Acasă Stiri Interne Companiile Rețele Electrice din cadrul PPC finalizează investiții de 147 milioane lei

Companiile Rețele Electrice din cadrul PPC finalizează investiții de 147 milioane lei

de A

Companiile Rețele Electrice (companii parte a grupului PPC, denumite anterior E-Distribuţie) anunță finalizarea primei etape de modernizare a unei părți a infrastructurii energetice din municipiile Timișoara, Constanța, respectiv Giurgiu și alte patru localități din mediul rural din județul Giurgiu în cadrul a trei proiecte cofinanțate prin POIM 2014-2020. Valoarea totală a investițiilor în cele trei proiecte este de 146,95 milioane de lei. Proiectul derulat de Rețele Electrice Banat are o valoare de peste 46 milioane de lei, cel al Rețele Electrice Dobrogea este de peste 45 milioane de lei, iar cel al Rețele Electrice Muntenia este de peste 55 milioane de lei.

Astfel, Rețele Electrice Muntenia (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Muntenia) a finalizat în decembrie 2023 prima etapă dintr-un proiect în valoare totală de peste 55,35 milioane de lei, TVA inclusă, din care valoarea eligibilă actualizată este de peste 38 milioane de lei, care constă în modernizarea infrastructurii energetice din municipiul Giurgiu, precum și din localităţile Oinacu, Plopşoru, Braniştea şi Dăiţa din același județ.

Componenta de modernizare a unei părți a rețelelor de medie și joasă tensiune din localitatățile vizate în cadrul proiectului este cofinanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea eligibilă fiind de 15,5 milioane de lei.

În cadrul primei etape a proiectului a fost modernizată parțial rețeaua de medie tensiune din municipiul Giurgiu și alte patru localități din județ, în beneficiul a peste 12.800 de clienți. De asemenea, pe o distanță de 2,5 km, între localitățile Oinacu și Plopșoru, rețeaua de medie tensiune a fost trecută în subteran. Lucrările au constat și în modernizarea a 47 posturi de transformare din reședința de județ și din cele patru localități din mediul rural, inclusiv prin trecerea din structura de post aerian pe stâlp în post în anvelopă de beton. Porțiunea de rețea îngropată, precum și posturile de transformare care au fost reamplasate la sol vor ajuta inclusiv la prevenirea unor avarii care pot fi generate de intemperii pentru că aceste elemente de rețea nu vor mai fi expuse direct la condițiile meteo extreme.  În ceea ce privește rețeaua de joasă tensiune, proiectul a constat în înlocuirea cablurilor de joasă tensiune pe o distanță totală de aproximativ 20 km cu unele moderne, torsadate, care deservesc cele patru localități din județ incluse în proiect.

O altă componentă a proiectului realizată în această primă etapă o reprezintă dezvoltarea și implementarea, cu fonduri proprii, a unei platforme în cloud de tip analytics pentru procesul de măsură-încasare prin intermediul căreia se procesează date de la toate contoarele inteligente ale operatorului de distribuție.  

Proiectul, inițiat în aprilie 2020, a condus la modernizarea unor porțiuni de rețea care asigură clienților imbunatatirea calitatii tehnice serviciului de distribuție a energiei electrice, la un nivel de calitate standardizat.

Cea de-a treia componentă a proiectului va fi realizată în a doua etapă a acestuia, finanțată prin Programul de Dezvoltare Durabilă. Această componentă are în vedere creşterea calităţii serviciului de distribuţie prin implementarea unei platformei integrate pentru managementul avansat al reţelei de distribuţie.

La rândul său, Rețele Electrice Dobrogea (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Dobrogea) a finalizat prima etapă dintr-un proiect în valoare de peste 45,6 milioane de lei, TVA inclus, din care valoarea eligibilă actualizată este de 30,6 milioane lei care constă în modernizarea infrastructurii energetice din municipiul Constanța.

Componenta de modernizare a unei părți a rețelelor de medie tensiune din Constanța vizate în cadrul proiectului este cofinanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, din care valoarea eligibilă, finanțată prin POIM 2014-2020, este de 8,9 milioane de lei.

În cadrul primei etape a proiectului au fost modernizate parțial rețelele de medie tensiune din municipiul Constanța, în beneficiul a 12.553 de clienți din municipiu. Lucrările au constat în modernizararea a 21 de posturi de transformare, alimentate prin linii de medie tensiune cu plecare din 5 stații de transformare de înaltă tensiune 110/20 kV, astfel încât serviciul de distribuție a energiei electrice să fie îmbunătățit.

O altă componentă a proiectului realizată în această primă etapă o reprezintă dezoltarea și implementarea, cu fonduri proprii, a unei platforme în cloud de tip analytics pentru procesul de măsură-încasare prin intermediul căreia se procesează date de la toate contoarele inteligente ale operatorului de distribuție.

Proiectul, inițiat în aprilie 2020, a condus la modernizarea unei porțiuni de rețea care asigură clienților un serviciu de distribuție a energiei electrice superior, la un nivel de calitate standardizat.

Cea de-a treia componentă a proiectului va fi realizată în a doua etapă, finanțată prin Programul de Dezvoltare Durabilă. Această componentă are în vedere reducerea consumului mediu de energie pe locuinţă şi creşterea calităţii serviciului de distribuţie; în localitățile vizate va fi implementată și o platformă integrată pentru managementul avansat al reţelei de distribuţie.

De asemenea, Rețele Electrice Banat (companie parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Banat) a finalizat prima etapă dintr-un proiect în valoare de peste 46 milioane de lei, TVA inclus, din care valoarea eligibilă actualizată este de 32,8 milioane de lei care constă în modernizarea unor elemente ale infrastructurii energetice din municipiul Timișoara. 

Componenta de modernizare a rețelelor de medie și joasă tensiune din Timișoara vizate în cadrul proiectului este cofinanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea eligibilă, finanțată prin POIM 2014-2020, este de 9,4 milioane de lei.

În cadrul proiectului a fost modernizată parțial rețeaua de joasă și medie tensiune din municipiul Timișoara în beneficiul a aproximativ 12.800 de clienți. Lucrările au constat în modernizarea a 35 de posturi de transformare în anvelopă de beton care dispun de echipamente noi, moderne, integrate în sistemul de telecontrol, permițand astfel diminuarea semnificativă a duratei întreruperilor.

O altă componentă a proiectului realizată în această primă etapă o reprezintă dezoltarea și implementarea, din fonduri proprii, a unei platforme în cloud de tip analytics pentru procesul de măsură-încasare prin intermediul căreia se procesează date de la toate contoarele inteligente ale operatorului de distribuție.

”Infrastructura energetică din Timișoara are nevoie să țină pasul cu dezvoltarea accelerată a orașului. De aceea ne orientăm și către proiecte cu o parte de finanțare nerambursabilă, pentru că amploarea eforturilor de modernizare este semnificativă.Vizăm toate segmentele de distribuție a energiei electrice pentru a avea rețele electrice inteligente, robuste, iar clienții să beneficieze de o experiență mai bună. De asemenea, în cadrul proiectului, companiile Rețele Electrice au dezvoltat o platformă digitală pentru agregarea datelor de consum ale clienților cu contoare inteligente din toate cele trei regiuni în care sunt prezenți acești operatori de distribuție. În ceea ce îi privește pe clienții cu contoare inteligente din Timișoara, aceștia pot să își monitorizeze consumul de energiei electrică în timp real și astfel să adopte comportamente mai eficiente din punct de vedere energetic. Vom continua și instalarea de contoare inteligente în cât mai multe locuri de consum din zonă”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.

Proiectul, inițiat în aprilie 2020, a condus la modernizarea unei porțiuni de rețea care asigură clienților un serviciu de distribuție a energiei electrice superior, la un nivel de calitate standardizat.

Cea de-a treia componentă a proiectului va fi realizată în a doua etapă, finanțată prin Programul de Dezvoltare Durabilă. Această componentă are în vedere reducerea consumului mediu de energie pe locuinţă şi creşterea calităţii serviciului de distribuţie;  în localitățile vizate va fi implementată și o platformă integrată pentru managementul avansat al reţelei de distribuţie.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.