Pentru a rezolva această trilemă, de a avea un sistem mai rezilient, mai flexibil și, în același timp, cu un preț suportabil pentru economie și pentru clienți și să fie din ce în ce mai verde și să avem un drum credibil spre net zero, cred că trebuie să facem două-trei lucruri. Încercăm să fim mai pragmatici. Ce înseamnă asta pentru mine? Primul lucru este să pornim de la ce avem azi. România are o șansă uriașă, avem un mix energetic extrem de bun și avem toate șansele, dacă ne organizăm bine, să fim și un mare actor în Europa și în regiune. Al doilea lucru pe care ar trebui să-l facem este să ne uităm un pic la ce se face altundeva și să ne inspirăm numai când este un lucru bun. Și al treilea lucru este, probabil, de a activa în două-trei zone care nu sunt luate în calcul chiar acum, dacă vrem să avem un sistem care este rezilient.
S-a vorbit foarte mult de stocare; de fapt, aici problema este că ține de flexibilitate. Faptul că turbinele sunt pe gaz pentru a produce energia electrică sunt de natură extrem de importantă, pentru că flexibilitatea sistemului va ține și cu baterii, dar și cu capacitate de a intra și a ieși foarte repede din producție.
Al doilea lucru care mi se pare extrem de important este să vorbim și azi despre ce înseamnă gazele verzi. Evident, România are un potențial uriaș cu rezervele din Marea Neagră, dar avem și ca țară un potențial enorm când vorbim de biometanol, Biometanul este exact același lucru ca metanul, numai că este produs din deșeuri agricole și România are un potențial uriaș în această privință.
Probabil, aceasta este soluția cea mai economică pentru a avea un mix energetic echilibrat și competitiv. Dacă ne uităm un pic la ce se face altundeva, vedem că sunt multe țări care s-au apucat de biometan.
Și al treilea lucru unde nu este prea multă atenție este tot ce ține de digitalizare. Problemele pe care le avem sunt legate de capacitatea noastră de a avea date în timp real. Dacă reușim să avem o atenție un pic mai mare spre digitalizare, de la producție până la clienți și să ne uităm la clienți ca la un partener și nu neapărat ca unul care va plăti o factură, cred că putem găsi cele mai bune soluții pentru a avea un sistem fiabil.
Ultimul lucru pe care vroiam să-l spun este că s-a vorbit mult despre consum. Este clar că o parte din consumul României în viitor va fi legat și de eficiența energetică. Deci, dacă vrem să avem un consum mai mare, trebuie să atragem niște clienți noi și, evident, asta este legat de politica României asupra a ce fel de plan vrem să avem ca țară, ce fel de industrii vrem să dezvoltăm.
Și, atunci, concluzia mea este că avem de discutat împreună, sectorul privat și sectorul public. Cum trebuie desenate politica energetică, politica industrială, politica socială. Cred că acest forum este o oportunitate extrem de bună pentru a încerca să desenăm acest viitor, într-un mod pragmatic.
Nicholas Richard, directorul general al Grupului Engie în România, a susținut aceste declarații în cadrul celei de-a XXXIX-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, ce a avut ca temă ”Provocări pentru și de la regenerabile”.