Acasă Analize Chinezii vin şi la Hunedoara  

Chinezii vin şi la Hunedoara  

de GM

CEHConducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) va începe, de săptămâna viitoare, negocierile cu o companie chineză în vederea retehnologizării grupului energetic numărul 4 şi pentru realizarea instalaţiilor de desulfurare la grupurile energetice 3 şi 4 de la Mintia, a anunţat directorul general al CEH, Aurel Niculescu.

Contractul care urmează să fie negociat are o valoare estimată între 200 şi 220 de milioane de euro, finanţarea lucrărilor de modernizare la cele două grupuri energetice urmând să se desfăşoare în baza unui acord de tipul credit furnizor. Practic, finanţarea va fi asigurată de partea chineză, urmând ca rambursarea banilor să se realizeze într-o perioadă de zece ani, cu trei ani de graţie. Dobânda este inclusă în preţ. “Sperăm să negociem într-un timp rezonabil acest contract, astfel încât să putem începe lucrările până la sfârşitul anului“, a spus directorul general al CEH, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, delegaţia chineză se va întâlni luni cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Niculescu, după care discuţiile tehnice vor avea loc la sediul termocentralei Mintia.

După semnarea contractului, lucrările ar urma să se deruleze pe o perioadă de trei ani.

De asemenea, reprezentanţii CEH poartă discuţii cu un consorţiu din Polonia pentru negocierea unui alt credit furnizor în vederea modernizării exploatărilor miniere din Valea Jiului, prin achiziţia de echipamente miniere.

Valoarea estimată a contractului se ridică la 248 milioane de lei pentru modernizarea exploatărilor de subteran de la minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. Contractul ar urma să se deruleze pe o perioadă de doi ani, livrarea echipamentelor urmând să aibă loc în 2015 şi 2016, eşalonat pe fluxuri tehnologice.

Disponibilizări la CEH

Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza, până la sfârşitul acestui an, cel puţin 300 de angajaţi, toţi aceştia urmând să îndeplinească, apoi, condiţiile de pensionare la cerere, potrivit unui program de restructurare şi reorganizare a activităţii la această societate comercială.

Persoanele care vor fi concediate colectiv vor proveni, în special, din cadrul sectoarelor indirect productive sau TESA.

“Pentru anul 2014, cu certitudine, în trimestrul patru, vor fi concediaţi aproximativ 300-350 de salariaţi, în exclusivitate cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Ei vor primi plăţi compensatorii din fondul de salarii al CEH. Persoanele disponibilizate vor proveni de la termocentralele Mintia, Paroşeni şi exploatările de cărbune din Valea Jiului“, a mai spus Aurel Niculescu.

Potrivit acestuia, programul de restructurare şi reorganizare a CEH, care va fi finalizat până la sfârşitul lunii iulie, prevede şi o a doua etapă de concedieri colective, în cursul anului 2015. În prezent, în cadrul CEH lucrează aproximativ 6.600 de angajaţi, la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.

Directorul general al CEH nu a precizat care va fi valoarea plăţilor compensatorii de care vor beneficia angajaţii care vor pleca din companie, Niculescu motivând că există o clauză de confidenţialitate pe care a semnat-o împreună cu sindicatele în timpul negocierii contractului colectiv de muncă (CCM). El a menţionat că datele vor fi făcute publice după ce noul contract colectiv de muncă la CEH va fi aprobat de AGA.

Proiectul noului CCM de la Complexul Energetic Hunedoara, un document care prevede drepturi şi obligaţii comune atât pentru energeticieni, cât şi pentru mineri, are nevoie de câteva corecţii pentru a fi avizat de Consiliul de Administraţie (CA) al unităţii economice.

“Este necesară efectuarea unor mici corecţii, care nu sunt de fond. E vorba de invocarea a două acte normative menţionate în CCM, dar care au fost abrogate şi noi, membrii comisiei de negociere, nu am ştiut acest lucru. Sunt şi câteva probleme de formulare. (…) Orice modificare, chiar şi a unei virgule din contract, necesită întrunirea comisiei de negociere“, a afirmat directorul general al CEH.

El a arătat că joi dimineaţa comisia de negociere a CCM se întruneşte din nou, în plen, şi se vor face corecturile necesare, pentru ca membrii CA să se reunească apoi, cel mai târziu, în cursul zilei de vineri.

“Eu cred că noul CCM va fi avizat cu aceste corecturi. În CA se face numai avizarea, aprobarea se face în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor“, a arătat Niculescu.

Proiectul noului contract colectiv de muncă a fost negociat de administraţia CEH şi Sindicatul Muntele, reprezentativ pe unitate, din luna aprilie. Documentul a fost prezentat membrilor CA, dar aceştia l-au respins din cauza problemelor apărute în redactare.

 

din aceeasi categorie