Acasă Stiri ExterneAsia Pacific Program solar de 1 trilion de dolari

Program solar de 1 trilion de dolari

de A

fotovoltaicIndia şi Franţa au lansat un program cu un potenţial de 1 trilion dolari pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să-şi valorifice pe deplin resursele solare pentru un viitor energetic curat şi pentru a satisface astfel „cea mai mare provocare cu care s-a confruntat omenirea vreodată”, scrie publicaţia Paris Guardian.

Ministrul energiei Piyush Goyal şi ministrul francez al Mediului, Ségolène Royal, a anunţat că programul de finanţare în sectorul solar are drept scop reducerea costului de finanţare şi de a facilita fluxul pentru mai mult de 1 trilion de dolari investiţii pentru membrii Alianţei Solare Internaţionale (ISA).

Un al doilea program lansat în cadrul reuniunii ISA îşi propune să facă tehnologia solară disponibilă pentru agricultori. La reuniune au participat reprezentanţi din peste 25 de ţări, inclusiv SUA, Brazilia, Bangladesh şi Nigeria.

Goyal a declarat că iniţiativele ISA vin „ca răspuns la, probabil, cea mai mare provocare din lume cu care omenirea s-a confruntat vreodată”.

Dincolo de furnizarea de energie curată şi de avantajele în schimbările climatice, valorificarea energiei solare ţine şi de securitatea energetică.

„Aş dori să subliniez colaborarea pe care am avut-o cu India, care este excepţională. Va trebui să ne impulsionăm energiile în direcţia construcţiei infrastructurii solare”, a spus Royal.

Ministrul energiei, Piyush Goyal, a spus că programele vor asigura un flux de finanţare în condiţii avantajoase pentru proiecte solare şi vor servi interesele comunităţilor agricole în ţările membre ale ISA.

ISA, care a fost lansat anul trecut la Summit-ul privind schimbările climatice de la Paris, caută să sprijine ţările bogate în energie solară situate între Tropicul Racului şi Tropicul Capricornului, multe dintre acestea având cel puţin 300 de zile de soare pe an.

În timpul vizitei preşedintelui francez Francois Hollande în India, în luna ianuarie, împreună cu premierul indian Narendra Modi au pus piatra de temelie pentru sediul ISA în Gurgaon.

din aceeasi categorie