Acasă Stiri ExterneEuropa Electrica interesată de CEZ Bulgaria

Electrica interesată de CEZ Bulgaria

de A

Czech electricity producer CEZ's logo is seen on the company's headquarters in PragueGrupul ceh de utilităţi CEZ AS ia în considerare retragerea de pe piaţa din Bulgaria, o serie de firme din România, Franţa şi Turcia fiind interesate de un posibil acord, alături de companii locale care nu au o prezenţă importantă în sectorul energetic, a anunţat publicaţia bulgară Capital, transmite Novinite, preluată  de Agerpres. Printre firmele interesate de CEZ Bulgaria este şi compania Electrica. Reamintim, la mijlocul anului 2014, Electrica a obţinut aproximativ 1,95 miliarde lei (circa 444 milioane euro) din oferta publică iniţială (IPO) constând într-o vânzare de acţiuni şi certificate globale de depozit (GDR) şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti şi a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra. Electrica încearcă să găsescă afaceri în care să investească măcar sumele obţinute din IPO, una dintre variante fiind acţiunile pe care CEZ le deţine în Bulgaria.

În Bulgaria, CEZ este cea mai mare companie de distribuţie a electricităţii, având peste trei milioane de clienţi, venituri de 1,4 miliarde de leva şi câteva centrale hidroelectrice.

Schimbarea reglementărilor în sectorul energetic şi profitul scăzut sunt motivele cele mai probabile pentru intenţia CEZ, susţine publicaţia bulgară, şi mai puţin „interesul arătat de investitori”, aşa cum a sugerat CEZ.

După ce a intrat pe piaţa din Bulgaria în 2004, CEZ a avut o relaţie dificilă cu Comisia de Reglementare în domeniul Energiei de la Sofia (KEVR) şi cu firma naţională bulgară de electricitate (NEK).

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea fostei companii de distribuţie Electrica Oltenia.

Electrica este cea mai mare companie de distribuţie din România, atât în termeni de cantitate de energie electrică distribuită către utilizatori, cât şi după numărul de utilizatori, având, în prezent, trei companii de distribuţie: Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. De asemenea, este şi cel mai mare furnizor, în funcţie de cantitatea de energie electrica furnizată consumatorilor şi în funcţie de numărul de consumatori.

din aceeasi categorie