Acasă Stiri InterneGaze Restructurare la încălzire

Restructurare la încălzire

de A

caloriferRADET Bucureşti propune o reformă a conceptului de alimentare cu energie termică în Bucureşti, care ar presupune crearea a 21 de zone unitare de încălzire şi a cinci surse noi de generare a energiei termice.

„Sistemul de alimentare centralizată a Bucureştiului este un sistem mamut, printre cele mai mari din lume, fiind pe locul cinci în momentul de faţă, ca dimensiune. Este greu de gestionat spre performanţă. Am împărţit acest mare sistem în subcomponente, plecând de la principiul că, dacă fiecare componentă este bine gestionată, suma acestor bune gestiuni se va răsfrânge asupra întregului. Prin calcule am demonstrat că Bucureştiul are nevoie de cinci surse noi, care, însumate, ar duce undeva la 300 de megawaţi-oră, asta însemnând aproximativ a şasea parte din necesarul de consum al Bucureştiului”, a spus Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA al RADET, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a susţinut că, prin construirea acestor cinci centrale, în zona de nord a Capitalei, în Colentina, Titan, zona Ştefan cel Mare şi Rahova, costurile de transport s-ar reduce anual cu 200 de milioane de lei, de la cele 295 de milioane de lei care se cheltuie în prezent. Dumitraşcu a estimat că realizarea acestor centrale ar costa în jur de 100-120 de milioane de euro.

„Dacă astăzi s-ar da autorizaţia de construcţie pentru una dintre cele cinci surse noi, vă garantez că, în 16 luni, ea ar fi pusă în funcţiune. Dacă vrem ca iarna 2017-18 să ne prindă în alte condiţii, încă din această vară ar trebui să apară acele autorizaţii de construcţie pentru cele cinci surse noi de producţie”, a mai precizat preşedintele CA al RADET.

În opinia sa, pentru reducerea costurilor ar fi necesară remodelarea sistemului de distribuţie, care să nu se mai realizeze pe patru fire, ci doar pe două, punctul termic fiind mutat la nivelul blocurilor.

„În toate cartierele trebuie trecut de la distribuţia pe patru fire la distribuţia pe două fire. Numai prin simpla reducere de la 3.000 de kilometri de reţea la 1.500 de kilometri de reţea diminuezi la mai mult de jumătate pierderea actuală. Tradus în bani, asta înseamnă iar o economie de vreo 80-100 de milioane de euro anual”, a spus el.

Dumitraşcu a estimat că schimbarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti ar putea totaliza costuri de 800 de milioane – 1 miliard de euro.

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, prezent la conferinţa de presă, a declarat că astfel de reforme trebuiau iniţiate în urmă cu 25 de ani.

„Domnul preşedinte al CA al RADET ne-a arătat ce înseamnă adoptarea acestor zone unice. Ele trebuie supuse votului în Consiliul General şi eu zic că CGMB, în înţelepciunea lui, va aproba înfiinţarea acestor zone. (…) Până la sfârşitul lunii aprilie se poate transforma în proiect de hotărâre şi să îl supunem votului Consiliului. Avem timpul necesar”, a afirmat el.

Mai ieftin la RADET

Costul gigacaloriei într-un apartament de două camere, care este racordat la sistemul centralizat, este de 164 de lei, în timp ce pentru centrala individuală pe gaze naturale este de 356 de lei, a declarat, la rândul său, directorul general al RADET, Valentin Viţalariu.

De menţionat, costul energiei termice anunţat pentru RADET este subvenţionat de Primăria Generală în proporţie de 50%, în timp ce preţul gazului este plătit de cetăţeni la preţul întreg.

„La un apartament de două camere constatăm că plătim 356 de lei pe gigacalorie, faţă de 165 de lei, cât plătim la sistemul centralizat. (…) Avem apă caldă şi căldură când doriţi dvs, dar plătiţi dublu. Într-un apartament de trei camere, plătiţi aproape dublu: 332 de lei pe gigacalorie şi ajungeţi abia la patru camere să aveţi 290 de lei pentru gigacalorie, adică cu 30% mai scump. Prin urmare, niciodată nu vi se vor amortiza costurile (n.r. – la încălzirea cu centrală termică de apartament). Veţi plăti în permanenţă”, a precizat Valentin Viţalariu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că o astfel de centrală individuală presupune şi o investiţie iniţială.

„În analiza pe care noi am făcut-o am ţinut cont de achiziţia centralei respective, a ţevilor şi instalaţiei interioare, plus achiziţia radiatoarelor. De asemenea, am ţinut cont de faptul că se plăteşte o taxă pentru debranşare, există co-cheltuieli pentru realizarea unui proiect, pentru realizarea instalaţiei de gaze. Toate acestea conduc la costuri ce se pot amortiza la centrala termică în zece ani, iar pentru restul instalaţiei – în 25 de ani. Toate acestea sunt cheltuieli fixe, care s-au făcut o singură dată. Cifra este de 862,16 lei pentru un apartament de două camere, 920 lei pentru un apartament de trei camere şi 990 pentru un apartament de patru camere”, a afirmat directorul general al RADET.

Acesta a subliniat că pentru o centrală termică de apartament sunt necesare cheltuieli de mentenanţă, dar şi verificări, o dată la doi ani, de la ISCIR şi de la gaze.

„Nimeni până acum nu v-a luat o taxă pentru că dvs daţi la coş – la nivelul vecinului de deasupra dvs – noxe. El nu poate să îşi deschidă fereastra vara, când vă produceţi apa caldă, pentru că îi daţi în nas noxele. Azi nu vă pune nimeni să plătiţi. Nu se ştie ce se va întâmpla mâine”, a mai precizat el.

Conform studiului RADET, pentru o temperatură interioară de 20 de grade, la un apartament de două camere (consum 6,2 Gcal/an), în sistem centralizat, preţul subvenţionat pentru populaţie este de 164,40 lei/Gcal, iar pentru cei care au centrală termică de apartament este de 355,74 lei/Gcal. Pentru un apartament de trei camere (consum 8,22 Gcal/an), pentru cei care au centrală termică de apartament, preţul este de 355,74 lei/Gcal, iar pentru un apartament de patru camere (la un consum de 10,52 Gcal/an) preţul este de 290,30 lei/Gcal.

din aceeasi categorie