Acasă OFF THE RECORD La ce trebuie sa te uiti atunci cand alegi calorifere din aluminiu?

La ce trebuie sa te uiti atunci cand alegi calorifere din aluminiu?

de Cos

Este nevoie sa dai dovada de viziune, in alegerea celor mai performante echipamente de incalzire pentru iarna. Acestea trebuie sa se dovedeasca eficiente si sa asigure confortul pe termen lung, nu doar in primii ani de dupa ce le cumperi.

Tocmai de aceea, trebuie sa cunosti cat mai multe informatii utile, atunci cand decizi ce tip de calorifere vei achizitiona.

Calorifere din aluminiu, fonta sau otel – ce material sa alegi?

In cadrul sistemelor de incalzire, caldura produsa de o centrala termica este disipata in locuinta prin intermediul unor echipamente cu suprafata radianta mare, precum incalzire prin pardoseala sau calorifere. In cazul acestora din urma, atributele difera in functie de materialul din care sunt realizate.

calorifere aluminiu

In blocurile construite inainte de 1989 existau, de exemplu, dispozitive din fonta, care se remarca prin durata de viata indelungata si prin performanta crescuta in a retine caldura. Pe de alta parte, sunt voluminoase si foarte grele, sufera in ceea ce priveste aspectul, trebuie vopsite periodic si sunt mai scumpe, comparativ cu alte materiale.

Otelul, in schimb, reprezinta un material mai accesibil ca pret. Produsele din hotel sunt mai usor de manevrat si de montat si se dovedesc potrivite pentru o centrala de apartament. Aspectul este placut si pretul avantajos. Pe de alta parte, durata lor de viata este foarte scazuta, de 10 sau uneori numai de 5 ani. Se racesc repede si necesita o apa tratata, deoarece elementii se infunda de la reziduurile din apa.

Poti alege, de asemenea, calorifere aluminiu, care prezinta numeroase avantaje. Au dimensiuni reduse, sunt usoare, se monteaza cu usurinta, nu ruginesc, consuma putin si au un randament termic mare pe metru linear. Se incalzesc repede, au un aspect placut si, daca sunt bine intretinute, pot functiona fara dificultati chiar si 20 de ani. Singurele dezavantaje constau in faptul ca sunt mai vulnerabile la socuri, se deformeaza usor si trebuie aerisite anual.

La ce trebuie sa fii atent cand cumperi calorifere din aluminiu?

In afara de material, este absolut necesar sa ai in vedere nevoile locuintei tale, care sunt determinate de elemente precum grosimea peretilor si numarul peretilor exteriori. Un alt factor de luat in seama, pentru fiecare produs in parte, este incaperea in care urmeaza sa fie amplasat. Exista, de exemplu, calorifere de aluminiu speciale pentru baie, prevazute cu portprosop, care se potrivesc mult mai bine acestei incaperi.

Pentru a te asigura ca te vei simti confortabil, trebuie sa calculezi puterea caloriferului in functie de suprafata camerei. Acest calcul nu este extrem de complicat. Mai intai, afli volumul unei incaperi, inmultind lungimea cu latimea si cu inaltimea. De exemplu, o camera cu lungimea de 4 metri, latimea de 3 metri si inaltimea de 2,5 metri are un volum de 30 de metri cubi.

Valoarea obtinuta trebuie multiplicata cu valoarea coeficientului caloric. In apartamente, acesta este de obicei cuprins intre 40 si 70. Cel mai des are insa valoarea 50, deci urmatoarea operatie este inmultirea volumului cu 50.

Rezultatul astfel obtinut se inmulteste cu 1,163, pentru a transforma puterea din kilocalorii in wati. Valoarea obtinuta reprezinta puterea de care ai nevoie pentru camera respectiva. Pentru modelele de calorifere aluminiu cu elementi, rezultatul trebuie impartit la puterea unui element si astfel vei afla numarul de elementi necesari pentru incalzirea incaperii respective.

Creeaza un mediu prietenos acasa si daruieste celor dragi confortul si armonia de care au nevoie, indiferent de anotimp!

din aceeasi categorie