EFdeN, singurul ONG din România care dezvoltă locuinţe solare cu scop educaţional şi de cercetare, reușește să aducă la București cea mai prestigioasă competiţie a caselor solare, „Solar Decathlon Europe”. Autoritățile au promis ajutor, inclusiv financiar, pentru ca tinerii de la EFdeN să organizeze la București, competiția ce va avea loc în 2023. Trei miniștri și mari companii, în frunte cu Engie, se vor implica în derularea acestui proiect, mai ales că tinerii de la EFdeN au și fost premiați la edițiile anterioare ale competiției pentru casele solare cu care au concurat.
EFdeN, reprezentanta României la patru ediții internaționale Solar Decathlon Europe, a inițiat demersurile necesare calificării României ca țară organizatoare a prestigioasei competiții de locuințe solare în 2023. ENGIE Romania, unul dintre partenerii tradiționali ai asociației, susține și de această dată inițiativa tinerilor entuziaști de la EFdeN și demersul lor de înscriere a României ca țară organizatoare.
În prezența miniștrilor Energiei – Virgil Popescu, Mediului, Apelor și Pădurilor – Barna Tánczos și Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman și a reprezentanților mediului academic, ENGIE Romania și-a exprimat susținerea acestui proiect atât de ambițios și necesar pentru un viitor mai verde. “Împărtășim bucuria organizatorilor de a vedea că o competiție internațională care aduce în prim plan sustenabilitatea energetică este găzduită de România. Susținem EFdeN încă din 2015 întrucât avem aceeași viziune despre viitor, iar participarea la Solar Decathlon este o oportunitate de stimulare a inovației și a concursului de idei pe subiecte de interes cum sunt locuințele pasive, utilizarea surselor de energie verde, a soluțiilor de eficienţă energetică și a celor integrate de tip casă inteligentă”, a declarat Cristian Buzan, Executive Vice President ENGIE Romania.
Înaintea desemnării echipei bucureștene ca organizator, România a participat la 4 din cele 5 ediții Solar Decathlon Europe, ultimele două participări ale EFdeN, prin care au fost construite prototipurile de case inteligente EFdeN 4C și EFdeN Signature, fiind sprijinite de către ENGIE Romania. Cele două prototipuri de casă inteligentă pot fi vizitate în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor din București.
Pentru organizarea Solar Decathlon Europe 2023 la București sunt așteptate, ca la fiecare ediție, aproape 20 de echipe multidisciplinare de studenți, dornice să schimbe peisajul mediului construit european cu unul adaptat provocărilor actuale. În cadrul concursului, timp de doi ani, echipele se pregătesc pentru toate fazele construirii unei case pasive, de la concepere la construcție, iar în faza finală, de competiţie, se întrec, timp de două săptămâni, la fel ca în decatlonul atletic, în 10 probe. Studenții își organizează singuri echipele multidisciplinare, astfel încât să poată proiecta și construi prototipul pe care îl înscriu în concurs. Probele la care sunt supuse aceste echipe evaluează arhitectura, integrarea în mediul construit, aspecte legate de inginerie, inovaţie, sustenabilitate, dar și viabilitatea produsului pe piețele cărora le sunt destinate aceste construcții.
Având aceeași viziune asupra viitorului, unul cu emisii reduse de carbon, ENGIE Romania a fost alături de EFdeN în proiecte inovatoare care utilizează surse alternative de energie, tehnologii integrate de smart home şi smart city, soluții inovatoare de eficienţă energetică, precum și campanii de conștientizare despre producția de energie electrică din surse regenerabile.
ENGIE Romania este angajată să accelereze tranziția către o economie cu impact neutru în ceea ce privește emisiile de carbon, printr-un consum redus de energie și soluții prietenoase cu mediul. Inspirați de ambiția noastră și bazându-ne pe activitățile noastre cheie – gaze naturale, energie electrică, servicii – oferim soluții descentralizate de producere a energiei și de mobilitate verde clienților noștri. Cu o capacitate proprie de producție de energie regenerabilă de 110 MW, avem drept ambiție de a ne dezvolta atât capacitățile deținute, cât și cele puse la dispoziția clienților.
Case verzi și mașini electrice la Mediu
„Dacă avem asemenea iniţiative (n.r. – construcţia de case verzi), dacă avem tineri care visează frumos şi universităţi care le dau suportul necesar, dacă avem rectori care cred în aceste iniţiative şi universităţile, indiferent de domeniu, vin şi caută soluţiile noi pentru această lume nouă, cu siguranţă România va reuşi. Vom reuşi să organizăm asemenea competiţii internaţionale în România. Este ca şi cum am avea un Campionat Mondial sau European”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, joi, la conferința de presă de anunțare oficială privnd calificarea Bucureștiului ca oraș gazdă a Solar Decathlon Europe 2023.
„Ministerul Mediului va susţine această echipă şi această iniţiativă, alături de colegii noştri din celelalte ministere. Ieri (n.r. – miercuri, 7 aprilie 2021), în şedinţa de Guvern, pentru prima lectură am prezentat un Memorandum prin care propunem ca Guvernul să fie de acord cu susţinerea acestui eveniment internaţional în România. Urmează ca săptămâna viitoare să aprobăm acest Memorandum formal, după care vom elabora o Hotărâre de Guvern şi vom asigura, parţial, sprijinul financiar pentru realizarea acestei competiţii”, a dat asigurări Tanczos Barna.
Ca să își arate susținerea pentru demersurile care să ducă la reducerea amprentei de carbon, ministrul Mediului a venit la eveniment cu o mașină Dacia Spring, autovehicul electric.
„Pentru a ajunge în 2050 la o reducere cu 80% a consumului de energie în clădiri la nivelul Uniunii Europene, fiecare stat-membru trebuie să facă eforturi extraordinare. Ţintele sunt şocante. Ca să economiseşti prin tehnologie, prin inovaţie, prin cercetare 80% din consumul de energie este o ţintă extrem de ambiţioasă, dar va fi obligatorie la un moment dat şi pentru noi. Vedem zi de zi ce se întâmplă cu acele ţinte care sunt stabilite la nivelul Uniunii Europene şi sunt extrem de greu de respectat şi de realizat în România”, a subliniat demnitarul.
„Solar Decathlon Europe” cu susținere de la Energie
„Este nevoie în România să fim parte a acestor schimbări, să fim parte a acestei revoluţii inclusiv în domeniul construcţiilor, a eficienţei energetice”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, la eveniment. „Să nu uităm că primul sâmbure a fost făcut în Parlament spre sfârşitul anului 2018 – 2019 în Comisia de industrii, când pentru prima dată am legiferat în România prosumerul, acel consumator care poate să-şi pună pe casa panouri fotovoltaice şi nu mai trebuie să treacă prin furcile caudine ale tuturor agenţiilor, autorităţilor pentru a putea folosi şi a da surplusul în reţea. Acest lucru s-a realizat”, a ținut să precizeze demnitarul.
„Am reuşit acest pas, dar nu este suficient. Trebuie să ne gândim că nu este stimulativ ca energia prosumerului care este dată în reţea să fie plătită la un preţ foarte jos. De aceea, Guvernul şi-a asumat în programul de guvernare să modifice acest lucru şi să încercăm să ajungem la o compensare cantitativă a energiei produse în plus, în aşa fel încât eu, prosumer, îţi dau ţie, furnizor, o cantitate şi iau de la tine aceeaşi cantitate. În felul acesta cred că am putea stimula mult mai bine prosumerii şi instalarea de panouri fotovoltaice pe casă s-ar face într-un ritm mult mai susţinut. Panourile fotovoltaice nu înseamnă tot şi de aceea e nevoie de tineri studenţi, echipe din România şi din toată lumea să vină să gândească noi concepţii de case”, a spus Popescu.
„Anul trecut am primit de la o asociaţie o adresă la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri de la acea vreme prin care ni se solicita susţinerea pentru organizarea în 2023 a acestui concurs. Am accesat imediat, am fost de acord şi Ministerul Energiei s-a alăturat eforturilor de a vă sprijini pentru a aduce în România această competiţie (…) Este extraordinar că, în România, vom avea acest concurs. Aştept cu nerăbdare anul 2023 să vedem casele noi. Aceste case trebuie să rămână aici, în aşa fel încât şi alţi tineri studenţi să vină să vadă şi să poată duce mai departe acest concept. Ministerul Energiei, alături de Ministerul Mediului şi ceilalţi colegi din Guvern ne vom implica. Rog companiile din energie să se implice alături de aceşti tineri, pentru că trebuie sprijiniţi”, a completat ministrul Virgil Popescu.
EFdeN
EFdeN, fondat în 2013 de către un grup de tineri pasionați, alături de Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, este singurul ONG din România care dezvoltă locuinţe solare cu scop educaţional şi de cercetare, de produse sustenabile şi module educaţionale atât pentru studenţi sau specialişti, cât şi pentru publicul larg. Proiectul funcţionează pe bază de parteneriate strategice şi sponsorizări, cu o echipã de 70 de studenţi voluntari de la 5 universități.
EFdeN a reprezentat România la Solar Decathlon Europe 2014, la Versailles, fiind una dintre cele 20 de echipe finaliste din 16 ţări și 4 continente. În ultimii 7 ani, peste 800 de studenți, absolvenți, masteranzi și doctoranzi au făcut parte din echipa EFdeN organizați fiind în 11 departamente, printre care: urbanism, arhitectură, inginerie, comunicare, HR și health and safety. Aceștia au lucrat cumulat peste 350.000 de ore de voluntariat, timp în care au cercetat, proiectat și construit 2 case solare eficiente energetic.