Acasă MediuDezvoltare Durabila Fără cherestea de la Romsilva

Fără cherestea de la Romsilva

de L M

romsilvaNoul Regulament de vânzare a masei lemnoase afectează aproximativ 400 de locuri de muncă de la Romsilva, susține directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Adam Crăciunescu. În rest, anul 2015 va fi unul de referință pentru buna administrare a pădurilor României, mai ales că se împlinesc 25 de ani de la înființarea regiei, după cum a declarat oficialul RNP.

”Noul Regulament de vânzare a masei lemnoase este o surpriză pentru mine. Consiliul Concurenței nu a înțeles necesitatea prelucrării primare a lemnului de către Romsilva și va trebui să închidem această activitate. Gaterele noastre sunt pentru materia primă destinată mediului rural, în special cherestea și nu prelucrăm mai mult de 100.000 mc de lemn pe an”, a declarat Adam Crăciunescu, directorul general al RNP, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă prilejuită de lansarea campaniei de toamnă de împăduriri, la Direcția Silvică Călărași. Oficialul Romsilva consideră că s-a vrut ca prin noul Regulament de vânzare a masei lemnoase să se pună la dispoziția fimelor o cantitate de mai mare de lemn.

”Poate că trebuie ca întreprinderile mici și mijlocii să-și dezvolte activitatea”, a spus Crăciunescu, precizând că Romsilva nu va înregistra pierderi deosebite, dar vor fi probleme cu locurile de muncă. ”Va trebui să închidem gaterele care prelucrează primar masa lemnoasă, unde lucrează aproximativ 400 de oameni. Vom încerca să-i repartizăm la alte locuri de muncă”, a spus directorul general al RNP. ”Nu am reușit să convingem Consiliul Concurenței să nu ne oblige să renunțăm la gaterele noastre, poate și pentru că Asfor (n.r. – Asociația Forestierilor din România) a ținut foarte mult să aibă cât mai mult lemn”, a precizat Adam Crăciunescu.

Cât privește și celelalte forme de vânzare a masei lemnoase stipulate în noul Regulament, directorul Romsilva dă asigurări să regia va avea, din 2017, un soft care să permită licitațiile electronice. ”Avem unul, care va fi îmbunătățit, conform cu ceea ce se cere”, a spus oficialul de la Romsilva.

Adam Crăciunescu a atras atenția asupra Radarului pădurilor, un soft care permite trasabilitatea lemnului, care ”dă rezultate foarte bune”. ”Mai sunt sustrageri, dar se vede o lipsă a lemnului pe piață venit din alte surse. Ca semnal că lucrurile funcționează, prețul lemnului a crescut, în medie, cu 30%”, a completat Adam Crăciunescu.

Fără perdele forestier

Crearea de perdele forestiere nu a înregistrat progrese pentru că Romsilva nu a avut libere terenurile pe care urma să facă plantările. ”Față de primăvara acestui an, când am plantat perdele forestiere pe 23 ha, nu s-a mai făcut nimic. Avem demarate procedurile de expropriere pentru alte 22 ha, documentele fiind la ANCPI (n.r. – Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) pentru fundamentarea HG de expropriere”, a mai spus directorul general al RNP. Acesta a atras atenția din nou că, la proiectarea autostrăzilor, ar fi trebuit să se ia în calcul necesitatea înființării de perdele forestiere, în special pe tronsonul Lugoj-Arad, pe unele porțiuni din autostrada București-Ploiești și pe Autostrada Soarelui.

De la apariția Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție, singurele lucrări au fost cele din toamna anului trecut. La fiecare viscol ce blochează Autostrada Soarelui se redeschide subiectul perdelelor forestiere, care este cel mai bun mijloc de a proteja drumurile în fața troienele, dar nu se întâmplă nimic. În 2014, Guvernul a mai dat un act normativ, OUG nr. 38/2014, prin care se stabilește și un program special de înființare de perdele forestiere, care nu a folosit nimic.

Program de împăduriri

Programul lucrărilor de regenerare a pădurilor în anul 2015 prevede realizarea acestora pe suprafaţa de 15.292 ha: 9.079 ha (59,4%) prin regenerări naturale şi 6.213 ha (40,6%) prin regenerări artificiale, se arată într-un comunicat de presă al regiei. ”La stabilirea suprafeţelor programate a se regenera în anul 2015 s-a avut în vedere asigurarea integrităţii şi continuităţii pădurii prin regenerarea tuturor suprafeţelor de pădure de pe care s-a exploatat masa lemnoasă, urmare aplicării tăierilor de regenerare, dar şi instalarea pădurii pe terenuri fără vegetaţie forestieră care nu au alte folosinţe atribuite prin amenajamente silvice, precum şi pe cele afectate de diferite forme de degradare, pe care se execută lucrări de reconstrucţie ecologică”, precizează comunicatul.

Pentru campania din toamna 2015, programul se întinde pe 3.841 ha, din care 1.885 ha regenerări naturale, pentru restul fiind nevoie de lucrări de împădurire. ”Peste 80% din suprafaţa prevăzută în programul de regenerare din toamna 2015 se regăseşte la direcţiile silvice din sudul ţării, unde pe marea majoritate a suprafeţelor sunt necesare lucrări de pregătire a terenului şi a solului”, se arată în document, care precizează că 16 direcții silvice au programete astfel de lucrări, concentrate în județele din sudul țării. Pentru realizarea lucrărilor de împăduriri, completări şi refaceri ale plantaţiilor, în campania din această toamnă se vor folosi circa 5,3 milioane de puieţi forestieri.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Directorul RNP, surprins de Noul Regulament | ASFOR - Meridiane Forestiere noiembrie 9, 2015 - 10:40 am

[…] Articolul complet, aici. […]

Comments are closed.