Acasă MediuDezvoltare Durabila Vremea caldă umple Dâmbovița de alge

Vremea caldă umple Dâmbovița de alge

de L M

Vremea călduroasă din ultima perioadă a umplut Dâmbovița de vegetație acvatică, astfel că „Apele Române” au trebuit să se împrumute de la alte administrații bazine ca să aibă utilaje să curețe apa râului. De fapt, experții de la Administrația Națională „Apele Române” au ținut să atragă atenția că râul nu este poluat, dar vegetația de pe luciul apei lasă această impresie.

Încă din primele zile ale anotimpului vara, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București execută zilnic, cu ajutorul unui utilaj amfibiu, lucrări de îndepărtare a excesului de vegetație acvatică prezentă pe luciul de apă amenajat al râului Dâmbovița, respectiv pe cursul orășenesc al acestuia, se arată într-un cmunicat de presă al ANAR. În aceste condiții, a fost dispusă suplimentarea cu încă un utilaj amfibiu, care va sosi de la o altă administrație bazinală de apă și care va începe lucrul efectiv mâine, 8 iulie. „Intervențiile vor continua și în perioada următoare, în funcție de condițiile hidrometeorologice, cât și de programul de uzinare al acumulărilor din amonte”, precizează comunicatul.

Potrivit specialiștilor „Apelor Române”, în acest an, asistăm la un fenomen de explozie a vegetației acvatice care este amplificată de temperaturile neobișnuit de ridicate din perioada actuală. Cele mai afectate sunt zonele cu viteze mici şi adâncimi reduse ale apei, așa cum este cursul amenajat al râului Dâmbovița în București. 

„Putem afirma că și această explozie de vegetație acvatică de la nivelul apei este tot o consecință a fenomenelor extreme cu care ne confruntăm în ultima perioadă de timp. Schimbările climatice nu modifică doar cauzele și tipul de producere a unor fenomene hidrometeorologice periculoase, așa cum sunt inundațiile, ci influențează și modul de comportare a apei, din punct de vedere al ecosistemului său acvatic”, a declarat Ervin Molnar, director general A.N. Apele Române.

Potrivit comunicatului, în condițiile în care vegetația acvatică este excedentară și induce senzația că luciul de apă este „murdar”, nu se poate vorbi despre poluarea apei și, cu atât mai puțin, de mortalitate piscicolă. În București, calitatea apei Dâmboviței este bună, fiind specifică unui curs de apă amenajat.

Pe de altă parte, calitatea apei râului Dâmbovița în aval de București, în zona Glina, este „una proastă și foarte proastă”, precizează comunicatul. În acea zonă este amplasată stația de epurare a orașului, unde sunt evacuate apele uzate insuficient epurate din cauza „tergiversărilor legate de finalizarea stației de epurare (responsabilitate care revine Primăriei Capitalei)”, susține ANAR. În aceste condiții, „refacerea ecosistemului acvatic va dura foarte mulți ani, chiar și după finalizarea stației de epurare”, completează documentul.

 

din aceeasi categorie