 1,5 milioane tone, la 2,5 milioane tone şi se obţine îmbunătăţirea cu 8% a randamentului de motorină aferent coşului de producţie.

“Rafinăria Petromidia este un activ important pentru KazMunayGas şi Rompetrol, fiind capabilă, din punct de vedere tehnologic, să proceseze integral ţiţei din Kazahstan. Finalizarea acestui program susţine obiectivele KazMunayGas de diversificare a rutelor de export al ţiţeiului către Uniunea Europeană, prezenţa companiei în zona Mării Negre şi a Marii Mediterane, dar şi integrarea Rompetrol în cadrul reţelei valorice, de la sonda de extracţie şi până în rezervorul clientului”, a afirmat Daniyar Berlibayev, senior vicepresident la KMG.

Rafinăria Petromidia a început să opereze în 1979, iar în 2001 era cea mai mare şi mai complexă rafinărie din punct de vedere tehnologic. KMG a cumpărat 75% din acţiunile Rompetrol Rafinare în 2007, iar în 2009 restul acţiunilor.

Mai multe benzinării

Grupul Rompetrol are în vedere construirea a 150 de staţii de carburanţi în România, în următorii 3-5 ani, astfel încât cota de piaţă a companiei să crească la 35%, de la 25%, cât este în prezent, a mai spus directorul general executiv al TRG, Zhanat Tussupbekov.

“Compania intenţionează să construiască 350 de benzinării în regiune. România va fi piaţa principală, dar vom construi şi în Turcia, Ucraina, Georgia, Republica Moldova. Pe teritoriul României vom construi circa 150 de benzinării în următorii ani. Programul este gândit pe 3-5 ani. Planurile noastre vizează creşterea cotei pe aceasta piaţa la 35%”, a explicat Tussupbekov.

Acest program de construire de noi benzinării a fost determinat şi de faptul că, în urma modernizării rafinăriei Petromidia, producţia de motorină va creşte, de la 1,5 milioane tone, la 2,5 milioane tone, iar cea de benzină de la 1,3 milioane tone, la 1,4 milioane tone.

din aceeasi categorie