Acasă Economie Hidrocentrala de la Porțile de Fier, pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii

Hidrocentrala de la Porțile de Fier, pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii

de A

Amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier de pe fluviul Dunărea este pregătită pentru  preluarea și tranzitarea viiturii create ca urmare a precipitațiilor căzute în bazinul hidrografic  al fluviului și monitorizează atent evoluția fenomenelor. Hidroelectrica vine cu precizări în contextul îngrijorărilor exprimate în spațiul public cu privire la creșterea debitului Dunării ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice extreme din Europa.

Debitul estimat în perioada imediat următoare pentru zona Porțile de Fier nu este unul excepțional, ci corespunde cantitativ cu debitul mediu al lunii aprilie în anul mediu hidrologic, situație pentru care nu sunt necesare pregătiri tehnice deosebite, precizează Hidroelectrica.

”După o perioadă secetoasă, în care debitul Dunării era extrem de scăzut cu câteva zile în urmă, societatea se pregătește pentru optimizarea producției și valorificarea aportului hidrologic prognozat. În plus,  în această perioadă se finalizează lucrări de mentenanță planificată la centrala hidroelectrică Porțile de Fier I, lucrări care vor crește gradul de disponibilitate al hidroagregatelor”, informează compania.

Hidroelectrica dă asigurări totodată că monitorizează cu atenție sporită debitul fluviului Dunărea, în acest sens fiind constituit un grup de lucru la nivelul societății.

”Menționăm că viiturile sunt fenomene naturale frecvente, iar societatea are proceduri specifice pentru situații de urgență  și un mod de acțiune prestabilit pentru diverse scenarii, personalul fiind periodic instruit în acest sens. Debitele actuale nu impun intrarea în regim de ape mari. Exploatarea se face în conformitate cu reglementările în vigoare și a modului de colaborare statutat cu partenerul sârb”, mai arată compania.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, gestionând 187 de centrale hidroelectrice cu o capacitate de producţie totală de 6.3 MWh. Compania contribuie semnificativ la acoperirea necesarului de energie electrică al României şi joacă un rol esenţial în asigurarea stabilităţii şi securităţii energetice naţionale. Pe lângă producţia de energie verde, Hidroelectrica furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional şi deţine un parc eolian de 108 MW la Crucea.

 

din aceeasi categorie