Acasă MediuDezvoltare Durabila Nuclearelectrica vrea acord de mediu pentru retehnologizarea U1

Nuclearelectrica vrea acord de mediu pentru retehnologizarea U1

de L M

Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă a intrat în linie dreaptă cu documentele necesare derulării acestui important procces. Societatea Națională Nuclearelectrica a notificat Ministerul Mediului și cere emiterea acordului de mediu. Documentul de mediu este extrem de important, emiterea lui presupunând o serie de alte avize și acorduri obținute pentru investiție. De altfel, acordurile de mediu, autorizările de mediu în general, au fost cele mai problematice documente pentru marile investiții din România, documente care au întârziat lucrările sau chiar le-au stopat.

SN Nuclearelectrica SA a depus, astăzi, 4 ianuarie 2022, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor notificarea privind intenția de realizare a proiectului de investiții: Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și extinderea Depozitului Intermediar de Combustibil Ars cu module de tip MACSTOR 400, amplasat în județul Constanța, oraș Cernavodă, str. Medgidiei nr. 2. (Platforma CNE Cernavodă), anunță ministerul de resort. „Notitificarea este însoţită de certificatul de urbanism şi de solicitarea de emitere a acordului de mediu”, precizează anunțul.

Până acum, au mai fost făcuți pași din acest punct de vedere, fiind parcursă etapa de evaluare iniţială a notificării. Încă din septembrie 2020, Ministerul Mediului a emis Decizia etapei de evaluare inițială, prin care proiectul trebuie să parcurgă procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Analizele au arătat că proiectul intră sub incidenta Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, a OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice și a Legii nr. 107/1997, Legea apelor.

„Pentru a decide asupra necesității elaborării studiului de evaluare adecvată și a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă este necesară parcurgerea etapei de încadrare, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (5) din Legea nr. 292/2018”, precizează anunțul.

SN Nuclearelectrica SA a transmis MMAP memoriul de prezentare în vederea parcurgerii etapei de încadrare. Documentul este extrem de complex și aborează în detaliu toate impunerile în detaliu. De fapt, partea de mediu este cea mai extinsă din tot memoriul de prezentare.

Documentul poate fi consultat online, dar și la sediul ministerului. Cei interesați pot trimite comentarii, observații sau propuneri cu privire la proiect până la data de 27 ianuarie 2022.

din aceeasi categorie