Acasă Stiri ExterneEuropa Utilizarea flexibilității vehiculelor electrice, esențială pentru reducerea costurilor clienților și optimizarea rețelei electrice

Utilizarea flexibilității vehiculelor electrice, esențială pentru reducerea costurilor clienților și optimizarea rețelei electrice

de M G

Un proprietar de vehicul electric din Europa ar putea economisi între 450 și 2.900 euro anual prin utilizarea încărcării inteligente și bidirecționale, conform unui nou studiu realizat de Eurelectric și EY, se arată într-un comunicat de presă.
Prin încărcarea inteligentă, bateriile EV pot stoca excesul de electricitate, iar, cu ajutorul tehnologiilor vehicle-to-grid (V2G), acestea pot vinde energia înapoi în rețea în perioadele de vârf, contribuind la echilibrarea rețelei electrice, reducerea congestionării și integrarea surselor regenerabile variabile. Cu toate acestea, consumatorii nu beneficiază de stimulente economice clare pentru a oferi acest serviciu. Pentru a valorifica acest potențial, sunt necesare semnale de preț clare, un acces îmbunătățit la piețele de flexibilitate și date interoperabile în întregul ecosistem al mobilității electrice.
Nevoile de flexibilitate urmează să se dubleze în următorii cinci ani în Europa, pe măsură ce mai multe surse regenerabile sunt integrate în rețea, iar tot mai multe sectoare se electrifică. Studiul estimează că bateriile vehiculelor electrice ar putea furniza aproximativ 114 TWh de capacitate până în 2030 – suficient pentru a alimenta 30 de milioane de locuințe în fiecare an, ceea ce echivalează cu aproximativ 4% din cererea anuală de energie prognozată pentru Europa. Cu toate acestea, acest potențial rămâne în mare parte neexploatat.
„Să conduci mașini electrice este plăcut. Studiul nostru arată că acestea le pot aduce șoferilor venituri suplimentare, contribuind în același timp la stabilizarea sistemului energetic, dar clienții au nevoie de opțiuni pe piață și de stimulente clare”, a declarat secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby.
Vânzările de vehicule electrice au depășit etapa incipientă, cea a primilor utilizatori, și trebuie acum să câștige încrederea masei largi de consumatori. Totuși, costul inițial ridicat rămâne principalul obstacol, ceea ce a dus la o ușoară scădere a pieței în 2024, înainte de o revenire deja vizibilă în 2025. Prin valorificarea flexibilității, consumatorii pot beneficia de costuri de operare semnificativ mai mici, aducând astfel costul total de deținere a unui vehicul electric sub cel al unei mașini convenționale.
Disponibilitatea stațiilor de încărcare este o altă preocupare majoră. Numărul stațiilor de încărcare publice a crescut cu 30% în 2024, depășind 820.000 de unități, dar ritmul trebuie accelerat pentru a atinge obiectivul stabilit de Comisia Europeană – 3,5 milioane până în 2030. Aceasta presupune instalarea a 8.600 de stații de încărcare pe săptămână.
„Pentru ca utilizatorii să joace un rol activ în flexibilitate, întregul ecosistem al mobilității electrice trebuie să îi ajute să vadă vehiculele electrice ca fiind mai mult decât un simplu mijloc de transport din punctul A la punctul B. Propunerile de încărcare inteligentă ușor de utilizat, cu beneficii clare de cost, sunt esențiale pentru adoptarea de către consumatori”, a adăugat Serge Colle, Global Power & Utilities Sector leader la EY.
În ceea ce privește rețelele, operatorii sistemelor de distribuție ar putea economisi aproximativ 4 miliarde de euro anual datorită flexibilității mai mari care reduce parțial necesitatea extinderii infrastructurii. Totuși, acest lucru va fi posibil doar dacă operatorii vor putea folosi monitorizarea digitală în timp real și vor avea acces la date interoperabile, fără costuri, conform legislației UE privind vehiculele, care urmează să fie implementată.
Recent, Eurelectric a organizat, la Bruxelles, evenimentul EVision, în cadrul căruia s-a discutat despre evoluția dezvoltării mobilității electrice în Europa, prin examinarea aspectelor cheie ale tranziției spre un transport curat pe continent. Doi români și-au prezentat opiniile în cadrul dezbaterilor: Raluca Bălan (Global Connectivity and Services Leader la Ampere, compania pentru vehiculele electrice din cadrul Grupului Renault) și Andrei Covatariu (cunoscut în cadrul FEL România, în prezent co-președinte al Grupului operativ pentru „Digitalizarea în energie” și vicepreședinte al Grupului de experți pentru eficiența energetică la Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite – UNECE). Focus Energetic a fost partener media al evenimentului Evision.
Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 200 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.

din aceeasi categorie