Acasă Stiri ExterneEuropa Bulgaria, datoare Rusiei 550 milioane euro pentru Belene

Bulgaria, datoare Rusiei 550 milioane euro pentru Belene

de A

foto beleneCurtea Internațională de Arbitraj de la Paris (ICA) a decis că firma bulgară de electricitate NEK trebuie să plătească compensații de 550 milioane de euro (620 milioane de dolari) companiei ruse Atomstroyexport pentru anularea proiectului construirii unei noi centrale nucleare la Belene, a anunțat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, transmit BTA și Reuters.

„NEK a primit noaptea trecută decizia Curții Internaționale de Arbitraj. Încă nu a fost transmisă oficial. În următoarele zile, NEK va aborda Atomstroyexport în legătură cu decizia”, le-a declarat jurnaliștilor Temenuzhka Petkova.

În 2006, NEK și Atomstroyexport ar fi trebuit să construiască două reactoare de 1.000 de megavați la Belene, pe Dunăre, la granița cu România, notează Agerpres.

În 2012, Guvernul bulgar a decis să renunțe la proiectul construirii unei noi centrale nucleare la Belene, după ce nu a reușit să atragă investitori iar costurile acestui proiect ar fi urmat să se ridice la circa 10 miliarde de euro (11 miliarde de dolari).

Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris a stabilit că NEK trebuie să acopere fondurile cheltuite de Atomstroyexport pentru producerea echipamentului necesar proiectului, dar a respins cererile de despăgubiri pentru pierderea profitului, a explicat Petkova.

Bulgaria extinde în prezent durata de exploatare a singurei sale centrale nucleare, de la Kozlodui, care are două reactoare de 1.000 megavați, de asemenea de fabricație rusească. Autoritățile caută un investitor pentru a construi încă un reactor la Kozlodui.

din aceeasi categorie