Împădurire de toamnă la bucată
septembrie 16, 2020
Campania de toamnă de împăduriri va necesita 17 milioane de puieți din cei peste 50 milioane preconizați a fi folosiți în 2020, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe. Este o nouă variantă de raportare a împăduririlor, față de cea utilizată până de curând, cea referitoare la suprafață, dar care este mult mai mică, având în vedere că se folosesc circa 5.000 de puieți pentru plantarea unui hectar de pădure. Ministrul a lansat ediția de toamnă a campaniei naționale de împădurire „O pădure cât o țară”. Tradițional, dar și pentru că se ține seama de vreme, împăduririle de toamnă încep mult mai târziu, iar oficial la 15 octombrie.
„O pădure cât o țară este mai mult decât o mare adunare de oameni care plantează. Campania are în spate de strategii silvice, prin care construim păduri puternice”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, în cadrul evenimentului de lansare a acestei ediții, care a avut loc în Pădurea Pustnicu, de lângă București.
„Am anunțat, în prima etapă a campaniei, plantarea a peste 50 de milioane de puieți. Cu toate că am avut perioadă de urgență în mijlocul campaniei, am reușit să plantăm în primăvară 33 de milioane de puieți. Ne apropiem de partea a doua a campaniei O pădure cât o țară și astfel, în octombrie – noiembrie vom planta peste 17 milioane de puieți. Dacă în primăvară ne-am concentrat pe zonele de munte și deal, în toamnă campania va ajunge în zonele de câmpie, în mod special în județele deficitare în păduri“, a mai spus Costel Alexe.
Județele în care Romsilva va planta cei mai mulți puieți sunt: Tulcea (peste jumătate de milion de puieți), Galați (430.000), Ialomița (370.000), Călărași (200.000), Dolj (180.000), Brăila (150.000), Vaslui (110.000). Dintre aceștia, peste 1 milion de puieți sunt de stejar, peste 700.000 de plop, salcie (150.000), frasin, arțar și alte specii.
De asemenea, în cadrul acestei ediții a campaniei, vor fi plantate păduri de la zero pe o suprafață de 1.100 ha și vor fi completări pe o suprafață de peste 2.000 de ha.
De la o vreme, comunicările oficiale se referă la numărul de puieți folosiți la împăduriri. În medie, pentru plantarea unui hectar de pădure se folosesc 5.000-6.000 de puieți.
Datele prezentate de oficialii Ministerului Mediului vizează, în special, pădurea de stat administrată de Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva. Cât privește pădurea privată, situația împăduririlor după tăieri nu este de natură să producă îngrijorare. Potrivit secretarului de stat Gelu Puiu, la nivel național există aproximativ 2.000 ha de pădure ce necesită lucrări de completare. Marile defrișări semnalate până acum în spațiul public au fost estompate de evoluția naturii, care a dus la regenerări naturale ale pădurilor tăiate. Oficialul Ministerului Mediului a dat asigurări că proprietarii au fost înștiințați despre obligațiile pe care le au cu reîmpădurirea terenurilor în termen de 2 ani de la defrișare, iar lucrările sunt demarate, chiar dacă ar urma să dureze mai mult timp.