Acasă MediuDezvoltare Durabila „Asaltul” miniștrilor asupra Mediului

„Asaltul” miniștrilor asupra Mediului

de L M

Ministrul Mediului a ținut-o tot într-o întâlnire, mai mulți miniștrii având nevoie de soluții de la oficialul de la Mediu. Dacă un ministru are probleme cu plajele, altul este preocupat de fondurile necesare pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri cu ariile protejate. Toate aceste probleme au provocat mari tensiuni beneficiarilor, de la turiștii nemulțumiți de cum au fost reconstruite plajele din Mamaia și până la lipsa unor despăgubiri juste pentru indisponibilizarea proprietărilor din motive de mediu.

Pregătirea plajelor de pe litoralul românesc pentru sezonul estival 2022 a fost principalul subiect al discuțiilor dintre ministrul Mediului, Barna Tanczos, și ce la Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, anunță Ministerul Mediului pe pagina sa de Facebook. „A fost convenit ca specialiștii din cele două ministere și Administrația Națională Apele Române să lucreze împreună pentru a se asigura că, până la venirea turiștilor, toate plajele sunt conforme în ceea ce privește respectarea prevederilor legale legate de curățenie, a măsurilor de protecție sanitară, gestionarea deșeurilor etc.”, se arată în postare.

Pe de altă parte, reprezentanții MAT și-au arătat interesul privind dezvoltarea, pe termen mediu și lung, a domeniului schiabil din România.” În acest context, cele două instituții își vor coordona acțiunile în vederea asigurării unei dezvoltări durabile, protecției habitatelor, a zonelor strict protejate și a tuturor teritoriilor cu valoare ecologică ridicată”, completează Ministerul Mediului.

Discuțiile dintre cei doi oficiali sunt necesare în condițiile în care turiștii s-au plâns de modul în care au fost înnisipate plajele de la Mamaia. Între timp, plajele au fost roase de valuri, astfel că turiștii nu mai trebuie sp meargă chiar atât de mult până la apă.

Nevoi multe

Ministrul Mediului a avut o întrevedere și cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Subiectele comune ale celor două ministere sunt multe, iar probleme de rezolvat pe măsură. Cele două părți au discutat despre gestionarea corespunzătoare a lucrărilor de apărare aferente infrastructurii gestionate de către ANIF, notificarea la Comisia Europeană a schemelor de ajutor de stat pentru împădurirea terenurilor agricole, alocările de fonduri pentru păduri din Planul Național Strategic destinate achizițiilor de utilaje forestiere, drumurilor forestiere, depozitelor de sortare și valorificării masei lemnoase, acordării de compensații pentru restricțiile NATURA 2000, susține Ministerul Mediului pe pagina sa de Facebook.

Barna Tanczos a ținut să precizeze că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, a fost aprobată prin PNRR investiția privind finanțarea de facilități de management al gunoiului de grajd, în valoare de 255 milioane euro, cu ajutorul căreia se vor putea accesa fonduri pentru construirea de platforme și stații de compostare, platforme tipizate, fără autorizație de construire pentru fermierii mici și mijlocii până în 40 UVM, echipamente pentru comunele cu platforme comunale, stații de biogaz pentru fermele foarte mari. 

În ceea ce privește biodiversitatea, cei doi oficiali au agreat ca plățile NATURA 2000 să se acorde pentru pierderile de venit ale fermierilor, impuse de restricțiile din planurile de management ale ariilor naturale protejate, completează postarea Ministerului Mediului.

Consultări cu edilii

Totuși, cea mai importantă întâlnire a fost cu reprezentanții Asociației Orașelor (AOR), ai Asociației Municipiilor (AMR) și ai Asociației Comunelor din România (ACR). Probleme abordate au fost de maximă importanță și actualitate, „provocări cu care se confruntă comunitățile din România”. Problema colectării selective a deșeurilor care pune presiune pe administrațiile publice locale a ținut „capul de afiș”. S-a mai pus problema taxelor de habitat, cea a creării păduri urbanelor pe teritoriul UAT-urilor și necesitatea fondurilor pentru stații de biogaz/compost.

Cele două părți au discutat și despre problema poluării din marile aglomerări urbane, scoaterea din circulație a autoturismelor vechi, care poluează, și necesitatea proiectelor pentru construcția de platforme pentru colectarea deșeurilor organice, textile. Au fost abordate programele AFM care pot fi accesate de autoritățile publice locale, s-a vorbit despre spațiile verzi, decontaminarea siturilor contaminate și situația ariilor naturale protejate.

„Am avut astăzi o întâlnire constructivă cu reprezentanții UAT-urilor din România. Fiecare comunitate se confruntă cu probleme specifice, date de particularitățile fiecărui UAT, fie el comună, oraș sau municipiu. În acest moment, una dintre provocările care necesită soluții imediate, viabile, este colectarea selectivă și depozitarea deșeurilor. În acest an, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu, va derula o serie de programe utile comunităților: de la Rabla Clasic și Rabla Plus, la iluminatul public stradal, creșterea eficienței energetice în clădirile publice, crearea de stații reîncărcare pentru autovehiculele electrice, crearea de piste de biciclete, programe care urmăresc protejarea mediului înconjurător și reducerea poluării, problemă cu care ne confruntăm în cele mai multe aglomerări urbane. Vom derula, de asemenea, în această primăvară, Programul Curățăm România (O țară fără deșeuri abandonate). Prin această campanie națională de ecologizare, vom avea trei săptămâni de acțiuni de colectare a deșeurilor, care vor presupune ridicarea de la gospodării, dar și colectare din zonele de depozitare ilegală (cursuri de apă, câmpuri, păduri). De asemenea, va fi lansată și o campanie națională de informare și educare a populației în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, pentru că este evidentă nevoia noastră, a tuturor, de a cunoaște cu exactitate cum se poate colecta selectiv, care este traseul deșeurilor și cum putem contribui la un mediu înconjurător mai curat”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos, potrivit postării Facebook.

Nu a fost anunțată nicio soluție convenită între cele două părți.

din aceeasi categorie