Acasă MediuDezvoltare Durabila Gazprom vrea 10% din piaţa benzinăriilor din România, după 2015

Gazprom vrea 10% din piaţa benzinăriilor din România, după 2015

de GM

Compania petrolieră NIS Petrol, divizia din Serbia a gigantului rus Gazprom Neft, vrea să-şi extindă prezenţa pe piaţa românească de distribuţie a carburanţilor, prin dublarea numărului de staţii, până la sfârşitul anului şi să ajungă totodată la o cotă de 10% pe piața benzinăriilor din România după anul 2015. Compania analizează în prezent orice posibilitate pentru a atinge această țintă, inclusiv achiziția de stații deja existente. De altfel, NIS Petrol a propus Petrom, care are cea mai mare cotă pe piaţa locală a benzinăriilor, dar şi celorlalţi jucători din sector preluarea unor benzinării, iar companiile îşi evaluează acum opţiunile, a anunţat Ileana Sorina Bălţatu, director executiv Downstream şi director adjunct al NIS Petrol România.

NIS Petrol Romania va ajunge la 30 de staţii de distribuţie a carburanţilor în acest an, în urma unei investiţii de 20 de milioane de euro. Toate benzinăriile operate în România sunt sub brandul Gazprom.

“Ne-am propus dublarea numărului de staţii şi 10% cotă de piaţă, după 2015. (…) Am informat toate companiile de pe piaţă că suntem interesaţi de achiziţia de staţii şi aşteptăm să vedem care oferte sunt cele mai interesante. Zona din vestul României este prioritară, fiind în apropierea rafinăriei noastre din Pancevo, Serbia, dar vrem să devenim un jucător naţional, astfel că nu putem ignora nicio parte a ţării”, a spus Bălţatu, într-o conferinţă de presă.

Oficialii NIS Petrol spun că vor să dezvolte rafinăria din Serbia, care rafinează circa 3 milioane tone ţiţei. Ţinta este de a procesa o cantitate de 5 milioane de ţiţei în 2020. De asemenea, strategia de dezvoltare în România a companiei este aliniată cu dezvoltarea şi modernizarea rafinăriei de la Pancevo .

NIS Petrol deține în prezent 15 stații de distribuție a carburanților în România, sub brandul Gazprom, și vrea să investească 15-20 de milioane de euro pentru a-şi dubla numărul benzinăriilor până la finele anului, moment în care compania estimează că va ajunge la break-even.

“Nu avem profit pe litru. Targetul este ca la sfârşitul anului să ajungem pe zero”, au menţionat oficialii companiei.

Pentru a controla 10% din piaţa de benzinării, NIS Petrol ar trebui să deţină circa 120 de staţii, după cum au apreciat reprezentanţii companiei.

“Cu Petrom discutăm varii proiecte, este unul dintre partenerii noştri pentru achiziţia de carburanţi. În ceea ce priveşte negocierile pentru achiziţia de staţii, ne-am exprimat disponibilitatea faţă de Petrom, dacă vor avea dorinţa să-şi reorganizeze portofoliul, fiind cea mai mare companie petrolieră din ţară, cu cel mai mare număr de benzinării. Ne-au răspuns că în acest moment îşi reorganizează portofoliul”, a precizat Bălţatu.

În opinia acesteia, Europa are excedent de rafinării, dând ca exemplu ţări precum Elveţia sau Marea Britanie. În plus, conducerea NIS Petrol subliniază că nu este interesată de rafinăria Rafo Oneşti şi că nu va participa la privatizarea Oltchim.
La rândul sau, directorul general al NIS Petrol România, Vadim Smirnov, afirmă că societatea a explorat ideea realizării unei conducte directe între rafinăria de la Pancevo şi platforma Solventul din Timişoara şi caută totodată o locaţie pentru a construi un depozit de carburanţi.

“Suntem hotărâţi să ne continuăm dezvoltarea în România şi să ne consolidăm poziţia în regiune, în sectorul petrolier. Operaţiunile noastre respectă în totalitate cerinţele de mediu și de siguranță a populației. Compania se axează pe explorarea, dezvoltarea şi producţia convenţională de petrol, acesta fiind şi scopul prezenţei noastre pe piaţa din România. Sporirea capacității de producției în urma unor investiții semnificative în modernizarea rafinăriei de la Pancevo reprezintă motivul principal pentru interesul nostru în perimetrele petroliere din vestul țării, aflate în proximitatea graniței cu Serbia”, a declarat Vadim Smirnov.

Strategia de dezvoltare în România a companiei este aliniată cu dezvoltarea şi modernizarea rafinăriei de la Pancevo

În ceea ce priveşte sectorul de explorare şi producţie, NIS Petrol vrea să descopere noi zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale în România.

Totodată, NIS Petrol deține și concesiunea a șase perimetre petrolifere de explorare în vestul României. Ca parte a procesului de explorare şi producţie, NIS Petrol colaborează cu patru companii: East West Petroleum din Canada, Moesia Oil and Gas din Irlanda, Zeta Petroleum din Marea Britanie şi Armax Gaz din România, în şase blocuri petroliere – EX 2 Tria şi EX 3 Băile Felix în Bihor, EX7 Periam, EX8 Biled, DEE EV Jimbolia şi EX12 Crai Nou în Timiş.

În acest an, NIS Petrol vrea să continue explorarea la Jimbolia prin testarea a două noi niveluri , iar la Tria să finalizeze prospecţiunile seismice 2D şi 3D, să analizeze datele şi să identifice punctele de foraj şi totodată să foreze prima sondă de explorare. La Băile Felix, Periam şi Biled vor avea loc activităţi de prospecţiune seismică 3D.

NIS Petrol concurează pe piaţa distribuţiei de carburanţi din România cu OMV Petrom, Rompetrol (Kazakhstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria) şi ENI (Italia).

NIS (Nafta Industrija Srbije) este una dintre cele mai mari companii petroliere integrate pe verticală din sud-estul Europei. Activităţile sale includ explorarea, producţia si procesarea petrolului şi a gazelor naturale, precum şi furnizarea unei game largi de produse petroliere. Gazprom Neft deţine 56,15% din capitalul social al NIS, în timp ce statul sârb deţine 29,88%.

Compania are două rafinării – în Pančevo şi în Novi Sad, precum şi o unitate de producţie GPL (gaz petrolier lichefiat) în Elemir. NIS produce aproape 1,7 milioane de tone de petrol şi gaze naturale pe an. Reţeaua de retail a companiei cuprinde peste 500 de facilităţi: benzinării, staţii de alimentare şi o reţea de depozite petroliere în regiunea balcanilor. Pe lângă Serbia, NIS este prezentă şi în Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Ungaria şi România, Turkmenistan, Angola, Belgia și Rusia.

Majoritatea câmpurilor petrolifere şi de gaz natural ale NIS se află în teritoriul Voivodina (Serbia). NIS deţine capacităţi de producţie în Angola şi Turkmenistan, precum şi compania Jadran-Naftagas în Republica Srpska, constituită sub forma unui parteneriat comercial cu compania Neftegazinkor.

din aceeasi categorie