Acasă MediuDezvoltare Durabila Buget generos la AFM

Buget generos la AFM

de L M

Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu în 2022 va fi unul generos, de 2,7 miliarde de lei, cu care autoritățile vor să facă multe. Va fi continuat Programul Rabla, se vor face piste pentru bicicliști de 500 milioane de lei, iar 65 milioane de lei se duc pe educație ecologică. Bugetul AFM este alimentat, în special, din banii proveniți din vânzarea certificatelor de emisie, iar prețul acestora a ajuns la niveluri istorice.

„Astăzi este o zi importantă pentru Ministerul Mediului. Am aprobat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu. Dincolo de faptul că acest moment este un jalon în implementarea PNRR, an de an, pentru Ministerul Mediului, aprobarea bugetului AFM este un moment important pentru că foarte multe programe, care sunt în administrarea, gestiunea ministerului și sunt programele politice, sunt programe de implementare, sunt gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu. Anul acesta vom avea o creștere de 23% la veniturile înregistrate, vom avea o crește de 43% la creditele bugetare și o creștere de 20% la creditele de angajament”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, miercuri, după ședința de Guvern.

Potrivit demnitarului, „cele două jaloane importante din PNRR care se regăsesc în bugetul AFM se referă la acele fabrici de reciclare care vor avea o schemă de ajutor de stat, o finanțare de 1 miliard de lei pentru creșterea capacităților de reciclare în România, dincolo de obligațiile noastre de colectare selectivă, dincolo de obligațiile noastre de a administra eficient, prin administrația locală sau administrațiile locale, sistemele de colectare selectivă a deșeurilor, trebuie să creștem capacitatea de reciclare în țară. Este un principiu al economiei circulare, este o nouă linie de dezvoltare economică pentru toate țările din Europa și România trebuie să vină puternic din urmă și să finanțeze astfel de investiții. Aici putem finanța, prin această schemă de ajutor de stat, deja notificată la Consiliul Concurenței, dezvoltarea capacităților de reciclare la plastic, la cauciucuri, la diverse uleiuri, la diverse materiale reutilizabile, reciclabile, care dau valoare economică unui nou domeniu”, a spus ministrul.

„Vom avea o campanie de educare și de conștientizare pe gestionarea deșeurilor, o campanie finanțată cu 10 milioane de lei, licitație în desfășurare la Ministerul Mediului – sperăm ca în câteva săptămâni să avem deja un contract semnat pentru acest lucru. Alături sau în paralel cu campania „Curățăm România” vom avea și o campanie derulată în 2022 pe educare și conștientizare. Dincolo de amenzi, dincolo de controale ale Gărzii de Mediu, avem nevoie de mesaje de educare, de conștientizare a acestei probleme la nivelul cetățenilor”, a completat Barna Tanczos.

Împărțeala banilor

Programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) vor avea un buget de 2,7 miliarde de lei în 2022, „sumă care va fi utilizată atât pentru onorarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât și pentru continuarea programelor deja consacrate și pentru finanțarea unor programe noi”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

„Bugetul total al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național – Rabla Clasic 2020 – 2024  va fi suplimentat în anul 2022 cu 560 milioane lei pentru înscrierile persoanelor fizice și juridice”, susține comunicatul. Pentru „Rabla Plus” se alocă 680 milioane de lei, astfel că subvenția pentru un autovehicul electric va ajunge la 54.000 de lei.

Programul „Rabla pentru electrocasnice 2022 – Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic” are un buget de 100 de milioane de lei și se va desfășura etapizat, similar cu modul în care a fost derulat anul trecut, echipamentele eligibile fiind împărțite în trei categorii ce vor fi lansate în date distincte.

Protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare are un buget de 1,825 de miliarde lei pentru lansarea sesiunilor în cadrul a două programe de finanțare și pentru încheierea contractelor aferente. Astfel, 1 miliard de lei pentru relansarea Programului Apă-canal, a cărui ultimă sesiune a fost în anul 2010, având ca beneficiari UAT și asociațiile de dezvoltare intercomunitară și ca obiect dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă, a celor pentru colectarea apelor uzate și a stațiilor de tratare/epurare a apei; 825 de milioane de lei pentru lansarea Programului Prima conectare, prevăzut în PNRR, având ca beneficiari utilizatorii finali, iar ca obiect asigurarea conectării utilizatorilor finali la sistemele de alimentare cu apă și de canalizare. Programul se va desfășura prin intermediul operatorilor de apă și canal.

Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și a livrării surplusului în rețeaua națională are un buget de 986 de milioane de lei. Din această sumă, 686 de milioane de lei sunt pentru dosarele înscrise în Program în sesiunea desfășurată în luna decembrie 2021; 300 de milioane de lei pentru relansarea înscrierilor în Program în cursul anului 2022.

Programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED) va continua cu un buget de 1 miliard de lei: 500 de milioane de lei pentru dosarele depuse în sesiunea 2021; restul este pentru ediția 2022. Programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri publice are un buget de 2,8 miliarde de lei, jumătate pentru dosarele 2021 și jumătate pentru relansarea Programului în anul 2022. Pentru dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice se alocă 1 miliard de lei, la fel ca și pentru sprijinirea investițiilor care au ca scop reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății populației și reducerea consumului de resurse.

Educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului este o componentă care are dedicat un buget de 65 de milioane de lei, necesar susținerii a două programe diferite: 15 milioane de lei pentru relansarea sesiunii și încheierea contractelor aferente, în cadrul Programului vizând educația și conștientizarea publicului privind gestionarea deșeurilor, al cărui ghid de finanțare a fost aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 1196/2018, având ca obiectiv finanțarea proiectelor de conștientizare a publicului cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor și ca beneficiari MMAP și consiliile județene, inclusiv Municipiul București. Precizăm că AFM a încheiat contract de finanțare cu MMAP, urmând ca, ulterior îndeplinirii obiectului acestuia, să fie lansată sesiunea destinată consiliilor județene. Cel de-al doilea are un buget de 50 de milioane de lei pentru lansarea sesiunii de finanțare și încheierea contractelor aferente în cadrul unui nou program de conștientizare, având ca solicitanți eligibili organizațiile neguvernamentale în parteneriate cu UAT, unități de învățământ și instituții publice, precizează comunicatul.

Un buget de 50 de milioane de lei este prevăzut pentru lansarea unui program de susținere financiară a UAT-urilor în vederea acordării unor sume posesorilor de autovehicule vechi, care doresc casarea acestora. Programul va contribui la atingerea țintelor cuprinse în PNRR.

Programul privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul elevilor, respectiv microbuze electric-hibride, electrice sau GNC are un buget de 600 de milioane de lei – necesar lansării unei sesiuni de finanțare în anul 2022.

O sumă importantă vizează „dezvoltarea infrastructurii velo în România”. Finanțarea pistelor de biciclete are un buget de 500 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare în anul 2022.

din aceeasi categorie