Ministerul Mediului lansează inițiativa cetățenească „Vinerea Verde”, prin care românii sunt încurajați să lase mașinile acasă vinerea și să folosească mijloace de transport alternative, mai puțin poluante, care să reducă amprenta de carbon. Nimic nu este obligatoriu, dar primii vizați sunt angajații din instituțiile de stat. Iar ca să dea exemplu, ministrul Mediului va aplica primul acest principiu. În prezent, ministrul Tanczos Barna folosește o mașină hibrid.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat campania „Vinerea Verde-Stop!Azi, maşina stă pe loc!”, o iniţiativă care îşi doreşte să impulsioneze mobilizarea pentru un mediu curat, peste tot în ţară. Această inițiativă cetățenească are în vedere convingerea cetățenilor să nu mai folosească mașinile personale vinerea și să abordeze alte mijloace de transport, mai puțin poluante.
„Cea mai importantă parte a acestei amprente de carbon vine din această mobilitate şi în proporţie de peste 60% poluarea aerului din marile oraşe se datorează traficului şi nici Bucureştiul şi nici celelalte oraşe mari din ţară nu fac excepţie din acest punct de vedere. Şi în mod tradiţional din păcate soluţia în România pentru decongestionarea traficului a fost crearea unor reţele suplimentare de drumuri prin care am crescut şi mai mult numărul de maşini care circulă în aceste oraşe. Pe scurt, ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului doreşte să instaureze în România <Vinerea verde> ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, miercuri, la lansarea campaniei.
„Vrem o nouă cultură, o nouă gândire, cu emisii cât mai mici”, a punctat ministrul.
Ambițiile ministrului sunt mari. Primii vizați să adere la campanie sunt angajații din instituțiile de stat. Inițiativa va fi completată și de măsuri de încurajare, astfel încât să se ajungă, chiar în 2021, ca 1 din 4 angajați la stat să aleagă să folosească alt mijloc de transport în afara propriilor mașini; pe termen lung, se urmărește creșterea procentului la 50%.
De asemenea, Ministerul Mediului va lansa invitaţie către companiile private, astfel încât să fie cât mai mulţi care să adere la această iniţiativă cetăţenească voluntar.
Ministrul a ținut să atragă atenția că este o campanie la care bugetarii vor adera voluntar, „fără sancțiuni sau liste” cu participanți.
„Eu voi alege una dintre variantele de transport pe care le-am testat în ultimele săptămâni. Am testat acum două săptămâni metroul, ieri am venit cu RATB-ul… cu STB-ul. Este o schimbare la nivelul fiecărei instituţii şi este în primul rând o schimbare de mentalitate la nivelul fiecărui cetăţean”, a mai spus Tanczos Barna, care a precizat că inițiativa a fost prezentată și la nivelul Guvernului, iar colegi din Cabinet ar dori să participe la campanie.
Măsuri de încurajare
Prima măsură vizată pentru încurajarea diminuării numărului de mașini personale pe străzi este ca vinerea să fie transportul gratuit.
„Vom lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri. Cred că am avea un impact pozitiv şi cu privire şi la celelalte zile ale săptămânii când va creşte cu siguranţă numărul persoanelor care vor alege mijloace de transport în comun şi aşa zisele pierderi, sau banii care nu se mai plătesc pe bilete în zilele de vineri, cu siguranţă vor fi compensate în celelalte zile ale săptămânii prin creşterea numărului persoanelor care vor alege soluţii alternative de transport. Aceste măsuri ar trebui să ducă în primul rând la reducerea poluării în marile oraşe şi cu siguranţă vom avea susţinere şi din partea instituţiilor publice”, susţine ministrul.
Ministrul a amintit și de nevoia de schimbare a parcului auto al unităților adminstrativ teritoriale cu mijloace de transport mai prietenoase cu mediul, pentru care vor exista sume alocate prin Fondul pentru Mediu și Planul Național de Relansare și Reziliență.
În prezent, împotriva României există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza poluării cu particule în suspensie (PM10) în București. Pentru că nu s-a făcut nimic pentru reducerea poluării, Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de infringement împotriva României care are la bază decizia CJUE, dar care are ca finalitate penalități, în cazul în care nu se face nimic cu poluarea din București.
Întrebat dacă această campanie face parte dintre măsurile pentru înlăturarea procedurii de infringement, ministrul Mediului a declarat: „dacă și când vom avea rezultate, le vom prezenta Comisiei Europene”.