Acasă Economie Dezbatere publică pentru Distribuția de la Enel

Dezbatere publică pentru Distribuția de la Enel

de L M

Angajamentele propuse de E-Distribuţie Muntenia, care prevăd creşterea transparenţei procesului de racordare la reţeaua electrică de distribuţie şi promovarea drepturilor consumatorilor în cadrul fiecărei faze a procesului, sunt supuse dezbaterii publice de către Consiliul Concurenţei, timp de 30 de zile, se arată într-un comunicat de presă al autorităţii de concurenţă. Dezbaterea publică demarată are ca scop eliminarea îngrijorărilor de natură concurenţială, în contextul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa distribuţiei de energie electrică.

„Astfel, angajamentele propuse de E-Distribuţie Muntenia SA prevăd creşterea transparenţei procesului de racordare la reţeaua electrică de distribuţie şi promovarea drepturilor consumatorilor în cadrul fiecărei faze a procesului, asigurând un tratament corect şi nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la acest proces. Implementarea acestui set de măsuri va conduce la beneficii directe şi imediate pentru consumatori, constând în scurtarea duratei şi costului activităţilor de racordare. Investigaţia Consiliului Concurenţei viza un potenţial abuz de poziţie dominantă pe piaţa distribuţiei de energie electrică manifestat printr-o posibilă discriminare a companiilor de pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei, ca urmare a selectării unor societăţi, care elaborează studii de soluţie, proiectează şi execută lucrări de instalaţii electrice, pe alte criterii decât cele prevăzute în procedurile de achiziţie publică sau libera alegere a utilizatorului, precum şi prin influenţarea duratei, a costurilor de racordare la reţeaua de energie electrică a municipiului Bucureşti şi a opţiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe”, se notează în comunicatul citat.

Documentul, conţinând angajamentele formulate de E-Distribuţie Muntenia SA, poate fi consultat pe pagina de internet a Consiliului Concurenţei, iar persoanele fizice sau juridice interesate pot trimite observaţii până la data de 5 noiembrie 2018.

E-Distribuţie Muntenia SA face parte din grupul Enel, companie energetică multinaţională, ce activează pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile. Grupul Enel este prezent în peste 30 de ţări de pe cinci continente şi are o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate şi gaze naturale printr-o reţea de peste 2 milioane km, are peste 65 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienţi comparativ cu firmele europene din domeniu.

În România, compania Enel este prezentă din 2005, unde are aproximativ 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienţi din trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie.

din aceeasi categorie