Acasă Stiri ExterneEuropa Olanda va investiga acordurile fiscale convenite cu 4.000 de firme

Olanda va investiga acordurile fiscale convenite cu 4.000 de firme

de A

Olanda va revizui acordurile fiscale convenite de guvernul de la Haga cu 4.000 de companii în perioada 2012-2016, pentru a stabili dacă au existat nereguli, a anunţat Ministerul olandez de Finanţe, informează Reuters.

Facilităţile fiscale acordate de autorităţile olandeze pentru marile companii multinaţionale au fost supuse din nou criticilor după dezvăluirea unor documente care arată că Ministerul olandez de Finanţe a recunoscut că au existat nereguli în acordul fiscal convenit cu grupul american de bunuri de larg consum Procter & Gamble.

Ministerul Finanţe ”va investiga dacă un număr de peste 4.000 de acorduri fiscale internaţionale au fost convenite în conformitate cu normele procedurale”, se arată într-o scrisoare trimisă Parlamentului de la Haga de un secretar de stat din Minister.

Noile dezvăluiri din scandalul ”Paradise Papers” au scos la lumină un acord fiscal convenit în 2008 de Guvernul olandez care a acordat grupului Procter & Gamble o reducere de taxe de 169 milioane de dolari. Acest acord nu a respectat normele procedurale deoarece a fost semnat doar un un inspector din cadrul autorităţii fiscale.

În ultimii ani Olanda a început să fie supusă la presiuni pentru a combate procedurile de evitare a platei taxelor de către companiile multinaţionale, care, anual, direcţionează mii de miliarde de dolari din Olanda spre paradisuri fiscale. Luna trecută, noul Guvern olandez a promis că va face ţara mai puţin atractivă pentru companiile fantomă care acţionează ca un intermediar pentru banii destinaţi să ajungă în paradisurile fiscale. În plus, noul Guvern a promis că va reduce impozitul pe companii penru a încuraja firmele străine să îşi mute activităţile în Olanda.

La 18 luni după izbucnirea scandalului ”Panama Papers” privind evaziunea fiscală, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce grupează 96 de mass-media din 67 de ţări, a început să dezvăluie documentele din ”Paradise Papers”.

Dezvăluirile se bazează pe scurgerea a peste 13,5 milioane de documente financiare, provenind în special de la o firmă internaţională de avocatură cu sediul în Bermude, Appleby, obţinute de ziarul german Süddeutsche Zeitung. Documentele provenind de la Appleby dezvăluie circuitele utilizate de persoane bogate şi companiile multinaţionale pentru a-şi muta fondurile în paradisuri fiscale.

din aceeasi categorie