Acasă EconomieComunicatii & IT Operatorii mobili virtuali în dezbatere

Operatorii mobili virtuali în dezbatere

de GM

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a prezentat în Consiliul Consultativ, spre dezbatere, un proiect de ghid privind desfăşurarea activităţii operatorilor mobili virtuali (MVNO) pe piaţa comunicaţiilor electronice din România, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul detaliază cerinţele ce trebuie respectate la intrarea pe piaţă şi pe parcursul desfăşurării activităţii furnizorilor care doresc să ofere servicii de comunicaţii electronice mobile prin intermediul accesului la reţeaua unui alt operator.

Conform ANCOM, operatorii mobili virtuali sunt furnizori de servicii de telefonie mobilă cu clienţi proprii, dar care nu operează o reţea proprie, utilizând pentru furnizarea serviciilor proprii reţeaua unui alt furnizor de telefonie mobilă. În plus, operatorii sunt exclusiv responsabili pentru relaţiile cu utilizatorii finali şi au toate drepturile şi obligaţiile legale faţă de aceştia, precum şi drepturile şi obligaţiile stabilite prin reglementările din domeniul comunicaţiilor.

Operatorii mobili virtuali stabilesc şi plasează pe piaţă propria ofertă cu amănuntul, ce poate fi diferită de cea prezentată de operatorul de reţea mobilă care găzduieşte MVNO.

ANCOM consideră că apariţia operatorilor mobili virtuali conduce la creşterea eficienţei în utilizarea infrastructurii existente de comunicaţii mobile şi la creşterea concurenţei pe piaţa de comunicaţii mobile.

Pentru a putea deveni operator mobil virtual este necesar ca furnizorul să-şi stabilească o strategie de afaceri şi un model operaţional, să negocieze şi să stabilească un acord cu un operator de reţea mobilă care deţine drepturi de utilizare a frecvenţelor în benzi licenţiate, acord ce va conţine condiţiile tehnice şi comerciale privind accesul la reţea şi care îi va permite furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile către utilizatorii finali. În acelaşi timp, un operator de reţea mobilă va negocia potrivit principiilor libertăţii contractuale şi negocierii cu bună-credinţă cu potenţialii operatori mobili virtuali.

“Orice operator mobil virtual se va supune regimului de autorizare generală şi va avea obligaţia de a notifica ANCOM la începerea unei asemenea activităţi. De asemenea, acesta va putea solicita Autorităţii resurse de numerotaţie şi va avea dreptul de a negocia acorduri de inteconectare cu orice furnizor de reţele de comunicaţii electronice mobile sau fixe”,se arată în comunicatul Autorităţii.

“Apariţia operatorilor mobili virtuali pe piaţa din România i-ar putea avantaja şi pe operatorii de reţele de telefonie mobilă, care vor putea vinde en-gros minute de trafic către operatorii mobili virtuali, fără efortul de a căuta noi clienţi pe piaţa cu amănuntul, folosindu-şi, astfel, reţelele la capacitatea maximă”, a declarat Cătălin Marinescu (foto), preşedintele ANCOM.

din aceeasi categorie