Circulaţia pe cei 22 de kilometri ai lotului 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie s-au deschis luni la ora 14:00, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Aceasta a fost prima lucrare în regie proprie a companiei. Lotul 3 a fost inaugurat în noiembrie 2014, cu numai două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în prezenţa premierului de atunci Victor Ponta, care candida pentru funcţia de preşedinte al statului. În septembrie 2015, lotul a fost închis, iar o porţiune de câteva sute de metri a fost demolată, din cauză că au apărut fisuri şi denivelări grave pe carosabil.
„Comisia de Inspecţie Tehnică, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, au inspectat lucrările executate pe sectorul cuprins între km 60+500 – km 60+600. De asemenea au fost vizitate şi analizate şi celelalte puncte remediate de pe lotul III. (…) Comisia a constatat că sunt îndeplinite condiţiile necesare deschiderii traficului rutier în deplină siguranţă”, a informat CNAIR.
Pe de altă parte, instituţia susţine că, având în vedere problemele identificate în execuţia acestui lot de către antreprenorul cu care a fost reziliat contractul, s-a decis expertizarea întregului lot III, Orăştie – Sibiu. „În prezent procedura de achiziţie a expertizei este în desfăşurare”, arată comunicatul.
Directorul general al companiei de drumuri, Cătălin Homor, a declarat că finalizarea cu succes a acestui proiect, în regie proprie, arată că instituţia trebuie să continue să îşi pregătească proiectele, să îşi stabilească foarte clar procedurile şi să îşi asume deciziile pe astfel de lucrări.
„Am finalizat lucrările la Orăştie – Sibiu în regie proprie. Subliniez, în regia proprie a companiei de drumuri. A fost un proiect care ne-a pus la încercare, dar care a demarat o noua abordare a proiectelor pe care le avem în perspectiva. Acest proiect a fost o piatra de încercare atât pentru echipa care a lucrat efectiv – ingineri, responsabili cu calitatea, mecanici, şoferi, muncitori…dar mai ales pentru echipa care a manageriat acest proiect”, a explicat Homor.
Potrivit acestuia, cu acest proiect a fost demarat un amplu proces de reorganizare şi reformare a CNADNR. „Cu acest proiect am început să funcţionăm într-un sistem unitar, diminuând distanţa dintre cei din Central şi cei din teritoriu. Cu acest proiect încercăm să readucem compania la un nivel de recâştigare a încrederii şi de recunoaştere”, a subliniat directorul companiei.
În opinia sa, acest mod de implementare a proiectelor dă posibilitatea dezvoltării infrastructurii rutiere şi este un mod de a sancţiona eventualii constructori neserioşi.
Contractul dintre fosta CNADNR şi grupul italian Impregilo, care a devenit ulterior Salini-Impregilo, în vederea construirii celor 22 de kilometri ai lotului 3, a fost semnat în 2011 şi a fost reziliat în ianuarie 2016.
Directorul CNAIR, Cătălin Homor, a declarat în august că noua soluţie tehnică, propusă de firma Road Consulting şi avizată de CNADNR, va rezolva în timp util problema apei freatice.