CFR vrea să facă vagoane pentru mașini
ianuarie 25, 2017
CFR Călători a încheiat anul trecut cu un profit de aproape 33 de milioane de lei și cu venituri proprii de 1,12 miliarde de lei, în creștere cu 7%. De asemenea, și-a redus arieratele la 130 de milioane de lei, peste nivelul programat, de 178 milioane de lei, și a reparat de patru ori mai mult la materialul rulant motor decât în anii precedenți.
”Profitul realizat anul trecut a fost de 32,8 milioane lei. 2016 a fost un an bun din acest punct de vedere. Mai avem de recuperat însă la capitolul reparații locomotive, unde este necesar un ritm mai crescut. În schimb, la capitolul reparații automotoare Desiro — Săgeata Albastră — am reușit anul trecut să reparăm 45 de unități. Reparațiile s-au făcut la cel mai ridicat nivel și reprezintă o reparație capitală pentru acest tip de vehicul. Din punct de vedere financiar, am făcut economie la consumul de combustibil și la energia electrică”, a declarat directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, citat de Agerpres.
De asemenea, șeful CFR Călători ia în calcul posibilitatea transportului autoturismelor cu vagoane speciale atașate la trenurile internaționale, iar un prim test în acest sens ar putea fi realizat în iunie, în cazul trenului spre Salonic. Totodată, se are în vedere modernizarea unui număr mai mare de vagoane pentru transportul de biciclete și schiuri.
”Trebuie să ne gândim la încă un lucru care ne-ar aduce clienți: să dotăm și să achiziționăm, de fapt noi avem deja avem două vagoane specializate, și vagoane pentru transportul autoturismelor. Dacă ajungem la o înțelegere și cu partea externă și, la București, în Gara de Nord, să avem o rampă mobilă pentru a urca autoturismele în vagonul specializat, am putea să mai câștigăm clienți, pentru că, transportându-le cu trenul mașinile până la destinație, acolo se creează posibilitatea unei mobilități mai mari. Chiar dacă timpul pentru a ajunge la destinație este mai lung cu trenul, cel puțin se călătorește în confort, nu mai sunt expuși la anumite pericole pe parcursul călătoriei. La întoarcere, la fel. Deci, acest lucru este în atenția noastră și sper că vom putea să-l și finalizăm, într-un fel sau altul”, spune șeful CFR Călători.
Un asemenea proiect ar putea să fie analizat și pentru relația cu Viena, relația cu Budapesta etc.
”Ar trebui să avem, cel puțin pe parcursul trenului internațional, dar ar trebui să extindem și pe relația Constanța, trei stații, care să fie dotate cu rampe mobile și noi, CFR Călători, să avem vagoane suficiente pentru transportul autoturismelor mici în condiții de siguranță și la viteza de 160 de km/h”, afirmă Iosif Szentes.
Întrebat dacă anul acesta va aplica acest proiect măcar pe unul din trenurile internaționale, el precizează că am putea să ne pregătim pentru un astfel de test-pilot pentru sezonul care începe la 1 iunie, spre Salonic.
”Bineînțeles că, până atunci, cele două vagoane (pentru transportul autoturismelor, n. r.) pe care le avem în dotare ar trebui să fie revizuite, să fie supuse unor reparații mai ample și, în același timp, să facem un studiu de marketing și, respectiv o promovare pentru acest tip de serviciu oferit în plus, astfel încât oamenii să capete o obișnuință, după modele europene”, adaugă Szentes.
Introducerea Wi-Fi-ului gratuit în toate trenurile de călători este un alt deziderat al lui Iosif Szentes.
”Visul meu este ca pe fiecare vagon să avem etichete puse cu Wi-Fi gratuit, mai ales că au început să scadă costurile de furnizare a internetului mobil. O problemă ar putea-o constitui relieful din țară, care e parcurs de trenurile noastre și, în acest sens, s-a făcut un studiu de către ANCOM, dar rezultatul încă nu ne-a parvenit, astfel că nu știm care sunt zonele unde chiar sunt probleme legate de asigurarea conexiunii de internet mobil. Însă, cum vom intra în posesia acestui studiu, care ne-a fost promis de ANCOM, vom lua o decizie”, spune el.
Pentru 2017, șeful CFR Călători își propune să continue reparațiile capitale care se fac la Săgețile Albastre (automotoare Desiro) și să finalizeze până la un număr de 115 automotoare, care acum așteaptă acest tip de reparație.
”În paralel cu aceste reparații, trebuie reparate și grupurile de tracțiune — adică motor și cutie de viteză — tot la aceste Săgeți Albastre, pentru care avem un alt contract în derulare în baza unui acord mare și care se va finaliza abia în 2018. Deci, avem toate premisele create ca să nu întâmpinăm greutăți în privința derulării acestui contract și să avem, la sfârșitul anului 2017, cele 115 Desiro în stare de funcționare. Deocamdată, avem 75 de Săgeți Albastre în circulație”, subliniază Szentes.
Pe lângă acest lucru, o altă provocare pentru 2017 este reparația locomotivelor electrice și a locomotivelor Diesel, respectiv a altor serii de automotoare.
”Aici, din parcul de inventar de 358 de locomotive electrice, sunt scadente la reparații 260 de locomotive, deci un procentaj foarte mare. La locomotivele Diesel electrice, dintr-un parc de 238 de locomotive, trebuie reparate 218, deci un procentaj și mai mare. Singura problemă este că trebuie să defalcăm aceste reparații pe anumite serii, așa cum au fost ele construite, respectiv modernizate, astfel încât contractele respective să fie atribuite mai multor firme pentru ca, împreună, să reușească să repare un număr mai mare de locomotive comparativ cu 2016”, adaugă el.
De asemenea, compania are nevoie de vagoane de dormit.
”După analizele făcute, trendul este ca trenurile de noapte să aibă în compunere mai multe vagoane de dormit. Dacă am reuși să achiziționăm vagoane nou-construite într-un ritm de 10-15 vagoane pe an, eu zic că am putea să facem față acestei solicitări, acestui trend care deja a fost analizat pe piața transporturilor”, menționează Szentes.
În plus, cel puțin 60 de locomotive ar trebui reparate capital, inclusiv vopsite. Ceea ce înseamnă că, atunci când iese din reparație, o locomotivă trebuie să arate exact ca una nouă.
În ceea ce privește pierderile pe care le avea compania în urma operării grupului infracțional care fura motorină, în primele trei luni ale lui 2016, cantitatea se ridica la peste 100 de tone de motorină. În total, făcând o extrapolare pe ultimii trei ani, estimările ajung la peste 1.000 de tone, adică un milion de euro ca prejudiciu, ”care se va recupera de la cei vinovați. Grupul are peste 65 de oameni”.
CFR Călători transporta 176 de milioane de călători într-un an. Pe un trend descrescător, numărul călătorilor s-a redus în 2013 la un minim de 48 de milioane de călători. În 2016, compania a înregistrat 52,89 milioane de călători transportați.