Din perspectiva autorității pe care o conduc, prefer să văd nu provocări din partea regenerabilor, ci oportunități pe care sectorul regenerabil l-a adus sectorul energetic din România în ultimii 10-15 ani. Mesajul meu o să fie unul ca de obicei, optimist, pro-business, pro-investiții, pentru că, așa cum am spus-o de pe vremea când eram secretar de stat la Ministerul Energiei, investițiile reprezintă soluția sănătoasă pentru ieșirea din orice criză pe care o traversăm.
Sectorul energetic și investițiile în sectorul energetic în regenerabile sunt foarte importante în continuare. Întotdeauna am fost adeptul unui mix de producție echilibrat, cu o componentă serioasă pe parte de regenerabilă. Evident că trebuie să vorbim și de investiții care să producă energie electrică în bandă. Se cunoaște că proiectele reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă sunt pe un drum bun. Investițiile de la Mintia decurg conform planului, la Iernut – la fel. Deci, vom avea energie în bandă.
Sunt convins că investitorii din sectorul regenerabil iau în considerare, de asemenea, capacitățile de stocare, atunci când își proiectează investițiile în vânt sau în producția din fotovoltaic. De asemenea, putem să observăm că angajamentul Guvernului și al statului român, în general, față de aceste investiții s-a văzut. Dacă înainte, în primul val al investițiilor în sectorul regenerabil, cel mai mare risc era riscul legislativ, chiar în timpul perioadei în care am avut modificări dese ale Ordonanței 27/2022, aceste modificări au exceptat noile investiții în regenerabil în așa fel încât statul român să-și mențină angajamentul luat, pe de o parte de a finanța, prin Ministerul Energiei – și a prezenta domnul Ministru nenumărate resurse de finanțare pentru sectorul energetic. Desele modificări ale Ordonanței 27 au exceptat noile investiții, suprataxarea neaplicându-se producătorilor de energie din surse regenerabile care urmau să investească să-și finalizeze capacitățile de producție.
Capacități de peste 1.500 MW în fotovoltaicele prosumatorilor
Din punct de vedere al autorității, dați-mi voie să vă dau și câteva cifre. Dacă sectorul regenerabil, vedem astăzi, că se împarte în două, mai nou, avem un actor foarte, foarte important, prosumatorul, pe care îl punem tot în partea regenerabilă, care, astăzi, a atins capacitatea de producție din fotovoltaic dispecializabilă, care este de 1.626 MW. Prosumatorii, la 29 februarie, astea sunt ultimele date pe care le avem la autoritate, însumau 1.554 MW, deci aproape unu la unu cu capacitate fotovoltaică dispecializabilă. Evident că trendul este ascendent, atât din punct de vedere al investițiilor dispecializabile, cât și din punct de vedere al prosumatorilor.
Investitorii au în continuare apetit spre a investi în acest sector. Avem, în raportările din luna martie 2024, în curs de construire, un număr de 145 de capacități energetice care se construiesc în baza autorizațiilor de înființare pe care ANRE le-a emis. Vreau să vă spun că nu este ședință de Comitet de reglementare în care să nu aprobăm noi autorizații de înființare pentru noi capacități de producție, iar efervescența pieții sectorului regenerabil se vede, pentru că 90% dintre ele sunt capacități în fotovoltaic sau în eolian. Deci, nu putem să ignorăm trendul acesta atâta timp cât solicitări de autorizație de înființare și de licențe ne vin pe acest sector.
De aceea, din punctul meu de vedere, fără să intru în discuția pe rețele de distribuție, deși e foarte tentant subiectul de comunicat în perioada aceasta, consider că oportunitățile pe care investițiile în sectorul regenerabil le aduc sunt foarte importante pentru consolidarea sectorului energetic românesc, iar provocările care vin odată cu aceste oportunități evident că ține de noi, împreună, să trecem peste aceste provocări. Reafirm deschiderea la dialog pe care, în calitate de președinte al Autorității, o am, și disponibilitatea de dialog cu toți cei care sunt interesați și activează în acest sector.
George Niculescu, președintele ANRE, a susținut aceste declarații în cadrul celei de-a XXXIX-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, ce a avut ca temă ”Provocări pentru și de la regenerabile”.