1.000 de austrieci vin în România de sărbători
decembrie 5, 2016
Peste 1.000 de austrieci îşi vor petrece sărbătorile de iarnă în România, spune Simion Giurcă, șeful Biroului de Promovare Turistică a României în Austria. Austriecii sunt atraşi de Transilvania, dar vin şi în city break în Bucureşti, pentru viaţa de noapte şi pentru gastronomia locală, dar sunt şi austrieci care fac parte din căsătorii mixte şi vin de sărbători cu familia în vizită la rudele din România.
„Chiar dacă oferta turistică a Austriei este excelentă pentru turismul de iarnă, există tot mai mulţi austrieci interesaţi de zona tradiţională românească. Sunt peste 1.000 de austrieci care vor veni de sărbători în România. Noi tocmai lucrăm la acest capitol, la atragerea unui număr mai mare de turişti care să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în România”, a declarat Simion Giurcă, șeful Biroului de Promovare Turistică a României în Austria, citat de News.ro.
Simion Giurcă este totodată preşedintele Asociaţiei Birourilor Naţionale de Turism din care fac parte 38 de state. Din 2014, Giurcă este și cetățean de onoare al Vienei.
Un rol important îl reprezintă şi căsătoriile mixte, spune el. Iar numărul austriecilor care ne vizitează ţara poate fi şi mai mare, având în vedere că nu sunt toţi înregistraţi ca turişti, de exemplu aceia care nu îşi achiziţionează vacanţa printr-o agenţie de turism, cei care vin pe cont propriu cu rulotele sau cu motocicletele.
„Există austrieci legaţi într-un fel sau altul de România, acei expaţi care îşi invită rudele, membrii familiei. Dar sunt şi aceia care vin în city break, mai ales în Bucureşti, pentru oferta sa culturală, pentru viaţa de noapte, în general pentru partea de distracţie, dar şi gastronomie, care pentru austrieci este o componentă importantă a produsului turistic. Ei sunt categoric îndrăgostiţi de gastronomia românească”, a adăugat Giurcă.
Acesta afirmă totodată că un factor important îl reprezintă şi cele până la şapte zboruri zilnice care leagă Bucureştiul de capitala Austriei, prin operatorii Tarom şi Austrian Airlines.
De exemplu, sunt austrieci care vin cu avionul din Viena la Bucureşti, închiriază maşini la Otopeni şi fac circuite de câteva zile prin ţară.
„Pentru austrieci, produsul care prinde cel mai bine rămâne Transilvania, asta şi datorită faptului că există un trecut istoric comun. În plus, în oraşele transilvănene s-au păstrat licee cu predare în limba germană, deci avem vorbitori de limbă germană, iar şansele ca austriecii să-i întâlnească în unităţile turistice sunt foarte mari”, a menţionat oficialul.
Ei cheltuiesc în medie 100 de euro pe zi, în afară de costurile cu cazarea şi transportul.
Cei care vin în city break stau în medie patru zile, iar cei care vin în vacanţă cu familia, la rude, stau şi câte zece zile.
„Datele Băncii Centrale a Austriei arată că anul trecut am avut o creştere a cheltuielilor nete exclusiv în turism făcute de austrieci de 54 milioane euro, cu 2 milioane mai mult faţă de anul anterior. În condiţiile în care preţurile au fost stabile, iar cheltuielile au crescut, reiese clar că a crescut numărul de turişti (austrieci în România, n.r.)”, a subliniat oficialul din turism.
Datele privind cheltuielile făcute de turiştii austrieci în acest an în afara ţării vor fi cunoscute undeva în luna martie a anului viitor.
Mai mult, vara, de exemplu, austriecii vin în România cu rulotele, fiind un segment care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.
„Există două landuri în Austria, cele mai vestice, Tirol şi Vorarlberg, în care sunt foarte mulţi practicanţi ai acestui gen de turism. Oamenii nu înţeleg întotdeauna despre ce e vorba, nu e vorba de turişti care vin cu bani puţini, cu buget mic, este vorba de turişti care îndrăgesc acest tip de turism. Ei se mişcă cu un apartament pe roţi care poate costa 200.000 de euro şi îndrăgesc această libertate de călătorie, având posibilitatea să se oprească unde vor şi când vor”, a mai spus Giurcă.
Circuitele medii ale acestor turişti pot dura chiar şi şase săptămâni.
„Din păcate, aceşti turişti nu sunt raportaţi şi nu intră în datele oficiale”, a punctat Simion Giurcă.
Potrivit acestuia, 2016 a fost un an bun pentru turismul pe motocicletă. Motocicliştii din Austria vin pentru cele două drumuri de referinţă, Transfăgărăşan şi Transalpina, a precizat oficialul.
„Anul acesta, un singur turoperator (din Austria, n.r.), care a intrat pe piaţă acum patru ani, a avut 17 grupuri organizate cu turişti pe motocicletă. Sunt turişti foarte sensibili, pentru că e foarte important să găsească o infrastructură rutieră bună. De exemplu, o groapă în asfalt lor le poate fi fatală”, spune Giurcă.
În septembrie-octombrie, circa 3.300 de pensionari austrieci au venit prin agenţia lor de turism în vacanţă în România, unde au stat opt zile, menţionează oficialul. Iar în luna mai 2017, este aşteptat un grup de circa 1.300 de astfel de turişti din trei landuri austriece, în concediu în România.
El spune că sunt peste 110 firme de turism în Austria care oferă România în catalogul lor, astfel că sigur numărul austriecilor care ne vizitează ţara va creşte în următorii ani.
În ceea ce priveşte vacanţele din 2017, sunt touroperatori în Austria care au vândut deja pechete turistice cu destinaţia România şi există potenţial de creştere, afirmă Giurcă.
„România este o destinaţie foarte cunoscută în Austria şi care se vinde bine”, adaugă el.