Panourile fotovoltaice își fac loc cu greu în viața românilor. Dacă pentru programul susținut de AFM pentru panouri fotovoltaice destinate caselor izolate nu se găsesc primării dornice să participe, în cazul programului pentru persoane fizice, numit „Casa Verde Fotovoltaice”, situația este chiar pe dos. Oficial, avalanșa de cereri a trezit suspiciuni șefilor de la AFM, care verifică situația; neoficial, nu ar exista bani pentru susținerea programului. Greenpeace solicită reluarea de urgență a programului pentru prosumatori.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) blochează 33.000 de potențiali prosumatori. După nici o lună de la oprirea înscrierilor, AFM nu reușește să ofere explicații clare și să repornească programul de finanțare, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace.
Programul Casa Verde Fotovoltaice prevede asigurarea unei subvenții de maximum 20.000 de lei pentru fiecare beneficiar persoană fizică, pentru minim 3 kW instalați. Fondurile anunțate sunt suficiente pentru susținerea a 33.000 de proiecte. Astfel, din 656 milioane de lei, 536 milioane de lei vin din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR), restul de la AFM.
Programul de finanțare pentru cetățenii care doresc să își monteze panouri fotovoltaice a fost oprit pe 10 septembrie, după doar 6 ore de funcționare. AFM a invocat o „analiză asupra modului de funcționare”. Decizia AFM a stârnit un val de nemulțumire în rândul zecilor de mii de posibili aplicanți și a instalatorilor de sisteme fotovoltaice. Ulterior, reprezentanții AFM au declarat în presă că au sesizat „organele abilitate” referitor la unele nereguli constatate în timpul înscrierilor. „O lună mai târziu, AFM continuă tăcerea care lasă loc suspiciunilor și acuzațiilor”, susține Greenpeace.
„După ce au așteptat mai mult de un an de zile începerea acestui program, 33.000 de cetățeni nu pot deveni prosumatori din cauza AFM. Greenpeace România cere repornirea cât mai rapidă a programului de finanțare pentru prosumatori. Este inadmisibil ca timp de o lună, Administrația Fondului pentru Mediu să nu ofere lămuriri detaliate asupra motivelor pentru care a oprit înscrierile. Ce nereguli au fost sesizate? Cine este responsabil pentru ele? De ce a fost sesizat Parchetul? E cât se poate de îngrijorător că un program de finanțare care poate să deschidă calea producției de energie verde la nivel individual, de prosumator, riscă să fie compromis”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Conform declarațiilor AFM, 13.271 de cereri de finanțare au fost înscrise deja în aplicația informatică. Alte 20.000 de aplicații mai pot fi înregistrate dacă procesul va fi reluat. Administrația Fondului pentru Mediu nu a comunicat încă un termen pentru reluarea înscrierilor.
Casele izolate nu prezintă interes pentru primării
Pe de altă parte, AFM a anunțat prelungirea, din nou, a sesiunii de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Este a doua amânare, pentru că primăriile nu s-au arătat interesate de acest program.
Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice se prelungeşte până la data de 13 decembrie 2019, a anunțat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.
Scopul declarat al programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali. Programul se adresează unităţilor administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista potenţialilor beneficiari pentru care se pot depune cereri de finanţare, numărul de gospodării şi sumele alocate acestora, publicată pe site-ul AFM.
Suma alocată sesiunii de finanţare pentru acest an este de 230 milioane lei. Finanţarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei (inclusiv TVA), pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Sumele se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.
AFM menţionează că, în cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potenţialilor beneficiari publicată pe site-ul instituţiei. De asemenea, pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată.