Acasă MediuDezvoltare Durabila Turcia inaugurează linia de tren de mare viteză Ankara-Istanbul

Turcia inaugurează linia de tren de mare viteză Ankara-Istanbul

de GM

tren Istanbul AnkaraTurcia va inaugura vineri prima sa linie de tren de mare viteză care va face legătura între principalele două oraşe, Ankara şi Istanbul, un proiect pus în practică de premierul Recep Tayyip Erdogan în cadrul eforturilor de modernizare a ţării, transmite AFP.

Inaugurarea acestei linii de tren de mare viteză, un proiect care a început în 2003 şi a suferit numeroase întârzieri, vine la mai puţin de o lună de alegerile prezidenţiale din 10 august la care Recep Tayyip Erdogan va participa şi el după o campanie în care a pus accentul pe eforturile sale destinate îmbunătăţirii transporturilor în Turcia.

Recent, premierul turc a inaugurat tunelul Marmaray, care va face legătura între cele două maluri ale Istanbulului, Europa şi Asia graţie unei linii de metrou pe sub apele Bosforului.

De asemenea, Erdogan susţine construirea celui de-al treilea aeroport din Istanbul, notează Agerpres.

Guvernul de la Ankara speră că linia de tren de mare viteză Ankara-Istanbul, un proiect ale cărui costuri s-au ridicat la 4,25 miliarde de de dolari, va revoluţiona obiceiurile de călătorie în Turcia, ţară unde majoritatea populaţiei utilizează autobuzul sau avionul. Graţie noii linii, durata unei călătorii între principalele două oraşe din Turcia va fi înjumătăţită la trei ore şi jumătate în condiţiile în care trenurile vor rula cu o viteză de 250 kilometri la oră pe această linie cu o lungime de 511 kilometri.

Din păcate, în prezent linia se opreşte pe partea asiatică a Istanbulului, la aproape două ore de centrul oraşului, însă guvernul turc vrea că în viitorul apropiat trenurile să poată utiliza tunelul Marmaray pentru a ajunge până în partea europeană a Istanbulului.

Obiectivul lui Recep Tayyip Erdogan este ca în anul 2023, când se vor aniversa 100 de ani de la fondarea Turciei moderne de către Ataturk, Partea de est şi cea de vest a Turciei să fie legate de o linie de tren de mare viteză.

din aceeasi categorie