Provident: Românii împrumută din ce în ce mai mulți bani – INTERVIU
august 7, 2014
Criza economică globală a schimbat cu siguranță comportamentul și prioritățile oamenilor. În ceea ce privește România, oficialii instituției financiare Provident spun că oamenii obișnuiesc să împrumute sume din ce în ce mai mari, de când a început criza, dar totodată sunt cumpătați și nu împrumută decât strict pentru ce au nevoie. Vlad Șandru, Senior Corporate Affairs Manager la Provident Financial România, a declarat pentru Focus-Energetic.ro că, dacă înainte oamenii luau împrumuturi și pentru vacanțe, deși există în continuare oameni care împrumută bani pentru acest lucru, ponderea lor a scăzut și au început să ia credit pentru nevoi mai importante, de exemplu pentru îmbunătățiri în locuințe, să schimbe diverse aparaturi electrocasnice sau pentru cheltuieli medicale, pe educație.
“Ce am observat de la an la an este că au existat creșteri clare în ce privește volumul creditelor emise și a numărului de clienți. Ca număr de clienți am depășit 307.000, în creștere față de anul trecut, iar valoarea împrumuturilor emise s-a majorat cu 16%, comparativ cu 2013. Eu cred că în continuare, după anii de criză, 2010, 2011, 2012, s-a simțit o anumită prudență din partea clienților de a împrumuta sume de bani, fie că vorbim de instituții financiare nebancare, cum suntem noi, sau de bănci, în schimb acest lucru ține foarte mult și de nivelul încrederii consumatorilor, care a fluctuat și care a fost oricum la niveluri foarte scăzute comparativ cu alte țări din Europa, unde sunt mari”, a menționat Vlad Șandru.
Potrivit acestuia, din prima jumătate a acestui an s-a văzut că există o foarte mare nevoie pentru populație să se împrumute. Există această nevoie de a acoperi o necesitate specifică de bani și nu împrumută decât atât cât au nevoie. Pe de altă parte, prudența este firească, iar cei de la Provident spun că își întreabă clienții de mai multe ori dacă nevoia pentru acel împrumut este cu adevărat reală.
Valoare medie a unui împrumut este de 1.500 de lei. Cea mai mare parte a clienților au luat chiar două credite, însă există clienți care au chiar și câte trei credite.
”În momentul în care îi întrebăm care sunt motivele pentru care iau bani, cei mai mulți spun că pentru echilibrarea bugetelor familiale, deci dacă au nevoie rapid de o sumă mica se împrumută, urmează împrumuturile pentru îmbunătățiri în locuință (aparatură, termopane) și nu în ultimul rând cheltuieli pentru educația copiilor și cheltuieli medicale. Sunt în continuare oameni care se îmrpumută pentru vacanțe, dar ponderea lor a scăzut încet comparativ cu alți ani, pentru că în condiții de incertitudine se gândesc înainte de a lua un împrumut cât de reală este nevoia lor sau cât de mult au nevoie de bani în momentul respectiv”, a afirmat oficialul Provident.
Provident oferă împrumuturi mici pe termen scurt, între 500 și 3.500 lei pentru cei care iau pentru prima dată un împrumut, în timp ce clienți existenți pot lua până la 5.000 de lei pe perioade de până la 78 de săptămâni.
”Chiar și așa, valoarea medie a împrumuturilor emise este de 1.500 de lei pe o perioadă de un an. Ceea ce explică faptul că oamenii nu împrumută mai mult decât au nevoie, dar pe de altă parte noi avem o atitudine responsabilă atunci când evoluăm capacitatea lor de a plăti împrumuturile. În ciuda faptului că există o birocrație mult mai mica, comparativ cu alte instituții financiare, este important și pentru noi și pentru clienții ca ei să ia sume pe care le pot înapoia”, a adăugat reprezentantul instituției financiare.
De exemplu, la un credit de 1.000 de lei, dacă optează varianta prin transfer bancar, o să primească banii prin transfer bancar și tot așa va plăti ratele. Costul este undeva la 32%, adică va plăti peste un an 1.320 lei. Dacă optează ca banii să-i primească la domiciliu, atunci îi va primi acasă în mai puțin de 48 de ore, iar ratele vor fi percepute tot la domiciliu săptămânal. În acest caz însă se adaugă un cost de circa 400 de lei, astfel că în final va plăti 1.740 lei.
”De menționat este că noi nu aplicăm penalități pentru întârzierea la plată și că cel care alege cum îi vor fi virați banii este clientul. Asta înseamnă că dacă luăm o decizie greșită de creditare, noi plătim costul și nu clientul”, mai spune Șandru.
În cei opt ani de prezență pe piața locală, compania a investit în România peste 230 milioane euro și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de peste 30 milioane euro. Provident are peste 850 de angajați în România și colaborează cu peste 4.200 de agenți independenți din 80 de orașe din întreaga țară.
Provident Financial a acordat împrumuturi în valoare de 68,4 milioane de euro (55,9 milioane de lire sterline) în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 26% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013. Rezultatul a fost obţinut prin cumularea activităţiilor din România şi Bulgaria, având în vedere că sub brandul Provident operează filialele din cele două ţări ale grupului britanic Internaţional Personal Finance (IPF). În toamna anului trecut, IPF a lansat operaţiunile pe piaţa din Bulgaria folosind infrastructura şi resursele de management din România şi, de atunci, rezultatele celor două ţări sunt raportate cumulat.
”În Bulgaria, competiția e fabuloasă. Acolo există alte trei companii care fac același lucru ca și noi. Este prima țară în care ritmul de expansiune e fabulos. Acolo se dau împrumuturile după plata facturii la telefon. Avem 5.000 de clienți în Bulgaria, în doar 9 luni de la deschidere. Și acolo avem 300 de angajați și agenți”, afirmă Șandru.
Instituția vrea să deschidă filială și în Spania, estimând că va emite primele împrumuturi în ianuarie 2015.
Veniturile celor două companii au crescut cu 23% comparativ cu primul semestru din 2013, la 45,3 milioane de euro.
”Profitul operaţional brut al Provident Financial România, conform standardelor internaţionale de raportare financiară IFRS, a fost de 2,1 milioane de euro. În cei opt ani de prezenţă pe piaţa locală, compania a investit în România peste 230 de milioane de euro şi a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de peste 30 de milioane de euro”, spun oficialii instituției.
Grupul are peste 312.000 de clienţi activi în cele două ţări, cu 16% mai mulţi decât în primul semestru din 2013. Aproximativ 5.000 dintre aceştia sunt în Bulgaria, unde IPF are peste 300 de angajaţi şi agenţi independenţi şi 8 puncte de lucru.
Investiţiile în extinderea operaţiunilor în Bulgaria în primele şase luni ale acestui an s-au ridicat la 3,3 milioane de euro.
Anul acesta, Provident Financial România a introdus în portofoliul său produse noi, cum ar fi împrumuturi de valori mai mari pe perioade mai lungi şi a anunţat că testează programe de recompensare a clienţilor fideli prin condiţii preferenţiale şi reduceri de costuri. De asemenea, compania are în plan oferirea de împrumuturi cu rambursări lunare, ca o alternativă la modelul actual care presupune achitarea săptămânală a ratelor.
”Investiţiile realizate în extinderea operaţiunilor în zone noi, atât în România, cât şi în Bulgaria, precum şi diversificarea portofoliului de produse şi servicii au generat creşteri importante ale tuturor indicatorilor de performanţă şi ne aşteptăm la rezultate solide şi în semestrul al doilea. În acelaşi timp, sunt încântat să văd că tot mai mulţi angajaţi români fac pasul către o carieră internaţională: după contribuţia la succesul lansării operaţiunilor pe piaţa din Bulgaria, cel puţin trei români vor face parte din echipă care va pune bazele operaţiunilor în Spania, cea mai recentă ţară unde IPF se extinde şi unde ne aşteptăm să emitem primele împrumuturi la începutul lui 2015”, a declarat Gerard Ryan, CEO-ul grupului IPF.
IPF are acum peste 2,6 milioane de clienţi în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est, precum şi în Mexic. Grupul a anunţat pentru primul semestru din 2014 venituri de 394,1 de milioane de lire sterline, în creştere cu 16,7% comparativ cu perioada similară din 2013 şi a acordat împrumuturi în valoare totală de 513 milioane de lire sterline.
IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din regiune şi una dintre cele mai puternice 250 companii internaţionale listate la Bursa din Londra (LSE).