Un sfert din bugetul fostei AVAS merge la plata avocaţilor
iulie 14, 2014
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, estimează că va încasa în acest an 16,5 milioane lei din privatizări, însă și-a bugetat venituri totale de 194 milioane lei. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al autorității, aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, AAAS și-a planificat cheltuieli totale egale veniturilor, de 194 milioane lei. Din această sumă, 5,7 milioane lei sunt destinate costurilor cu dizolvarea voluntară și lichidarea societăților comerciale.
Peste 43,4 milioane lei, adică un sfert din veniturile autorității, sunt bugetate pentru plata ”asistenței juridice pentru reprezentare în instanțele de judecată, plata onorariilor pentru consultanți, agenți de privatizare sau firme de avocatură și pentru pregătirea și realizarea privatizării societăților comerciale și valorificarea activelor statului”, după cum arată documentul.
De altfel, oficialii AAAS s-au plâns în repetate rânduri de faptul că se confruntă cu un număr foarte mare de procese pe rolul instanţelor de judecată şi că activitatea AAAS este îngreunată de durata acestor procese. Mai mult, autoritatea nu are mereu personal disponibil pe care să îl poată trimită să reprezintă statul român la termenele de judecată din diverse procese.
AAAS este parte procesuală în aproximativ 8.315 litigii în curs de soluţionare pe rolul instanţelor judecătoreşti, numărul acestora fiind în continuă creştere, mai ales ca efect al preluării obligaţiilor de plata ale fostei CNVM către păgubiţii FNI.
De asemenea, AAAS și-a bugetat 110 milioane lei ca sumă ce va fi plătită efectiv cumpărătorilor pentru despăgubiri acordate în urma procesului de privatizare și valorificare, dar și ca obligații la plată stabilite prin titluri executorii.
Jumătate din companiile la care AAAS este acţionară nu sunt privatizabile, ele sunt fie în insolvenţă, fie deja în moarte clinică.
“În prezent, portofoliul de societăţi comerciale administrate de AAAS cuprinde 610 societăţi comerciale, la care cota de participare a statului însumează 1,153 miliarde lei. Societăţi privatizabile sunt în număr de 311, cu un capital social de 234,78 milioane lei, iar societăţi neprivatizabile (în insolvenţă, lichidare, reorganizare, dizolvare) sunt 299, cu un capital social de 918,35 milioane lei”, potrivit datelor transmise recent de AAAS, la solicitarea Focus-Energetic.ro.
De la începutul anului până în prezent au fost încheiate 5 contracte de vânzare – cumpărare de acţiuni pentru Alimentara SA Târgovişte, Agrotransport SA Titu, Agrotransport SA Sălaj, Fibratex SA Bihor, CER Agro SA Brăila. De asemenea, a fost finalizată procedura de vânzare pe piaţa de capital a pachetului de acţiuni deţinut la Avicola SA Slobozia. Acum AAAS se află în curs de negociere pentru încheierea contractului de vânzare – cumpărare de acţiuni la societatea Cerealcom SA Buzău.
De asemenea, oficialii AAAS spuneau că se în curs de publicare oferta de vânzare a acţiunilor deţinute de autoritate la societatea Ameropa S.A. Constanţa (fostă Comcereal Constanţa).
Anul trecut AAAS a vândut opt pachete de acţiuni, prin încheierea a 7 contracte de vânzare – cumpărare de acţiuni şi o vânzare pe piaţa de capital. Mai mult, în anul precedent, AAAS a încetat monitorizarea postprivatizare pentru 112 contracte de privatizare, în urma confirmării îndeplinirii obligaţiilor contractuale asumate de cumpărători.