Acasă Stiri ExterneEuropa Cum a pierdut România o investiție de 500 milioane euro

Cum a pierdut România o investiție de 500 milioane euro

de A

DaimlerRomânia era printre favoritele pentru noua fabrică de motoare Daimler, dar germanii au ales Polonia, lângă Varșovia, motivul invocat de investitorii nemți fiind lipsa de autostrăzi. Noua fabrică, care va fi construită în Jawor, la circa 700 de kilometri de Wroclaw, va fi prima unitate de producţie a Mercedes-Benz Cars, divizie a Daimler, în Polonia.

Investiţia se ridică la circa 500 de milioane de euro, grupul urmând a construi o nouă fabrică de motoare, în vederea extinderii activităţilor de producţie în afara Germaniei. Daimler, care produce motoare pentru mașinile Mercedes, mai are o singură fabrică în afara Germaniei, în China.

Noua unitate din Polonia va produce motoare pe benzină şi diesel pentru automobilele Mercedes-Benz şi va crea câteva sute de locuri de muncă. În cursă pentru construcţia aceastei uzine era şi România, unde Daimler produce la Sebeş cutii de viteze.

Daimler a inaugurat, la începutul lunii aprilie, o nouă fabrică auto în Sebeş, judeţul Alba, unde produce cutia de viteză 9G Tronic, cu nouă trepte, despre care nemţii spun că este special proiectată să optimizeze consumul de combustibil.

Investiţia de peste 300 de milioane de euro a creat deja 500 de noi locuri de muncă, într-o zona în care oricum şomajul este sub 2%, urmând să mai fie angajate încă 500 de persoane, a declarat atunci noul director al reprezentanţelor Star Transmission şi Star Assembly, Falk Pruscha.

Nu este prima investiţie pe care Daimler a făcut-o în Sebeş.  În ianuarie 2014, compania germană a inaugurat o unitate de asamblare a cutiilor de viteze cu dublu ambreiaj. Şi tot în Alba, la Cugir, Daimler produce încă din 2001 diverse componente mici care sunt folosite la realizarea unor subansamble mai mari.

În subsidiarele Daimler din România, Star Transmission şi Star Assembly, lucrează acum peste 1.800 de angajaţi, urmând ca până la finalul anului numărul lor să crească până la aproximativ 2.300. Daimler a produs în România şi exportat 300.000 de cutii de viteze şi opt milioane de piese.

din aceeasi categorie