Acasă EconomieIndustrie Revocări în consiliul de administrație al Oil Terminal

Revocări în consiliul de administrație al Oil Terminal

de A

oil_terminalCompania Oil Terminal Constanţa, operatorul terminalului petrolier de stat la Marea Neagră, a aprobat în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor revocarea a trei membri din consiliul de administraţie din cauză că “nu au fost reconfirmaţi prin vot cumulativ”. De asemenea, ulterior, în aceeași zi, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, s-a aprobat majorarea capitalului social de la 58,2 milioane lei la 319,2 milioane lei, în creştere de peste cinci ori, din care aportul în na­tură din partea statului sunt nişte te­renuri din Constanţa în valoare de 155,6 milioane lei.

Astfel, Iulia Gabriela Tănase, Nicoleta Mariana Moise şi Bogdan Ghiţă au fost revocaţi din consiliul de administraţie “ca urmare a faptului că nu au fost reconfirmaţi prin vot cumulativ, in conformitate cu art. 32 pct. (7) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificările şi completările ulterioare”, arată un document publicat de companie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Noii membri ai consiliului de administraţie, desemnaţi prin vot cumulativ, sunt: Toma Bogdan Costreie, Cătălin Constantin Grigorescu, Dumitru Matei, Cristian Florea, Bogdan Cristian Patriniche, Claudiu Eduard Negrişan şi SC Staar Rating SRL.

De altfel, pe 29 septembrie, la sediul Oil Terminal din Constanța a început un protest inițiat de reprezentanții sindicali ai societății, nemulțumiți de schimbările pe care Ministerul Energiei vrea să le opereze în bordul de conducere al firmei. Manifestanții au cerut atunci demisia ministrului Energiei, Vlad Grigorescu.

Sindicaliştii spuneau că protestează față de decizia Ministerului Energiei de a înlocui actualul consiliu de administrație prin metoda votului cumulativ. Aceştia precizau că doresc un consiliu de administrație susținut de acționarii minoritari.

De asemenea, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor de luni s-a aprobatmajorarea capitalului social al Oil Terminal de la 58,2 milioane lei la 319,2 milioane lei, în creştere de peste cinci ori, din care aportul în na­tură din partea statului sunt te­renuri din judeţul Constanţa în valoare de 155,61 milioane lei. Restul de 105,38 milioane lei reprezintă aportul în numerar.

“Suspectăm Ministerul Energiei că nu este de acord cu mărirea capitalului social al Oil Terminal pentru că, prin această mărire de capital, acționarii minoritari ar trebui să mai aducă 400.000 de euro pentru a-și  menține procentul actual. Prin această mărire de capital, ei își pot pierde andatele în Consiliul de Administrație“, a declarat liderul de sindical al Oil Terminal, Nicu Androne, la acea dată.

Fondul Proprietatea, acţionar cu circa 6% la Oil Terminal, a contestat modalitatea de evaluare a terenurilor şi introdusese pe ordinea de zi a adunării generale un punct conform căruia raportul de eva­luare să fie refăcut.

Oil Terminal Constanţa este controlată de Ministerul Energiei, care deţine 59,62% din acţiuni.

Compania Oil Terminal, care operează unul dintre cele mai mari terminale maritime petroliere din sud-estul Europei, Oil Terminal a înregistrat un profit net de peste 14,5 milioane lei în primul semestru din acest an, în creştere cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifra de afaceri realizată în prima parte a acestui an a fost de 78,6 milioane lei.

La 30 iunie 2016, compania avea aproape 1.000 de angajaţi.

din aceeasi categorie