Acasă EconomieIndustrie Agențiile vor declara trimestrial sumele încasate de la turiști

Agențiile vor declara trimestrial sumele încasate de la turiști

de A

Agențiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turiști și vor depune o declarație în acest sens pentru a avea o evidență transparentă a nivelului de încasări, spune ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, care dă asigurări că nu se va închide nicio agenție din cauza apariției fondului de garantare din turism.

”Legea privind garantarea pachetelor de servicii turistice reprezintă temeiul legal primar, temei ce va fi urmat de normele de aplicare, sub formă de Hotărâre de Guvern. Doar agențiile de turism organizatoare care obțin pentru prima oară o licență vor suporta contribuția inițială, iar nivelul nu poate fi mai mic de 2.000 de euro. Agențiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele încasate în avans de la turiști și vor depune o declarație în acest sens pentru a avea o evidență transparentă a nivelului de încasări, pe baza căreia se va calcula cuantumul contribuției la fond. Nu se va închide nicio agenție din cauza apariției acestui fond”, afirmă ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, într-un comunicat.

El menționează că prioritatea numărul 1 a Ministerului Turismului este siguranța turistului român.

”În acest sens, avem nevoie de un sistem de garantare pentru pachetele de servicii turistice corect, unitar și eficient, care să suporte inclusiv costurile de repatriere, în cazul apariției unor situații neprevăzute. Este obligația statului român să vină cu măsuri specifice, având în vedere că nu s-a realizat nimic de mai bine de 20 de ani în acest domeniu”, adaugă Dobre.

Luni a avut loc o dezbatere publică, condusă de ministrul Turismului, cu reprezentanții Asociației Profesioniștilor de Turism din România (APTR), pe tema Fondului de garantare a pachetelor turistice, întâlnire la care a participat și directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu.

Ministrul Turismului a punctat faptul că Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2017 pentru modificarea Ordonanței nr. 107/1999 a venit în contextul necesității transpunerii Directivei Europene 90/314/CEE, termenul de remediere a deficiențelor constatate de Comisia Europeană fiind 31.12.2017.

”Legea reprezintă temeiul legal primar, acțiune premergătoare realizării normelor de aplicare ce vor fi supuse și dezbaterii publice, concretizate ulterior sub formă de Hotărâre de Guvern. Normele de aplicare vor reglementa aspectele privind mecanismul de funcționare și administrare a Fondului de garantare și vor fi dezvoltate de Ministerului Turismului și de FNGCIMM”, informează ministerul.

Reprezentanții APTR au precizat faptul că sunt în totalitate de acord cu instituirea acestui fond, însă consideră ca fiind necesare completări.

Ministrul Turismului a evidențiat faptul că Hotărârea de Guvern ce va conține normele de aplicare ale legii se află în stadiul de proiect prioritar intern, în acest demers toți factorii implicați fiind consultați, cu respectarea în totalitate a procesului de transparență decizională.

din aceeasi categorie