Acasă Stiri InterneHidro Hidroserv va intra în insolvenţă

Hidroserv va intra în insolvenţă

de A

hidro bicazConsiliul de Administrație al Hidroserv, filiala de servicii și mentenanță a Hidroelectrica, a agreat vineri intrarea în insolvență a companiei și a propus Casa de Insolvență Transilvania (CITR) drept administrator judiciar. De asemenea, şi în cursul lunilor august și septembrie, au avut loc discuții din ce în ce mai dese pe tema posibilei insolvențe a Hidroserv.

Următoarea ședință a Consiliului de Administrație este programată pentru miercuri, 28 septembrie.

Inițial, s-a discutat ca Euro Insol să fie propusă drept administrator judiciar, însă firma condusă de Remuz Borza ar fi fost incompatibilă, întrucât are aceeași funcție la UCM Reșita, principalul creditor al Hidroserv. Avocatul Remus Borza a fost și administratorul Hidroelectrica, societatea-mamă a Hidroserv, în perioada 2012-2016, cât timp producătorul de energie a fost în insolvență.

Vineri, sindicatul Hidro Olt a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că directoratul Hidroelectrica face presiuni, prin reprezentanții săi în Consiliul de Administrație al Hidroserv, pentru intrarea în insolvență a companiei de servicii, punând astfel în pericol siguranța sistemului energetic național.

Liderii sindicali au transmis o adresă primului-ministru al României și ministrului Energiei, în care au cerut demiterea membrilor Directoratului Hidroelectrica, pe motiv că, urmărind maximizarea profitului Hidroelectrica, aceștia au redus programul de lucrări pe care ar fi trebuit să le facă Hidroserv, filiala de servicii și mentenanță a producătorului de energie.

„Solicităm demiterea de urgență a membrilor Directoratului Hidroelectrica și membrilor CA (al Hidroserv — n.r.), care sunt și salariați ai Hidroelectrica SA, și înlocuirea lor cu persoane din afara acesteia. Prin aceasta, viitorul CA nu va mai putea fi suspectat că dorește maximizarea profitului SC Hidroelectrica prin reducerea aberantă a lucrărilor de mentenanță, periclitând astfel siguranța funcționării în condiții de siguranță a Hidroelectrica și pe ansamblu a întregului sistem energetic național”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

Potrivit acestora, membrii CA Hidroserv care sunt și salariați ai Hidroelectrica se află în conflict de interese, atâta vreme cât ei sunt cei care aprobă lucrările de mentenanță ale Hidroelectrica, pe care ar urma să le realizeze Hidroserv.

„Presiunile pentru intrarea în insolvență se fac din partea Directoratului Hidroelectrica SA prin membrii Consiliului de Administrație al Hidroserv care sunt și salariați ai Hidroelectrica (respectiv trei din cinci membri). Menționăm că președintele CA este domnul Marian Sandu, șef Serviciu Urmărire Recepție Lucrări Mentenanță din Hidroelectrica, care gestionează programul de reparații al Hidroserv. Acest fapt reprezintă un evident și grav conflict de interese, aceștia prin pozițiile lor au impus reducerea programului de mentenanță fără a respecta atât prevederile contractului-cadru încheiat pe patru ani între Hidroserv și Hidroelectrica, cât și prevederile Cărților Tehnice ale Hidroagregatelor”, mai spun liderii sindicali.

Hidroserv este o filială deţinută în proporţie de 100% de Hidroelectrica, care se ocupă de întreţinerea şi mentenanţa grupurilor hidroenergetice.

Hidroserv SA a avut pe primul semestru al acestui an pierderi de 14 milioane lei, iar la nivelul anului 2015 pierderile s-au ridicat la 10,1 milioane lei. În anul 2015, din valoarea lucrărilor de mentenanţă contractate de Hidroelectrica cu Hidroserv SA, în valoare de 168,3 milioane lei, s-a realizat o valoare de 135,6 milioane lei.

De asemenea, pe primul semestru al acestui an, procentul de realizare valorică este de 70% din valoarea programată, valoarea estimată realizată în primele şase luni fiind de 55,5 milioane lei, faţă de 174,1 milioane lei bugetat pentru anul 2016.

Hidroserv SA a fost înfiinţată în 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Slatina. La înfiinţare, noua companie a preluat atât activul, cât şi pasivul celor opt sucursale, inclusiv datorii de aproximativ 64 milioane lei.

Proprietarul Hidroserv, producătorul de energie Hidroelectrica, s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.

din aceeasi categorie