Acasă MediuDezvoltare Durabila Costurile poluării atmosferice

Costurile poluării atmosferice

de L M

Poluarea aerului generează costuri nu numai pentru cei care o produc, impactul acesteia menifestându-se la nivelul populației, dar și al bunurilor naturale și cele antropice, au atras atenția experții din proiectul „Priorități publice de control a poluării atmosferice”, derulat de ECOIMPACT.

„Aerul curat a devenit o resursă limitată, greu de gestionat, cu riscul major de a fi afectată în special în mod indirect (n.r. – poluarea indirectă). Poluarea directă rămâne ca factor de risc accidental, deoarece cvasitotalitatea măsurilor de protecție și sancțiune vizează sursele de poluare directă”, se arată într-un comunicat de presă. În cadrul procesului de elaborare a politicilor publice alternative, experții au luat în calcul și circulația aerului, care produce poluare indirectă, pe termen mediu și lung, inclusiv în zone unde sunt depășite cotele de poluare admise, cote prestabilite de specialiști, dar care nu garantează efectul nul asupra calității vieții.

Cercetările ultimelor două decenii au subliniat efectele multiple și complexe, pe termen mediu și lung, ale poluării aerului – de la impactul asupra economiei, până la calitatea activităților sociale și societale. „Indiferent de modul de abordare a importanței calității aerului în ecosistemele economico-sociale actuale, beneficiarii calității aerului sunt indivizii, în mod direct prin aerul respirat și indirect prin calitatea consumului de bunuri și servicii”, au arătat experții din proiect, precizează documentul.

Potrivit experților, costurile rezultate din impactul propagării poluării sunt la fel de importante ca cele necesare pentru conformare sau cele generate de sancționarea poluatorului. Acestea din urmă trebuie să fie asumate voluntar de comunitățile responsabile față de proprii cetățeni și de calitatea mediului de muncă și viață a locuitorilor.

Experții au arătat că poluarea aerului, chiar și în limitele admisibile ale standardelor, generează impact negativ și în zone care nu au niciun beneficiu direct din activitatea agenților poluatori, dar care sunt nevoiți să suporte costuri suplimentare de refacere a calității aerului. În acest caz, costurile suplimentare din gestionarea efectelor propagate din circulația aerului se suportă de către „beneficiarii” din localitățile afectate.

ECOIMPACT – Asociația Română a Evaluatorilor și Auditorilor de Mediu împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara derulează proiectul cu titlul „Priorități publice de control a poluării atmosferice”. Scopul proiectului este de a dezvolta politici publice alternative în domeniul protecției mediului corelate cu cerintele europene pentru sectorul emisiilor atmosferice antropice și al calității aerului în România și dosarul de mediu al țării noastre.

Valoarea proiectului este de 999.851 lei, din care contribuție din fonduri comunitare 979.853,98 lei.

din aceeasi categorie