Războiul Rompetrol – autorităţi continuă
septembrie 22, 2010
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins plângerea Grupului Rompetrol prin care se cerea aprobarea delistării Rompetrol Rafinare de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, Grupul va apela la instanţă ca ultimă soluţie pentru a obţine delistarea titlurilor Rompetrol Rafinare.
Plângerea prealabilă formulată de Rompetrol Group în august viza ordonanţa emisă de arbitrul pieţei, prin care a fost suspendat procesul de delistare a acţiunilor Rompetrol Rafinare. Rompetrol a solicitat atunci despăgubiri de peste 154 milioane de lei, din care un milion prejudiciu moral. CNVM a considerat că sumele cerute sunt impertinente, iar prejudiciul a fost generat prin propria conduită a grupului petrolier, aceasta în condiţiile în care Rompetrol a cumpărat acţiuni la preţuri peste cel din documentele de ofertă aprobate de CNVM.
Aceasta este ultima “înţepătură” cronologică dintre Rompetrol şi autorităţile române.
Reamintim, totul a început în momentul în care reprezentanţii KazMunaiGaz, actualul proprietar al Rompetrol, au anunţat că nu vor plăti integral datoria companiei către statul român. Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze peste două miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni din anul 2003. În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. Datoriile pot fi returnate prin plata în bani sau în acţiuni. Guvernul a luat în calcul la alcătuirea bugetului pe acest an o sumă de 2,4 miliarde de lei în contul datoriei Rompetrol. Mai mult, şi la rectificarea bugetară Ministerul de Finanţe a prevăzut venituri din datoria Petromidia, adevărat, mult mai mici, de 350 milioane de lei.
Statul nu mai vrea la Petromidia
“Statul (n.r. – român) a spus că nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare (n.r. – Petromidia). Ne gândim la ce posibilităţi avem să manageriem rafinăria împreună cu statul. Dacă nu vom avea cash flow la rafinărie, vom avea opţiunea să o închidem”, a afirmat, recent, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev.
“Războiul” Guvern-Rompetrol se poartă pe toate fronturile. Recent, ANAF a anunţat că a pus sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare (RRC), precum şi asupra participaţiilor în filialele sale.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că a instituit măsurile asigurătorii pentru protejarea interesului statului şi realizarea veniturilor bugetare. ANAF a precizat că decizia de instituire a sechestrului a fost luată în urma anunţului companiei de a supune la vot în Adunarea Generală Extraordinară a Axcţionarilor (AGEA) Rompetrol Rafinare aprobarea gajării şi ipotecării bunurilor mobile şi imobile. “Facem menţiunea că, prin măsurile asigurătorii instituite asupra bunurilor mobile şi imobile nu este afectată activitatea societăţii, întrucât măsurile asigurătorii dispuse au ca efect doar indisponibilizarea bunurilor şi reprezintă o posibilitate de a asigura, la scadenţă, recuperarea integrală a contravalorii obligaţiunilor rămase nerăscumpărate, prevăzute în OUG 118/2003, precum şi în Convenţia de emisiune din data de 05.12. 2003, încheiată în aplicarea legii, respectiv plata diferenţei de 516 milioane euro”, se arăta într-un comunicat al ANAF. De remarcat, prin sechestru devine imposibilă înstrăinarea activelor vizate.
Răspunsul KazmunaiGaz
“Rompetrol nu intenţionează, bineînţeles, să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste 1 miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1,8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunayGas”, se arată într-un comunicat al companiei.
„Grupul Rompetrol nu înţelege şi este îngrijorat de faptul că se confruntă cu excese ale autorităţilor, cu încălcarea cadrului normativ aplicabil în România. Atingând punctul culminant prin decizia de sechestru, acţiunile îndreptate împotriva Rompetrol Rafinare de către unele autorităţi publice apar astăzi ca fiind concertate şi premeditate”, potrivit companiei .
Reprezentanţii Rompetrol susţin că această decizie ignoră prevederi legale şi contractuale ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publice având ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare.
Compania menţionează că acţiunea ANAF, exercitată pentru o datorie comercială nescadentă şi pentru stingerea căreia la scadenţă Ministerul Finanţelor va primi în mod cert acţiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de către Parlamentul Romaniei, reprezintă o măsură în afara competenţelor legale conferite ANAF, nejustificată şi abuzivă, contrară atât principiilor de transparenţă şi bună credinţă, cât şi obligaţiilor asumate de statul român la nivel internaţional pentru asigurarea unui tratament just şi echitabil investiţiilor străine în România.
„Prin decizie sunt indisponibilizate active, pentru o sumă de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datorează şi nici nu o va datora vreodată bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF (…) În măsura în care Ministerul Finanţelor Publice va da în continuare dovada lipsei oricărui interes real de a ajunge la un acord pe calea dialogului, Grupul Rompetrol se va vedea pus în situaţia de a se adresa forurilor internaţionale pentru acţiunile abuzive care tind spre exproprierea investiţiilor realizate în România, incluzând Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington (“ICSID”)”, se mai arată în comunicat.
„Precizăm că aproape 40% din valoarea totală a obligaţiunilor o reprezintă dobânzi şi penalităţi calculate în 2003, compania plătind astfel, pe parcursul celor 7 ani, dobândă la dobândă”, potrivit companiei. Plăţile efectuate de Rompetrol Rafinare către MFP în baza Convenţiei de Emisiune vor atinge la 30 septembrie peste 310 milioane dolari. De asemenea, Grupul Rompetrol a plătit, din anul 2000 până în prezent, la bugetul de stat, 8 miliarde dolari, din care 3,5 miliarde dolari au fost achitate din 2007, anul preluării pachetului majoritar de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan, şi până acum, banii constând în taxe, accize, impozite.
Gajare de active
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat gajarea unor active ale societăţii pentru prelungirea unui împrumut de la acţionarul majoritar, The Rompetrol Group N.V., precum şi conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate până la data scadenţei. Totodată, acţionarii au aprobat de principiu majorarea capitalului social al companiei, prin conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la data scadenţei. Aprobarea majorării de capital efective urmează să fie aprobată de o adunare generală extraordinară a acţionarilor separată, convocată pentru data de 30 septembrie.
Reamintim, The Rompetrol Group (TRG) a făcut parte din Rompetrol Holding până în august 2007, atunci când Dinu Patriciu a vândut 75% din acţiunile TRG către compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anunţat că a vândut kazahilor restul de 25% din acţiuni. Astfel, Grupul Rompetrol este deţinut 100% de KazMunaiGaz.