Acasă Stiri InterneGaze Petroliștii vor un cadru legislativ “update-at“ la progresul tehnologic

Petroliștii vor un cadru legislativ “update-at“ la progresul tehnologic

de M G

Industria de petrol şi gaze naturale solicită măsuri urgente pentru deblocarea procesului de digitalizare, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban de către reprezentanții Federației patronale Petrol și Gaze (FPPG).

“Digitalizarea României este prezentată de către Guvernul României, cu fiecare prilej, ca fiind o axă prioritară a programului de guvernare și un motor al dezvoltării economice. Cu toate acestea însă, realitatea ne arată că digitalizarea industriei de petrol şi gaze naturale din Romania se poate realiza doar prin actualizarea cadrului legislativ la progresul tehnologic“, se menționează în scrisoarea deschisă, semnată de către președintele FPPG, Franck Neel.

Companiile au reiterat importanța declasificării datelor și informațiilor din industria petrolieră, acțiune fără de care digitalizarea este inaccesibilă companiilor din România. “Ne referim la tehnologii precum ”Cloud”, ”Big Data” şi ”Cloud Computing”, care presupun procesarea datelor în centre de date de tip ”Cloud” aflate pe teritoriul Uniunii Europene. Clasificarea unor date îngreunează utilizarea lor şi face imposibilă valorificarea lor prin tehnologii ”Cloud”. Prin limitarea accesului la digitalizare a companiilor şi autorităților din industria petrolieră, acestea sunt dezavantajate în competiția pentru capital față de alte industrii din regiune sau piața globală. Este deja cunoscut faptul că accesul facil la date îmbunătățește eficiența industriei și, pe cale de consecință, aduce venituri suplimentare la venitul de stat“, se mai arată în scrisoare.

Potrivit petroliștilor, nevoia de utilizare a unor instrumente avansate de tehnologie a informației este cu atât mai presantă în cazul României, care are în exploatare zăcăminte mature, cu un semnificativ declin natural al producției. De asemenea, majoritatea furnizorilor de soluții specifice industriei oferă soluții numai în Cloud, soluțiile curente, instalate local, urmând să iasă din mentenanță și din oferta de servicii.

“Ca urmare a utilizării soluțiilor de tipul ”Cloud”, industria din alte țări a înregistrat următoarele beneficii imediate, cu impact direct în nivelul producției: acces mai rapid la date și modele şi scurtarea timpului de decizie; reducerea timpului de foraj prin monitorizarea în timp real; reducerea de până la 100 ori a timpului de procesare a modelelor de rezervor; creșterea gradului de reușită în activitatea de prospecțiune și explorare, prin procesarea în ”Cloud” a datelor seismice; creșterea factorului de recuperare a rezervelor din zăcăminte și implicit creșterea producției“, se mai arată în scrisoare.

Mai mult decât atât, ca urmare a piedicilor legislative, România a pierdut startul în procesul de digitalizare a industriei petroliere şi va suporta costuri mai mari pentru a recupera decalajul. Astfel, potrivit unui studiu Deloitte din 2019, România este singura ţară care menține cerințe de teritorialitate pentru datele specifice industriei upstream. Aceasta contravine tendinței europene de eliminare a restricțiilor și barierelor cu privire la transferul, utilizarea, stocarea, procesarea și accesul la datele fără caracter personal.

“În contextul actual, apreciem atenția autorităților asupra creșterii nivelului digitalizării naționale, şi totodată măsurile care permit lucrul la distanță, determinate de către pandemia COVID-19. Din păcate însă, pentru companii cu mii de angajați, cum sunt cele din industria petrolieră, astfel de măsuri necesită tehnologii avansate de colaborare și comunicare, acestea fiind din nou inaccesibile industriei petroliere, pentru că sunt în mare parte tehnologii de tipul ”Cloud”. 2020 este un an greu pentru România, pentru cetățeni și companii deopotrivă și cu atât mai greu pentru sectorul de petrol și gaze naturale, care se află în cea mai profundă criză din ultima sută de ani. Chiar și în acest context, companiile sunt pregătite să investească în tehnologie. FPPG susține continuarea dialogului între autoritățile relevante și industrie pentru finalizarea și aprobarea legislației privind declasificarea datelor și informațiilor din industria petrolieră“, mai arată Franck Neel, președintele FPPG, în scrisoarea deschisă.

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) este o federație patronală înființată în baza Legii Dialogului Social nr. 62/2011, este reprezentativă la nivelului sectorului de activitate ”Energie, Petrol și Gaze și Minerit Energetic” și, prin intermediul companiilor afiliate, reprezintă peste 90% din producția internă de petrol și gaze naturale, sectorul de transport petrol și gaze naturale, furnizare gaze naturale, precum și o parte semnificativă din activitățile de rafinare, comercializare și distribuție de produse petroliere din România. FPPG susține constant principiile stabilității, predictibilității și competitivității cadrului legislativ aplicabil domeniului energetic din România, precum și responsabilitatea companiilor din sector în ceea ce privește siguranța, sănătatea și securitatea operațiunilor și a personalului. FPPG este membru fondator al Confederației Patronale Concordia, singura confederație patronală românească afiliată la International Organization of Employers – IOE și la Business Europe – BE.

din aceeasi categorie