Acasă Stiri InterneGaze Vom avea lege privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore

Vom avea lege privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore

de A

platforma petroliera largul mariiMinisterul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a elaborat un proiect de lege privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, care reglementează „cerinţele minime necesare pentru prevenirea eventualelor accidente majore şi de limitare a consecinţelor unor astfel de accidente ce vizează operaţiunile petroliere din zona de responsabilitate a României la Marea Neagră”, conform Legii nr. 17/1990 privind Regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue şi al zonei economice exclusive ale României.

„Accidentele majore legate de operaţiunile petroliere offshore pot avea consecinţe devastatoare şi ireversibile asupra mediului marin şi de coastă, precum şi efecte negative semnificative asupra activităţilor economice de coastă”, arată proiectul de lege.

Proiectul de act normativ stabileşte amenzi între 50.0000 şi până la 250.000 de lei pentru operatorii care nu respectă normele acestui document. Astfel, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50.000 – 100.000 lei operatorul care nu transmite autorităţii competente, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acordului petrolier offshore, documentele obligatorii (precum politica generală de prevenire a accidentelor majore, sistemul de gestionare a siguranţei şi a mediului, un raport privind pericolele majore etc.).

A fost totodată stabilită o contravenţie cuprinsă între 100.000 – 150.000 lei pentru nerespectarea cerinţelor privind planurile interne de intervenţie în caz de urgenţă sau, de exemplu, pentru omiterea notificării de către operatorii şi proprietarii implicaţi într-o operaţiune combinată.

De asemenea, amendă cuprinsă între 150.000 – 200.000 lei vor primi petroliştii care, în cazul unui accident major, nu iau toate măsurile adecvate pentru a preveni extinderea sa şi pentru a-i limita consecinţele. A mai fost stabilită amendă între 200.000 – 250.000 lei pentru situaţiile în care instalaţiile de producţie şi infrastructura conectată nu sunt operate doar în perimetrele autorizate şi numai de către operatori desemnaţi în acest scop, dar şi dacă operatorul nu asigură o zonă de siguranţă în jurul unei instalaţii, în care navele au interdicţia de a intra sau de a rămâne.

Însă executarea de operaţiuni petroliere offshore fără acord petrolier offshore „constituie infracţiune şi se pedepseşte în conformitate cu prevederile Legii nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare”.

Potrivit documentului supus dezbaterii publice, operatorul este obligat să elaboreze un raport privind pericolele majore referitor la o instalaţie de producţie, dar şi privind pericolele majore referitor la o instalaţie neproductivă, care se transmit autorităţii competente. Proprietarii acordurilor petroliere au totodată obligaţia de a elabora planuri interne de intervenţie în caz de urgenţă, dar şi să implementeze politica generală de prevenire a accidentelor majore în cadrul operaţiunilor petroliere.

„Ministerul Transporturilor, prin intermediul departamentelor specializate în acest sens  împreună cu alte autorităţi cu atribuţii legale în acest sens, dacă este cazul şi cu informarea şi colaborarea autorităţii competente, asigură investigarea amănunţită a accidentelor majore”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit acestuia, principalele schimbări preconizate constau în înfiinţarea unei autorităţi competente cu funcţii de reglementare şi inspecţie şi respective, coordonare instituţională şi dialog cu operatorii din domeniu, precum şi instituirea unui sistem de obligaţii clare pentru deţinătorii de acorduri petroliere, operatori şi proprietari.

„Astfel, prezenta lege instituie funcţionarea unei autorităţi competente, obiectivă şi independentă în activitatea sa faţă de orice altă autoritate naţională exercitând funcţii referitoare la dezvoltarea economică a resurselor naturale offshore, autorizarea operaţiunilor petroliere offshore şi gestionarea veniturilor din acele operaţiuni, cu evitarea conflictului de interese între funcţiile autoritãţii competente, pe de o parte, şi funcţiile menţionate pentru celorlalte autoritãţi, pe de altã parte”, notează documentul citat.

Principalele atribuţii ale acestei autorităţi, ce se va înfiinţa în coordonarea SGG în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, privesc: evaluarea şi acceptarea rapoartelor privind pericolele majore, evaluarea notificărilor privind proiectarea şi evaluarea notificărilor privind operaţiunile la sondă sau operaţiunile combinate şi a altor astfel de documente care îi sunt prezentate; elaborarea de rapoarte, dar şi cooperarea cu autorităţile competente.

din aceeasi categorie